Hehe, baš nisam old school inženjer, diplomirao prije dvije godine, sad baš radim magistarski na temi fraktalnih proizvodnih sistema, samo volim te stare, dobre mašine koje rade i rade i rade...
Naravno da znam šta znači raditi u staroj i neudobnoj mašini, imam iskustva vjeruj mi, sa sela sam pa sam čitav život uz traktor.
Što se samog proračuna tiče, budi siguran da sam malo kompetentniji da govorim o tome...proračunavati statička i dinamička opterećenja za ne tako jednostavan dio kakav je npr radilica motora, a sve to ručno, na papiru (čak i uz kalkulator) nije nimalo, al nimalo jednostavan posao. Danas je to mnogo, mnogo lakše uz pomoć CAD dizajniranja i FEM (Finite element analysis)...dio jednostavno nacrtate u npr CATIA ili Solid Works, pohranite u odgovarajući format (IGES) i odradite analizu u odgovarajućim programima kao što su ABACUS ili Ansys. Na kraju dobijate rezultate u kojima vidite sva kritična mjesta, vidite koncetracije napona (ako ih ima, a ne smije ih biti), vidite dinamičku analizu, dobijete vizuelan prikaz kako se dio ponaša pod opterećenjima. Ako ste model dobro uradili, tačnost rezultata može biti i preko 80%. Potom samo ostaje izrada prototipa, eksperimenti u realnim uslovima i eventualne dorade i modifikacije kako bi se uklonile greške virtaulnog modela i analize. Sam proces konstruisanja je nekad bio mnogo teži nego što je danas, u to budi siguran.
Predimenzioniranje o kojem govoriš je nastalo iz razloga što nekad jednostavno nije bilo moguće dovoljno tačno ručnim putem odrediti minimalne dimenzije koje mogu podnijeti zadata opterećenja. Danas to rade računari i FEM analize, koje iterativnim putem optimiraju dimenzije nekod dijela, smanjujući dimenzije na najmanju moguću mjeru koja može podnijeti opterećenja. U tome je upravo problem kod današnjih mašina - jednostavno su previše tačno dimenzionirane, a sve u cilju smanjenja troškova materijala. Zato stari traktori mogu da rade i 40-50 godina, a današnji ne mogu.
Vrlo dobro poznajem procese konstruisanja i dizajniranja proizvoda pošto sam diplomirao na proizvodnom strojarstvu, a sada specijaliziram na istom polju, znam kako ti procesi danas teku i znam da je smisao svega danas samo i jedno novac - sve mora biti gotovo brzo, mora se potrošiti što manje materijala, dijelovi su previše tight (svidja mi se ovaj eng. izraz) dimenzionirani, mašine se namjerno projektiraju tako da mogu izdržati samo odredjeni broj radnih sati kako bi se pokvarile i kako bi se prodavale nove...znam kako to ffunkcioniše, insajder sam
Naravno da bih uvijek uzeo modernu mašinu u kojoj je udobno raditi, nisam lud...stvar je u tome da cijenim trud uložen u konstruisanje tih starih mašina i njih same.