• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

GLJIVE

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,909
zamijeniti s nekom drugom gljivom(obratite pozornost na prsten ispod klobuka) JER DRUGE GLJIVE NEMAJU TAJ PRSTEN.Stavit ću još neke slike.

misliš na pupavku......:8):

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Za sve o pripremi za uzgoj bukovače,brijestovače.....
Pšenična slama je najbolja sirovina za podlogu.Slama mora biti suha i zdrava,zlatno-žute boje.
Slamu je potrebno usitniti ručno ili strojno na komadiće 2-5 cm dužine.Usitnjavanje se može raditi i čekićarom ili silo mlinom.Što je slama sitnija lakše je priprema podloge i veći prinos.Ja osobno nikada nisam sitnio slamu.
Kotao za kuhanje mora biti čist i do pola napunjen vodom.Slama se stavlja kada voda prokuha i pritišće se kako bi bila u vodi,neki kamen ili blok se stavi.Voda se tokom namakanja održava na 80 stepeni 2 sata zatim se slama vadi van raširuje na neki čisti najlon kako bi se ohladila ispod 25 stepeni,vruća slama može uništiti micelij.
Ohlađena slama se puni u plastične vreće zajedno s micelijem.Na 20kg slame oko 1 litar micelija-može i više.Ja osobno metim jedan sloj slame pa malo micelija,opet slama pa micelij i sve tako dok se ne napuni vreća.Treba odmjeriti micelij za svaku vreću posebno tako da raspored bude što bolji.Slama se čvrsto nabija,jer u suprotnom ostaće rupe u vreći i prinos će biti puno manji,doći će do plodonošenja u unutrašnjosti vreće.Nakon punjenja vreće se vežu i stavljaju na toplo mijesto 22-24 temperatura.Na vreći teškoj oko 20kg buši se 10-20 rupa promjera 1-2cm kako bi micelij disao i poslije plodonosio na te rupe.
Nakon 20-25 dana vreće će prorasti micelij-pobijelit će i poslije toga glive će početi rasti na otvore,ako je temperatura zadovoljena, ako ne malo će kasniti.Kako bi se gljiva razvijala potrebno je osigurati uvijete za plodonošenje.Vlagu je potrebno održavati na 75-95 posto,a to se postiže poljevanjem podova i zidova.Orošavanje gljiva treba raditi rijetko i to sa što sitnijim kapljicama.Zrak u prostoriji treba izmjenjivati po nekoliko puta u sat vremena ventilator ili prirodni propuh.Gljiva za razvoj treba i svjetlost prirodnu ili umjetnu.Jedna žarulja na 10m kvadratnih.Kad gljiva krene s plodonošenjem temperatura idealna je oko 15-18 stupnjeva.Berba se obavlja kada se klobuk izravna tj.kada iz tamno sive prelazi u svijetlo sivu.
Eto ukratko ako koga zanima.........nadam se da sam pomogao nekom.

gadov

Novi član
Tu od
21 Ožu 2013
Poruka
26
Za sve o pripremi za uzgoj bukovače,brijestovače.....
Pšenična slama je najbolja sirovina za podlogu.Slama mora biti suha i zdrava,zlatno-žute boje.
Slamu je potrebno usitniti ručno ili strojno na komadiće 2-5 cm dužine.Usitnjavanje se može raditi i čekićarom ili silo mlinom.Što je slama sitnija lakše je priprema podloge i veći prinos.Ja osobno nikada nisam sitnio slamu.
Kotao za kuhanje mora biti čist i do pola napunjen vodom.Slama se stavlja kada voda prokuha i pritišće se kako bi bila u vodi,neki kamen ili blok se stavi.Voda se tokom namakanja održava na 80 stepeni 2 sata zatim se slama vadi van raširuje na neki čisti najlon kako bi se ohladila ispod 25 stepeni,vruća slama može uništiti micelij.
Ohlađena slama se puni u plastične vreće zajedno s micelijem.Na 20kg slame oko 1 litar micelija-može i više.Ja osobno metim jedan sloj slame pa malo micelija,opet slama pa micelij i sve tako dok se ne napuni vreća.Treba odmjeriti micelij za svaku vreću posebno tako da raspored bude što bolji.Slama se čvrsto nabija,jer u suprotnom ostaće rupe u vreći i prinos će biti puno manji,doći će do plodonošenja u unutrašnjosti vreće.Nakon punjenja vreće se vežu i stavljaju na toplo mijesto 22-24 temperatura.Na vreći teškoj oko 20kg buši se 10-20 rupa promjera 1-2cm kako bi micelij disao i poslije plodonosio na te rupe.
Nakon 20-25 dana vreće će prorasti micelij-pobijelit će i poslije toga glive će početi rasti na otvore,ako je temperatura zadovoljena, ako ne malo će kasniti.Kako bi se gljiva razvijala potrebno je osigurati uvijete za plodonošenje.Vlagu je potrebno održavati na 75-95 posto,a to se postiže poljevanjem podova i zidova.Orošavanje gljiva treba raditi rijetko i to sa što sitnijim kapljicama.Zrak u prostoriji treba izmjenjivati po nekoliko puta u sat vremena ventilator ili prirodni propuh.Gljiva za razvoj treba i svjetlost prirodnu ili umjetnu.Jedna žarulja na 10m kvadratnih.Kad gljiva krene s plodonošenjem temperatura idealna je oko 15-18 stupnjeva.Berba se obavlja kada se klobuk izravna tj.kada iz tamno sive prelazi u svijetlo sivu.
Eto ukratko ako koga zanima.........nadam se da sam pomogao nekom.
Hvala na lijepom objašnjenju.
Upravo sam naručio 20l micelija bukovače,iako sam proučio postupak lijepo je sve ovako objašnjeno pročitati.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Gdje se kupuje micelij i koliko treba za 1 vreću uzgoja? Mogu li se uzgajati i druge vrste gljiva npr. lisičke, šampinjoni..
Danas sam baš čula jednu istinitu dogodovštinu iz naše opće bolnice. Došla im je prije nekog vremena jedna kompletna obitelj na ispumpavanje želuca, jer najeli se ludih gljiva. Bili ljudi u šumi i nabrali prekrasne gljive i činilo im se da su slične onima koje su do sad jeli ali malo su ipak različite u boji i veličini. Šteta ih neubrati, ali opet ono ali.. Došli doma i spremili. Napravili pokus na mački, dali joj porciju i čekali reakciju. Mačka pojela legla i fino prela. čekali oni 1 sat i mačka normalna. Udariše oni po gljivama. Sve pojeli, fino se najeli. Nedugo mačka se počela meškoljiti i hodati okolo, zavlačiti se gdje nikad nije. Svi se oni požurili do bolnice na ispumpavanje želuca dok ih još nije uhvatilo zlo od otrovnih gljiva. Prošli muku ispumpavanja i jedva se živi vratili doma. Kad su otvorili kuću ugledaju svoju mačku.Živu i zdravu, a oko mačke 4 mala mačiča.

