• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gorenje (Štruc) MUTA

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
bog društvo, zna li mi netko reć čime se da odvidat vida u frezama,ona u cijevi freze?
mislija sam da ću moć suzit freze(za medjuredno) samo odvidavanjem 4 vide M8 koje drže noževe..ali noževi ispadnu a freze ostanu u komadu...
pogledam u cijev freze, ima unutra vida i matica!!!
neka veća,bit će za gedor 24, 27, ili 30..
ali mista u cijevi, ima samo za neki tanki gedor ili cjevasti ključ!!
čime se da to odvidat??
moram li imat 2 takva ključa jer mi je u garaži samo freza bez mtk-a,pa nemogu ušaltavat mtk u brzinu, da kardan drži kontru?mogu li držat kontru, komadom cijevi, na noževima?
oće se dat to običnim gedorom rješit, i kako to sredit da se da u polju šta jednostavnije skidat-stavljat?ima kakav trik ili moram nabavit kakav alat baš za to i držat ga u polju?
ima neko više iskustva s ovim sužavanjem freza?

Vrbno

Član
Tu od
1 Ožu 2014
Poruka
84
Ja sam sužavao frezu ali nisam skidao ove velike vijke.dobio sam širinu od 40 cm.Malo razmišljanja i dva ključa 13. morao sam skinuti sve noževe pa produžetak,pa onda vratiti prvi red noževa.

Molim pomoć!!!
Molim Vas ako tko ima rotacijski plug a da je iz sjevernog dijela Hrvatske neka mi se javi. ZG.KR.VŽ. i okolica. Molio bi plug na probu jedan dan u svoj vrt da vidim da li ga kupovati ili ne.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
je hvala,danas sam se opet malo zabavija s tim,i nisam triba odvidavat vide.danas je bilo u garaži,ne u polju..
prošli put je bilo nasrid polja..u mene je muta,(77godište) tek 2 godine i ja ju dosad nisam sužava..nije ni bivši vlasnik-nikad!!
reka je sam da je ista malo radila,i pokazuje se da je tako..naime,ja sam bija skinija noževe,ali se odvojit nije tila!!zapekla..ja da ne budem seljak,pogledam malo bolje i vidim vidu unutra..komadom grančice izmirim koliko je do vide i to prinesem s vanjske strane..vida duboko u drugom djelu cjevi, i ja zaključim da vida drži drugu cjev.
e sad šta su tu inženjeri napravili??
vida priteže jednu piksnu,dugu jedno 15-20 mm,i ta piksna drži cjev u centru da ista ne trga te male vide M8..i za tu pksnu sa obe strane su meni zapekla oba nastavka od freza..aj živija:eek::

e,da,i sad imam drugo pitanje.zanima me jel tebi masna oko kardana i jel ti kardan nekako malo klapav u onoj cijevi?jesi kad sipa kakvo ulje u vučnu frezu i koje?ima na njoj onaj šaraf,mora b ga sztra odvidat pa vidit teče li išta iznutra ili je suvo..valja li hipenola 90ke unutra ulit?ili u te spojeve ide nešto još gušće?semerinzi od strane freza su skroz suvi,nema traga masti ni ulju,dok onaj dio koji se spaja na mtk može bit i da se zabalija sa semeringa od kardana...
za plug rotacioni ti neznam ništa reć..kad probaš,napiši,i mene zanima kakav je i u kakvoj zemlji.

Vrbno

Član
Tu od
1 Ožu 2014
Poruka
84
Ja nemam svoju frezu, nego koristim prijateljevu ili od susjeda kako je zgodnije. Obje su masne oko kardana, odakle ulje nisam nikada gledao, jer i moj mtk malo masti na izlazu iz mjenjača, i kardan je "labav" ali to je sve sitnica. Koristim i frezu za goldonija, u nju stavljam ulje hipenol, i čini mi se da je u uputstvima za goldonijevu frezu to ulje propisano.

