• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gvirc

V

VTZ

Guest
Gvirc ili medovina, tradicionalno alkoholno piće

vrbovecka_medovina.jpg


DOMAĆI GVERC

SASTOJCI:

Za 60 l gverca potrebno je:
45 l vode
15 kg kestenovog (nikako bagremovog) meda
grožđice za aromu i
"Vrelko" (kvasac za pospješivanje vrenja) po potrebi

PRIPREMA:

U 3 l vode stavlja se kilogram meda u saću. Dobro je da saće bude s puno peludi ili, kako su stari Podravci govorili, hrđe. To se kuha u bakrenom kotlu dva sata. Prije nego se ohladi obere se vosak.
Nakon 3 dana: talog "sjedne" dolje, a gverc se odlije i stavi na toplo da zavri. Ako ne vrije, stavlja se "Vrelko". Prije vrenja mora u gvercu biti 18 – 20 posto sladora, što se mjeri posebnim mjerilom. Kad završi vrenje, poslije dvadesetak dana, bude 10 – 12% alkohola, onda je to "pravi gverc". U bačvi može stajati i godinu dana.
Gverc se ne pije bez leda.

Načina priprave ima raznih, u Vž kraju se koristilo vino umjesto vode..
 
V

VTZ

Guest
Gvirc su u prošlosti većinom radili medičari, dakle obrtnici, a to piće bilo je nekad vrlo popularno, i prodavalo se na hektolitre.. Svaki od obrtnika imao je svoju "poslovnu tajnu", kako proizvesti najbolji gvirc.

Moja baka radila ga je u par navrata sama kod kuće, jer se djed naveliko bavio sa pčelarstvom. K njemu je dolazio po med i po saća jedan od najboljih medičara u Vž. Ali nažalost, tajne su i dalje ostale tajne, a djeda i bake više nema...
 

Najnoviji postovi

Na vrh