• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Fendt i prednji uteg ?

R

Ratarko

Guest
Obrisan neispravan link.

Fendt na slici ima prednji uteg ( Claasov patent ) koji se može hidraulično pomicati . Može biti tako gore podidignut ili horizontalno položen ispred traktora .

Å ta mislite o tome ?
Kako vam izgleda kada je ovako u podignutom položaju ?

O utegu se može pročitati više na claasovim stranicama.
 

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
3,041
Da, to sam več vidio na Claas traktoru. To je zato da ga ne njiše u vožnji.
 
R

Ratarko

Guest
Ok , do toga sam i ja zaključka došao ali ...
Zar to nije dvosjekli ili trosjekli :wink: mač :?:

Kada ga stavi u podignuti položaj jeli onda traktor nije lakše prevrnuti na bok , pogotovo ako si na neravnom terenu , zbog puno višeg centra težišta i druga stvar bi bila hlađenje motora :?:
Volio bi ga viditi da radi nešta teško cijeli dan po temperaturi od 40 stupnjeva celzijusa sa dignutim tegom , zar ne :?:
 

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
3,041
Da, u pravu si, kad je u zraku puno lakše se prevrne isto kao i s prednjim utovarivačem.
Å to se hlađenja tiče i ja mislim da mu sprečava usis zraka, ili možda ne jer je uteg odmaknut od traktora?
 

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
341
Pa ovo je logika,zkon poluge,kada je frka,isturis ga naprijed i eto tezine,po meni nebi trebalo biti frke za prevrtanje,ni za hladjenje.

Poznavaoci Vario mjenjaca odgovorite zasto je na ovom filmu traktor stao?
Tockovi ne proklizavaju,turazu ima,ali pered publikom traktor stade.
Dali se te getribe griju(kao klasicni automatski mjenjaci sto imaju frku sa tim)ili mozda elektronika neda daljnje proklizavanje?

[youtube:2vs6ko9i]OMkBXvlV11k[/youtube:2vs6ko9i]
 
R

Ratarko

Guest
Ipak mislim da sa sa tim prednjim utegom kada je onako tih uz haubu motor više grije a i traktor je nestabilniji zbog višljeg centra težišta . Neki od vas imaju velike traktore a i velike prednje utege pa znaju o čemu pričam . Radi se o tome da je potrebna povećana pažnja kada se radi sa prednjim utegom koji je teži od 1 tone a nalazi se na prednjem hidrauliku . Traktor sa takvim utegom je jako nestabilan pogotovo u transportu jer zanosi u stranu ako se traktor malo jače zaljulja (rupa u cesti i slično) onda me u trenu oblije hladan znoj . U polju sa prednjim utegom također treba biti pažljiv i to se samo može naučiti sa iskustvom ili se snose posljedice ( provjerio na svojoj koži ). Samo da vidite kako Massey cvili kada mu stavim Fordov uteg od dvije tone . Kada je tako težak uteg naprijed onda samo polako , čak i u oranju usporim kada vidim neku veću rupu kroz koju bi mi prednji kotač trebao proći jer te dvije tone su više nego je IMT 539 težak !!!

Po pitanju Fendta i zašto je stao ... zato što je vozač tako htio odnosno tu mu je negdje i bio kraj mogućnosti jer u traktor pullingu svi jednom stanu kada se uteg približi prednjem kraju prikolice .
Vario mjenjač se vjerojatno grije kao i svaki drugi ali da se pregrije to nisam doživio kao na niti jednom drugom traktoru kojeg sam ikada vozio . Moje iskustvo govori da se uvijek prije motor pregrije .
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
U biti i nije to neko opterecenje z a taj fendt. Svejedno bih rekao da je sramotno da to rade traktorima. Ipak su napravljeni za poslove a ne zabavu. Ako nema drugog posla neka ide ribe loviti a ne unistavati traktor vrijedan vise od milijun kuna.
 
R

Ratarko

Guest
Ako misliš na taj film tu se radi o demonstraciji .
Pozdravljam takve stvari jer kako u HR nismo u mogućnosti dobiti traktor na probu takve demonstracije moći su jedino mjesto gdje možemo vidjeti traktor u praksi.
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
meni bi bio dobar i djed od ovoga,obični 6 cilindara i jedno 125 ks pod haubom
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
meni bi bio dobar i djed od ovoga,obični 6 cilindara i jedno 125 ks pod haubom

Tako je, jedan 511 ili 512 bi bio sasvim u redu. Ove devetke meni uopće nebi koristile, to su traktori za parcele 100+ hektara
 

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,358
ja bi oba dva,a ko ih i nebi stel imat :D

tak je al sve jedno to je malo prevelik stroj za nas u DE samo fendtovi ja sam sjedio u njemu iznutra je milinaaaa a kad ga vozi odma ga stisne 60 ta snaga i moc to je za poludit nisam mogo spavat joooj :mrgreen::mrgreen:
 
Na vrh