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Kod mute u mjenjač i sve reduktore ide sae90.
Na spoju mjenjača i priključka mora biti masti da ne zapekne i da priključci koji imaju elipsastu rupu (recimo ralica za snijeg) mogu da se klate. Uostalom tu ima i mazalica, nisu je valjda samo onako ostavili. :)

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Skoro svugdje gdje nema šipke za mjerenje ide do čepa. Uglavnom po uputstvu ide 2 decilitra i nije veliki trošak da se promijeni nakon godina korištenja.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
sve rješeno..napravljen razgrtač sličan onom od forumaša el-pibe,radi,danas posijan bob..redovi opet "pijani"..:fiery:

tribam nabavit nekakve utege, po pofrezanoj zemlji šara,nikako ga uravnat..fermaje ga taj razgrtač..gume šlajfaju freza šara bokom..nije strašno,ali za medjuredno će bit beštimi,redovi nisu ravni niti je razmak izmedju njih uredan..bit će posičena boba..:icon_cry:

nikad od mene seljaka

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
jel netko zna di bi moga nabavit zupčanike rikverca od spacijala,ili bilo koje, kojima bi dobija sporiji rikverc?
koliko bi otprilike koštali isti?
jel ih problem zaminit nekom ko se relativno neloše razumi u mehaniku?
jel to netko već radija,da prebaci mutu za košenje,u mutu za frezanje?
netko mi je već pisa na ovom forumu da u toj getribi nije moguće da se dobiju one brzine koje su za naprid da budu za nazad..da imam 3 za frezanje a 1 za transport..
ili kad bi se dali zaminit zupčanici od prve i od rikverca da dobijem bržu prvu a sporiji rikverc..
a još bolje kad bi negdi nabavija za relativno sitan novac,(jer sad baš nisam pri lovi) zupčanike koji bi bili još 10-20% sporiji od prve,a 25-30% od sadašnjeg rikverca...
sad mi je koliko toliko ok brzina koju imam na potpunom minimumu, (tad je motor baš nejak) a takva bi tribala bit na pun gas...
dok sad kad dam gasa freza je prebrza i loše freza..da sam na kontinentu,minja bi se možda s nekim kome triba za kosilicu, za neku koja bolje freza..
u nas je ovdi ritkost ovakva freza pa malo ko ima tako šta..
a inače getriba od ove mute je odlična,volija bi je zadržat,nepoderiva je, neuništiva, šteta šta nije ona druga, (specijal valjda), predvidjenija za frezanje..

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Kačio sam već katalog, univerzal i specijal se razlikuju samo po pužnom paru zupčaninika i većim točkovima kod specijala. Mada sa manjim točkovima i promjenom zupčanka bi dobio super sporog specijala koji bi sa frezom pravio prah. :)

E ako bi mogao nabaviti samo taj par mislim da bi to bila najjeftinija varijanta, a ostaje ti ostatak stroja za koji si siguran da je očuvan i ispravan.

mikser

Član
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
322
te mute imas spori i brzi menjac,na sporim menjacima su tockovi 12,i to je prava stvar, a na brzim su 8,menjaci su na izgled isti ali za frezu promasena investicija.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nije problem. Pitaš u Mutu koliko košta, platiš i za dan-dva je ko novi (još kad bi mogla ostati oba unutra ... :D:).

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
sve si nešto ugrubo računam, da si manja željezna kola napravim..
je da bi tribala veća,zbog dubine frezanja, al eto kad je freza promašaj, da bar nešto dobijem od nje..kola su joj nekih 40tak cm dijametra,šta pridje 125cm, jednim okretajem..ako se bude dalo na nju stavit kola sa 24cm dijametra i da ne dere po podu,tad će prilazit nekih 75cm u jedan krug i to je ok..
zamislija sam ih napravit sa šiljcima koji bi boli u zemlju, po par cenata dubine, (5), tribalo bi bit dovoljno..

ako bude geometrija freze to dozvoljavala...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Kotači 4.00-8 su ti, ugrubo, fi 40cm, sa ripnama.
Kotači 4.00-12 su, ugrubo, fi 50cm, sa ripnama.
Razlika je 25%.
Nemreš napraviti kotače manje od fi 300, jer ti freza nebu htjela ići u zemlju (bude previše polegnuta), a između fi 300 i fi 400 je razlika je 33%. Nisam siguran bi li to puno pomoglo.
Ono kaj bi ja napravil je vanjski reduktor s po parom zupčanika, tak da se mogu koristiti ove dvije brzine naprijed za frezanje, s odgovarajućom redukcijom, koji bi se mogli skinuti kad ti netrebaju.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
neman ja znanja za to napravit, dok to negdi ne vidim..proba sam okrenit ručke i frezat u prvoj.
bilo je dosta dobro za pomlatit veću travu iza ovih kiša..stine lete prema naprid..i brzina prve brzine mi je i odgovarala..samo šta tako vrti kontra i šta su noži tupom stranom okrenuti..pa mi razbacuje zemlju svukud okolo...
još jedino da sam proba još i nože okrenit i nešto utega i možda okruglo crtalo,za dubinu stavit naprid na frezu da ju ukopa "na mjeru"..
vidija sam kako izgleda taj pužni zupčanik,nije običan,bit će skup ili rjedak za nać..
da ga kupujem i njega i osovinu sa zupcima, šta pretpostavljam da ide u paru, nekako će mi se skupa ta rabota bit s obzirom da freza ima skoro 40 godina..
a drugu nemam, niti mi se isplati nabavljat za mrvu amaterske poljoprivrede..
vidit ću,zbrljat ću valjda nešto..sada mi više smeta šta mi kliže po pofrezanome kad radim redove,pa nemogu ravne redove napravit..zato su mi nekako metalna kola izgledna..
vidit ću još u polju kako sve to izgleda,i 33%,bi bilo puno bolje nego sada..ma i 20%!!

