• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

freza za kamen

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
Dakle, ja sam sebi postavio zadatak ispitat bili li se ovo moglo napravit?

Takvih strojeva nema previse, ali nesto se moze pronac slika i videa na internetu.
Koristili su ih dosta talijani, francuzi...pa i mi po Dalmaciji za frezanje krsa.
Koriste ih nesto i po Austriji, Svicarskoj za frezanje sumskih putova...

Sve u sveme, pronasao sam nekakve brosure...ali puno detalja sam morao pretpostavit i sam konstruirat.
Iako mi se nakon sati gledanja u to sve, stvar ne izgleda bogzna koliko komplicirana...htio sam vas isto malo preupitat...jer misim da imam koga

viewer.php
[/URL][/IMG]
viewer.php
[/URL][/IMG]
viewer.php
[/URL][/IMG]

kako vam se cini konstrukcija rotora...montaza rukavaca, vijcima na plocu prethodno zavarenu u cijevi?

posto ja ne znam proracunat ove stvari, sluzio sam se osjecajem...ali to me odvelo u druge probleme.
npr. rukavci su 100mm promjera...a za 80mm...vec se mogu kupiti lezajevi sa kucistima...ne mora se raditi kuciste.

sesir na rukavcu ja sam zamislio iz komada jer nisam siguran moze li se varit na tondin...a vjerovatno moze uz odredjene uvjete...sto bi puno pojednostavnilo.

zube na rotoru ja sam zamislio hardox 500 30-40mm...mozda navaren manganom na ceonom djelu...isto po osjecaju

protugreda hardox
protugreda i noz stoje paralelno kada je medju njima 10cm

iznutra hardox 15mm

brzina vrtnje rotora...ja sam dosao do podatka od 1000 okr/min...na nekom yt klipu sam cuo od nekog majstora da se toliko vrti.
Je li staticko balansiranje dovoljno za rotor promjera cca 30cm...tezine cca 250kg?

eto ako se ko odluci ukljucit, jos cu ispricat sto sam i kako zamislio...
zivili

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,689
Ima jedan poznanik tvorničku frezu od metra, ali nije baš posebno sretan s njom. Stalno mu nekoj puca.

Rukavci 80 bi trebali biti dovoljni.

Nego, ima li ti traktor puzajuće brzine?

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
hm...bas simulaciju rada nisam vidio
viewer.php
[/URL][/IMG]
ima na dosta filmica takvih freza u radu...
u nacelu je vrlo jednostavno...traktor se krece cca 200m/h, frontalni otvor freze uglavnom cili zroni u materijal i tako masa nema di nego zavrsi izmedju rotora i prtugrede...

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
ZJ nema...ali imam plan za to, na izvod prve vuce planiram skinit kardan i spojit hidromotor.
Imam za tebe jos pitanja...rukavci su mi problem...jel mora ova priljubna ploca na njima (sesir) bit tokaen iz komada...ili se moze rukavac napravit iz 2 djela pa ga povarit?
Strah me, bas u tom djelu di je var da ce bit koncentracija opterecenja...a opet, znam da se takve stvari mogu varit...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,689
Negdje nekaj ionak mora biti zavareno. Mislim da bi naba ležaja također morala biti čelična, a ne lijevana iz gusa.

sduspara

Član
Tu od
30 Sij 2010
Poruka
118
Citat iz serije Prosjaci i sinovi:
"U veliku se rizičnost upušćaš..."

Kod nas je zavladala "smiljomanija", i bilo je prilike za vidit kako se ovo freza, ali sa kakvim traktorima...
To su mašine od 200-300 konja, koje gmižu vjerojatno pola km/h ili sporije, i stvarno poravnaju teren.
Ima nekoliko vrsta freza, neke idu dublje, neke samelju finije itd.
Kad se vidi kolike su freze i strojevi koji ih vuku, mislim da bi svakom pao moral da ovo proba napravit, ali svaka čast na interesiranju i pokušaju.( nije cilj de se obeshrabri čovjeka, ali mi se čini preskupo za samogradnju)
Nekoliko linkova , onako informativno...