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Gdje se kupuje micelij i koliko treba za 1 vreću uzgoja? Mogu li se uzgajati i druge vrste gljiva npr. lisičke, šampinjoni..
Danas sam baš čula jednu istinitu dogodovštinu iz naše opće bolnice. Došla im je prije nekog vremena jedna kompletna obitelj na ispumpavanje želuca, jer najeli se ludih gljiva. Bili ljudi u šumi i nabrali prekrasne gljive i činilo im se da su slične onima koje su do sad jeli ali malo su ipak različite u boji i veličini. Šteta ih neubrati, ali opet ono ali.. Došli doma i spremili. Napravili pokus na mački, dali joj porciju i čekali reakciju. Mačka pojela legla i fino prela. čekali oni 1 sat i mačka normalna. Udariše oni po gljivama. Sve pojeli, fino se najeli. Nedugo mačka se počela meškoljiti i hodati okolo, zavlačiti se gdje nikad nije. Svi se oni požurili do bolnice na ispumpavanje želuca dok ih još nije uhvatilo zlo od otrovnih gljiva. Prošli muku ispumpavanja i jedva se živi vratili doma. Kad su otvorili kuću ugledaju svoju mačku.Živu i zdravu, a oko mačke 4 mala mačiča.

E ova ti je anegdota prava hahahahaaaaaaa..................................

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Mogu se uzgajati i šampinjoni al to je sasvim druga priča od ovoga što sam pisao o brijestovači i bukovači.
Šampinjoni se uzgajaju na specijalnom supstratu i u drugim uvijetima.A što se tiče lisičarki nisam čuo da ih itko uzgaja,ja ih nalazim u prirodi.........tako je najlakše

gadov

Novi član
Tu od
21 Ožu 2013
Poruka
26

Micelij kupuješ od firme Fungi Perfecti. Tamo sam ja uzeo prije nekih mjesec i pol. Sve sam napravio po propisima i prvi val bukovača sam već dobio,sad je počeo i drugi val rasti :D:
Na jednu vreću ide cca 0,7-0,9l micelija. Tako sam ja otprilike radio iako mislim da bi najbolje bilo da sam stavio punu litru na vreću..

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
može i 1 litra micelija po vreći pogotovo ako se vreće pune do vrha.Najbitnije kod vreća je to da se slama maksimalno nabija tj.da nema puno zračnog prostora unutar vreće jer ako ima onada imaš velike gubitke bez obzira što si stavio recimo 1 litru.Vreća kad je pravilno nabijena mora biti dosta teška a ne lagana.Zna se desiti da se slama pokvari unutar vreće i da micelij ne proraste takva se vreća baca jer znaju na njoj izbiti kojekakve ludare(gljive nejestive) pa se neko može i otrovati.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Jedna slika nije dovoljna za 100% sigurnost, ali mislim da se radi o Puzi..grmovači..ili u mom kraju ih zovu kljukači. raste u ovo doba u velikim količinama. samo treba oprez..jer se može zamjeniti s otrovnom panjevčicom.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja takve ne berem.Takve iste,ali one što ispod imaju spužvasto svijetlozeleno-berem i to jedemo na veliko.I živi smo-evo dokaz-upravo lupam tastaturu-i koja slučajnost-upravo ih opet jedem-
takve kao na tvojoj slici sam mogla jako puna nabrati ali ih se nisam usudila.

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Pozdrav svima.... nisam gljivar, ne prepoznajem gljive pa ih i ne barem, ali ih jedem slade nego meso.... Ovi savjeti su super, čak ima i ime tvrtke gdje mogu kupiti micelij, ali gdje ću naći tu tvrtku, jel ima tko njihovu stranicu ili telefon??? Probao bih to sa bukovacom....hvqla

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Pozdrav svima.... nisam gljivar, ne prepoznajem gljive pa ih i ne barem, ali ih jedem slade nego meso.... Ovi savjeti su super, čak ima i ime tvrtke gdje mogu kupiti micelij, ali gdje ću naći tu tvrtku, jel ima tko njihovu stranicu ili telefon??? Probao bih to sa bukovacom....hvqla

http://www.fungi-perfecti.hr/micelij_na_drvenim_cepovima.htm

jel netko zna koja je ovo vrsta gljive
poz
http://imageshack.us/a/img20/9176/zuil.jpg

ovo sigurno nije grmovača, ali nažalost ne znam koja je.

Najnoviji postovi

Na vrh