• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Filteri - opčenito

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Nisam probao al mislim da u filter koji ima nepovratni ventil u sebi moglo bi se nešto ulja natočit.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nalijati filter nefiltriranim uljem???

To napravim samo s dilerima hidraulike, jer pumpa nemre sama povleći 3 litre ulja.
Ne treba se brinuti, u tribini i radilici ostane dovoljno ulja da motor ne zariba.
A kak onda kad se motor složi, pa stoji pol godine ili više, a da nije ulje ni povlekel?
Ni jedan nije zaribal pri prvom paljenju.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Nalijati filter nefiltriranim uljem???

To napravim samo s dilerima hidraulike, jer pumpa nemre sama povleći 3 litre ulja.
Ne treba se brinuti, u tribini i radilici ostane dovoljno ulja da motor ne zariba.
A kak onda kad se motor složi, pa stoji pol godine ili više, a da nije ulje ni povlekel?
Ni jedan nije zaribal pri prvom paljenju.
Ne kužim kaj ti znači ovo; Nalijati filter nefiltriranim uljem?

Neće on zaribat al je habanje puno izraženije. Kod mene je znal radit traktor i po 10- tak sekundi dok se lampica nije znala ugasit, pogotovo kod prvog paljenja u hladnijem periodu. Sad kak sam stavil filter sa nepovratnim ventilom gasi ju odmah.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Kada smo već kod filtera , zanimaju me filteri sa većeom filtracijom , svi standardni su oko 20 mikrona , meni treba gušći jer imam jednu makinu koja radi na staro prerađeno motorno ulje.
Znači ulje se razrijedi benzinom i dođe to otprilike na gustinu nafte
.
Šta mislite ovdje ima na desnoj strani filter sa oznakom P553203 i P553207.
http://digital.findexaforlag.no/i/162087-donaldson/60

Čuo sam se sa predstavnikom DONALDSON filtera i imaju te filtere po meni pristupačnim cijenama , neke čak i imaju na stanju od 3 mikrona.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Koristim iskljucivo donaldson filtere i cepe se redovito [emoji2] a sipam 90% na pumpi i iz cisterne. Zadovoljan sam, a i cijene su ok. I odvajaju vodu odlicno.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Može li netko pojasniti nepovratni ventil na filteru? Jel on, kad nema pritiska, zatvori sve rupe, centralnu i male oko nje, ili samo male?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Hvala puki. Tak sam si i ja mislil.
Na starom fiteru je na malim rupama a unutrašnje strane guma. Na srednjoj rupu, malo dublje u filteru se vidi neki ventil. Kakva je onda njegova funkcija?
Tražim filter za traktorski VM motor model D703 E3. Filter je postavljen "naopačke", znači da treba imati nepovratni ventil da se kod duljeg mirovanja ne iscijedi sve ulje. Na netu sam pronašel filtere koji dimenzijama odgovaraju.
http://www.kupi-ulje.hr/trgovina/filter-ulja-bosch-0-451-103-074/
http://www.kupi-ulje.hr/trgovina/filter-ulja-bosch-0-451-103-033/

Obadva imaju ventil povratnog hoda (nepovratni) i prelivni ventil. Je li funkcija tog prelivnog ventila da bajpasira filter ako se začepi? To bi pojasnilo otvaranje tog ventila kod različitih tlakova u pojedinim modelima. Jesam li u pravu za prelivni ventil? Je li to onaj koji se vidi u srednjoj rupi?
Na starom filteru sam sa šublerom izmjeril unutarnji promjer navoja 17,5 mm. Koji bi trebal biti nazivni promjer toga navoja. Po tablici su blizu M20x2 fini navoj s d1=17,835 i M20 normalni navoj s d1=17,294. Nažalost nemam doma vijak M20 pa da probam.
Postoji li mogućnost da je neka colnata mjera?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Iwanho, ne kužim svrhu tvojih pitanja.
Kaj nema odgovarajućega filtera za kupiti?

Prije sam kupoval FIAAM filtere za Štorea i Samea (na SDF-u su bili prva ugradnja), pa se u katalogu nađe odgovarajući filter.
Vjerojatno i VM njihove koristi za prvu ugradnju.
Ne savjetujem ti da kupuješ jeftine no name filtere.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Svrha mojih pitanja je doći do nekog standardnog filtera koji mi odgovara i koji mogu kupiti u svojoj blizini ili u Zagrebu. Mogu naručiti najbližeg servisera iz Slovenije, koji je radil servis pod garancijom, da mi izmjeni ulje i filter. Osim troška servisa, platil bum oko 40 eura put. Mogu naručiti ulje i filter poštom iz Nove Gorice (Agro Brda) i platiti poštarinu 25 eura, a 5 litara ulja je 26,50 eura. Zamjensko ulje, Shell Rimula R5E 10W-40 (umjesto Arbor Alfatech synt 10W-40) mogu relativno povoljno nabaviti u Zagrebu.
Trenutno je na traktoru original Goldoni filter te on ima Goldonijev cod kojeg nema na netu. Ugrađen na servisu pod garancijom. Ja čuvam tvornički filter ali na njemu mogu samo pročitati brojeve 3332 i ima oznaku utisnutu 13/4 kod malih rupica.
U trgovinama u Krapini sam uspjel pronaći filter te veličine sa ventilom u velikoj rupi (prelivni) ali nema s gumom preko malih rupa.
Siguran sam da se takav filter koristi na nekom autu, samo da mi je doznati na kojem.

Obojici zahvaljujem. ZJ, već prije sam pogledal katalog iz tvojeg linka, ali nema nekaj upotrebljivog.

Ova oba filtera iz mojih linkova bi trebali odgovarati. Barem se tak nadam kad se navodi tlak otvaranja blokade povratnog hoda. To si tumačim da je potreban pritisak od 0,12 bar da se odigne guma s malih rupica. Ostaje mi provjeriti navoj.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ja nisam u nijednim uputama za montažu filtera videl da je potrebno u njega natočiti ulje prije ugradnje i smatram to nepotrebnim gubljenjem vremena kojim se ništ ne ušpara, a niti se pomogne ni odmogne.
Na svim dijelovima ostaje dovoljan film ulja za paljenje i ponovno dizanje pritiska i ne nastaju zbog toga nikakva oštečenja.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
zato zajec svih zajcov ili ti tenk ima električnu pumpku kojom se prednabije pritisak ulja prije početka okretanja radilice .......to bi morao imati svaki motor(a i gazda ) koji drži do sebe

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
U tenku je sve na knap pa tak i u motoru mora biti, možda se i unutrašnjost malo namasti da bi se posada uspjela ugurati kompletna.

Tenk ima sve, a opet kratak životni vijek.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Fascinantan je taj cvajtakt dizel motor.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
nisam mislil na njega , dohc v 12 .. soma konja , deca kad to zagrmi

iwanho , ja se pravim da razmem tvoju brigu , ali ti od svega ovog trebaš samo filter , koji paše na navoj i dosjed na brtvu , sve ove druge kerefeke ti ne trebaju

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
samo da je, kupi kvalitetnog filtron baš nije nekaj.

tasj mann ti ima oboje pogledaj dolje pod sliku
1 Bypass Valve Opening Pressure (bar)
2 Anti-drain back valve

Na vrh