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
proba ja danas naopako pa u prvoj,okrenija sam uredno nože,ruje nema šta!!bila bi dobra za kopanje kanala..:(giggle):
može nešto dublje zarovat,nisam ima nikakav graničnik pa je rovala mjestimično dublje ,a mjestimično pliće..kad bi pošla stajat,da će se ugasit malo bi je izvuka ručkama..sve super samo je i u prvoj brza..a frezanje u prvoj javlja se stara boljka..porazbaca zemlju i izgazi ju..ostane plitko iza freze (nisam stavija onu haubu)..:icon_e_confused:

morat ću još probat s nešto manjim kolima..sutra bi mogla na klanje boca od autoplina..ima dobru stijenku i dijametar od 320mm..sa čela su skoro ravne kalote..s malo sriće samo odrizat i 4 rupe probit...
pa ćemo vidit..:icon_biggrin:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Cekaj, pa kaj ta getriba okreće smjer kardana u rikvercu i brzinama naprijed?
Nije mi jasno kak bi freza mogla raditi s tupom stranom noževa. Jasno je da kopa prema van.

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Koliko ja znam kod nje je smjer okretanja kardana nezavisan od smjera kretanja i brzine kojom se vozi.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
mislija sam da u svaka doba znam šta pričam,al eto ispade da i nije uvik tako :icon_eyes:
nože sam bija krivo stavija kod onog skidanja/sužavanja.. vratija sam ih kako triba..
danas sam ono izbrljano od jučer poravna i još dvaput priša..gleda sam veličinu kola i kako to stoji na zemlji, i već sad grebe od zemlju ondi na spoju freze i mtk-a..ni s manjim kolima se izgleda i neću usrićit..čak po onome šta mi se sad čini da bi triba i veća kola, usprkos brzini..i veća kola,(bar 45-6 cm) i veće nože na frezama, jedno po 2 centa..a to bi joj "ubrzalo starenje" za duplo..:(doh):
sve u svemu,imam na njivi male masline i još neke sitne voćkice, i medju njih sadim svašta..najteže mi pada šaranje i šta nemogu red 100% ravan napravit čim nešto za nju zakačim..još nisam uspija s njom ništa medjuredno napravit a ni ogrnit nešto..srića imam malog miju, i neke fušarije na njemu,pa s njim to rješim..inače bi bija osudjen po njivi od 2200m2 radit motikom..već imam s bilim i crvenim lukom dovoljno sxanja..
zato me spasi plug kod vadjenja krumpira..

edit;
pade mi na pamet još jedna ideja!(davno nije)
uzet felge od auta,imam h u garaži od pokojne astre,skinit gume s njih i povarit na felge lame 20x5..od jedne na drugu stranu..ali toliko rijetke da felge planski proklizavaju malo pa malo vuku..pa opet malo klizu pa malo vuku..teoretski bi tako triba dobit da svako po sekunda freza stane na po sekunda, pa krene po sekunda pa stane po sekunda i tako..duplo manji put u jedinici vrimena..mora bi pazit da su rupe i lame sinhronizirane da na obe strane lame odjednom vataju zemlju..ne cik-cak..
malo ću mozgat da se sitim nečeg zbog čega eventualno ideja nebi šljakala..svaki argumentiran demantij ili mišljenje dobro došlo..

felge su 36cm široke..malo..triba bi nabavit 2 veće14,ili 15 cola..

Posljednje uređivanje:
Na vrh