Firma Lager iz Posušja je predstavila na sajmu u Mostaru ovako nešto o čemu se priča na ovom postu.
http://lager-doo.com/novost-_Lager_ponovno_oduševio-79
http://maslina.slobodnadalmacija.hr...t-Dalmaciji-i-Istri-ali-uzor-su-nam-Spanjolci
https://www.youtube.com/watch?v=iWuWUzhvk2U
https://www.youtube.com/watch?v=-CqoS-of39k

Ima

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
Je Duspara...sve znam...znam i kako je Salom zavrsio.
Ne zanosim se jos uvik da cu bilo sto napravit...ali ko zna,...
moja ideja je napravit manji stroj, 1.2m sirine, promjera rotora od 200-250mm, za drobit kamen... do 20ak cm presjeka, do 15-20 cm dubine i vuc traktorom od 80-100ks.

Ova sa tvog prvog linka...te jos nisam vidio...ali djeluju interesantno

sduspara

Član
Tu od
30 Sij 2010
Poruka
118
Sad znaš odakle počet, vjerojatno ćeš dobit neke informacije koje će ti pomoć.
Treba poć od one stare: Ko pita ne skita!

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
je plus,
po meni ovo je cca 1.5m...mozda rotor malo veci...cca 35cm?!
ja sam nekom interpolacijom podataka iz dostupnih brosura dosao do zakljucka da bi ovih mojih 120 sirine i 25 promjera vrtio 100ks, vjerovatno i 80...naravno sve jako zavisi o operativnoj dubini i brzini...

edit:
prva je sigurno 2m, mozda je zadnja 1.5, a mozda i sira...

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
kada sam zavrsio u jesen obradu bagerom...to je izgledalo kao da necu trebat frezat
hG7M6P5.jpg

racunao sam da ce bit dovoljno jos oko vocaka u proljece rucno uredit...ali jok

kad su u proljece vjetrovi i kise ucinili svoje, ostalo je ovo
dnisqPN.jpg

i sad je to problem okolo radit...

Tako da ce frezanje ici, ili cu platit usluzno ili cu nabavit frezu...

ovo je slika koja mi je otkrila puno
IZJLjQH.jpg

a evo i kakvih jos rijesenja ima
dh1LRG9.jpg

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
stvar je zbilja vrlo jednostavna!

Cak kad gledas...ja sam negdi na yt pronasao filmic kako sklapaju stroj...ovi rukavci rotora, to je sve ...nista posebno predimenzionirano.
ali velike firme imaju mogucnost proizvest razna rijesenja....sto ja ne mogu.
Ja sam se dugo vrtio kako uopce napravit rotor, prvo sam mislio provuc tondin kompletno kroz rotor...onda sam vidio da fae radi ovakve rukavce.
S tim da ja momement moram prenjeti kajlom, i to jednom, jer se bojim da mi niko nece znat napravit 2 (imam lose iskustvo vec)...a oni napravu pravi spoj.
Sve te djelove naknadno poboljsavaju, obradjuju...meni to nista nije dostupno

Drzava ne cast ni sa cime...2008, castila je na veliko...sad radimo samo mi ludi!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
meni ova dva rotora na slici izgledaju kao glodalice , i to mi je OK gdje je stvarno kamen ..ali jel to može mljeti kad je kamen veličine stisnute šake i manji?..on mora takav kamen stisnuti negdje na kontra zub da bi ga zdrobio , inače ga samo mješa ispod štitnika ..ili ser varam

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
to su sad ti neki detalji...

uglavnom ne funkcionira kao glodalica....vec kao udarna drobilica.
U naravi izmedju zubiju na najguscem rotoru sto sam ja vidio...svkako se moze skrit...jaje...a iza izlazi, kod nekih freza doslovno prasina...

Isto tako, ljudi mi pricaju da ti izmjenjivi zubi dosta ispadaju i da se dosta trose.
Vjerovatno ima vise problema di je odrzavanje losije, trebali bi zamjenit i vijke,osigurace, ne samo zube...

Jos jedno od pitanje je...ako ove planirane zube navarim manganom...poslje kad se potrosi...mislim da se to moze navarit bez nekog pretjeranog razmisljanja o balansu...mozda na svaki zub isti dio elektrode...?!

Pprijatelj mi je nasao potencijalnu cijev za rotor...poslje cu stavit sliku...ali nesto je manji promjer nego ja planiran
cca 175 vanjski-stjenka 17mm...bas je nekako...ni sim ni tam...da je 200/20...mozda bi prilagodio dizajn na to...
Sta vi mislite, zub 30mm sirok, 60mm visok, zavaren na tu cijev...bi li korijenski var iscupao/deformirao dio cijevi pri udaru...mozda ne odma?

taman je negdi na granici za prosudit po osjecaju...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,028
zivisic;
Jako je lijepo da si se uhvatio u koštac sa razvojem vlastite inačice drobilice.

Dok sam vidio ove slike krajolika, kamenjara, koji si pokazao, nisam ti zavidan i ne bi ti htio biti u koži dok to obrađuješ. (Oko mene je lijepa zemlja pa puno nje stoji na žalost zapušteno, neka druga i tužnija / ružnija priča.)

Spomenuo si problem izrade dvije kajle, u pravilu majstoru je jednaki problem izraditi jednu ili dvije kajle odnosno utore za njih. Radim u firmi gdje se to radi velikoserijski, na velikim i vrlo velikim dijelovima. Jasno mi je da to baš i nije za male zanatske radionice, odnosno za SSM realizaciju.

Razmišljam po ovom tvojem pitanju nešto malo drugačije i naravno ne bi te htio obeshrabriti u nakani vlastite izrade. Za izradu nove budeš morao potrošiti određenu svotu novaca. Svejedno molim te razmisli i o nabavi rabljene drobilice, bila bi ti možda jeftinija, a imala bi otklonjene mnoge tvoje probleme. Ti bi ju samo trebao kvalitetno remontirati.

A po pitanju elemenata koji drobe kamenje - oni su potrošna roba. Kakve god da ih napraviš oni se budu intenzivno trošili. Na tvojoj slici si pokazao pravi kamenjar i za to izdrobiti u nekakvu pristojnu dubinu trebaju biti teški valjci sa ozbiljnim "zubima".

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
sto se tice polovnih drobilica, freza

Uglavnom se da pronaci velike 2m, za ne bas malo novaca...cca 20-30 t e.
Srednjih, nisam bas vidio...ali te mi ne odgovaraju, ajmo rec da mi odgovaraju manje.
E sad, pronasao sam nekoliko malih feza za asfalt, sirine cca 50-60cm...rotori su im dosta dobri, ali su im slabe protugrede.
Pronasao sam u Istri jednu Orsijevu, mozda cca 80cm ili 1m...nije bila skupa 20 000kn,
ali to je vise povrsinski malcer, ima plivajuce cekice...nisam je sasvim prekrizio...ali racunam da bi za te novce ja napravio bolji stroj...kad bi se odlucio da sam spreman krenut.

A ovih o 1m, kakvu vjerovatno ZJ spominje, toga nema puno, znam da ima na Bracu jedna...uzivo ih nisam vidio, ne znam da je neko prodavao...

To je nasa scena, nasao sam nesto i po Italiji i Francuskoj 1m-1.5m...ima svasta od 3-4 t e do 10 ak t e.

Da je pronac od necega mocan rotor, pa ga prepravit (velike freze za asfalt, celjusne drobilice, industrijski mlinovi, pile,..savo javi ako vidis sta na otpadu), ...ovo ostalo je sala mala po meni

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
evo cijevi

SrgKVZM.jpg

znaci cca 170*17

Ta je dostupna odmah, prakticki besplatno...ne znam koliko je precizna
E sad kad bi rukavce smanjio na 80mm i kad bi jos mogao sesir na njima zavarit...onda taj rotor ne bi dio skup.

Znaci glavno pitanje je na 5/6 cm visine zuba (sa ovom cijevi moram imat barem toliko radi velicine kamena), bi li taj zub izdeformira cijev ili se iscupa...?

ja mislim da bi to radilo...
ne mogu nigdi pronac niti sliku ili video, da mogu ocijenit koliko su debele cijevi na njihovim rotorima...

Najnoviji postovi

Na vrh