• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hajdina - heljda

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Meni je to bio problem, vlažna stabljika, a suho zrno, ali nisam htio raditi deskiaciju. I dobro je bilo, nisam primjetio nedozrela zrna, a osušila se dobro. Iskreno, ne vidim svrhu tretiranja kemijom ako ide za konzumaciju. A druga stvar, zrna nisu čvrsto vezana za stabljiku, dosta bi toga otpalo da se vozaš traktorom po tome. Jedan forumaš, puno iskusniji u tome, je govorio da će prošle godine raditi dvofaznu žetvu, ali ne znam dali je bilo što od toga na kraju. Možda se i javi.
I iskreno, ako nemaš neko organizirano tržište, nemoj se previše nadati. Za sada je u Slavoniji nitko ne otkupljuje, a neće ti nitko ni doći po nju bez 15-20 t, a za to ti treba oko 20 ha. Inače, 2013 je u Sloveniji bila od 0,5 do 0,8 eur/kg, pa sad vidi.

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Nije bilo ništa od dvofazne žetve jer je godina bila takva... kakva je bila. :icon_hang:

Ove godine sijem u svibnju kao glavnu kulturu, samo za svoje potrebe i kombajniram samo sebi.

:biggrin:

Selekt

Član
Tu od
6 Pro 2012
Poruka
88
Radio je pik prosle godine 50 ha postrno a ove godine sije u osnovnoj sjetvi i postrno jos više. kaže ošlo sve za Austriju i Sloveniju. Kakvi su prinosi u postrnoj a kakvi u osnovnoj sjetvi??

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
VUPIK? Ne znam koliko bih s njima imao baš posla, ne volim kompenzacije za gotove proizvode. Tako su i za češnjak govorili.

@motohod, ja sijem 4 jutra ove godine, nisam uspio skinuti kukuruz i na to ide heljda. Bolje išta nego ništa.

Selekt

Član
Tu od
6 Pro 2012
Poruka
88
Pik Vinkovci je to radio a bolje i kompenzacdija neg piti pivo u birtiji. Kakvi su prinosi??

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
To je isto, Todorić i jedno i drugo. Kod nas se voda i struja plaćaju isključivo novcem i nema počeka 8 mjeseci. To je problem. A pivo ne pijem :D: Granice su otvorene, uvijek se može skupiti par proizvođača i odvesti proizvod tamo gdje je bolja cijena. U ovu godinu smo ušli s najnižom cijenom pšenice u EU, pametnome dosta.
Ja sam na 0,5 ha imao oko 700 kg sirove i nepročišćene plus ono što je ostalo u bunkeru, a bio je jako veliki kombajn, pa ne znam koliko je ostalo unutra. Nakon dorade i sušenja sam si ostavio 200-tinjak kg i to mi je za 4 jutra sjeme. Ali moram priznati da je ona sitna pljevica dosta teška, iznenadio sam se.

Vlah

Član
Tu od
12 Srp 2014
Poruka
64
itp!
Da li imaš sjemena za prodat? Meni treba za navedenih 12 ari tj. za probu. Zemlja mi je malo kisela (oko 5 u prosjeku). Imam puno divljači okolo pa nisam siguran da li bude uspjela dozrijeti. Imam i nekoliko el. pastira, ali ih ne bi postavljao da vidim što će biti.
Baš bi želio probat na toj parceli.

noviuposlu

Član
Tu od
7 Tra 2011
Poruka
759
ja cu ove godine prvi puta posijati heljdu, koliko je vi stavite na hektar? te kada se otprilike sije?

jacca

Član
Tu od
28 Velj 2014
Poruka
54
U literaturi piše da se sije između 80- 90 kg/ha...sije se u svibnju kad prođe opasnost od mrazeva ( znači iza 15.05) ili postrno između 10-20.07 ( za blagdan Sv. Margarete)...Mi se pokušavamo otprilike držati toga ....

Posljednje uređivanje od moderatora:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Od 100 kg dobiješ oko 60 - 70 kg brašna. Može se samljeti kod i kod mene, ali o tome na PP.

firefighter

Novi član
Tu od
26 Tra 2015
Poruka
3
Pozdrav ekipi i zahvala na svim iznesenim iskustvima. Ja sam također, ove godine odlučio zasaditi 0,5 ha heljde, prije svega za pčelinju pašu a kasnije kaj bude. Zanima me kako stojite sa sjemenom i da li itko ima za prodat?

pingy321

Član
Tu od
16 Ožu 2014
Poruka
114
Od 100 kg dobiješ oko 60 - 70 kg brašna. Može se samljeti kod i kod mene, ali o tome na PP.

A kaj i kako sa ljuspicama, ljuskicama, pljevicom!?
Znaš da pitam zbog jastuka...

firefighter

Novi član
Tu od
26 Tra 2015
Poruka
3
jel ima netko sjemena za prodati????

Ja planiram žetvu za cca mjesec dana tako da će biti sjemena, a također me zanima što sa cjelokupnim prinosom jer sam heljdu posijao isključivo za pčelinju pašu i nije s ničim tretirana a cvate ko luda tak da očekujem pozamašnu količinu.

28aud75.jpg

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ajd kad bude sjemena, javi se, zanima me uzgoj, kod mene se to nesije, a volio bi probati, vjerujem da će uspjeti, jer nikada nije sijano na zemlji, i mislim da je OK zbog plodoreda

koliko ide kilograma po hektaru?

kakvi su prinosi, od-do

kada se vrši?

kada se sije, i to?

sa čim se sije?

firefighter

Novi član
Tu od
26 Tra 2015
Poruka
3
ajd kad bude sjemena, javi se, zanima me uzgoj, kod mene se to nesije, a volio bi probati, vjerujem da će uspjeti, jer nikada nije sijano na zemlji, i mislim da je OK zbog plodoreda

koliko ide kilograma po hektaru?

kakvi su prinosi, od-do

kada se vrši?

kada se sije, i to?

sa čim se sije?

Obzirom da sam dosta dobrih savjeta pročitao ovdje rado ću i ja svoje iskustvo podijeliti s onima koji to isto trebaju.
Obzirom da sam, kao što sam napisao, heljdu posijao isključivo radi pčelinje paše svoju zemlju pripremao sam na klasičan način oranjem i tanjuranjem bez ikakve gnojidbe. Prijašnjih godina na toj površini izmjenjivali su se pšenica, zob i kukuruz. Svoje sjeme posijao sam ručno i smatram da je to bilo sasvim u redu. Što se tiče količina, na svojoj površini od 1400 hvati (0,5 ha) posijao sam 50 kg sjemena. Obzirom da sam sijao 07.05.2015. planiram da bi vršidba bila negdje sredinom 8. mjeseca obzirom da heljda dozrijeva nakon 90 dana, iako već i ranije ima zrelog zrnja no heljda ne dozrijeva jednoliko. Po iskustvima ostalih, a po konzultacijama s kombajn majstorom vršidba se vrši kao i kod pšenica (bar sam takvu informaciju dobio) a prinos po hektaru dosta se razlikuje u raznim komentarima koje sam uspio pohvatati na internetu. Obzirom da meni nije toliko bitna količina ipak se nadam nekakvom solidnom prinosu jer mi je ipak u interesu da određenu količinu prinosa pretvorim u brašno i kašu koju bih koristio za vlastite potrebe. Naravno da i računam na prodaju određenog dijela kako bi vratio ono što sam uložio a i smatram da će roba biti kvalitetna obzirom da ju nisam ničim tretirao i umarao. Također ću spomenuti da sam sjeme nabavio u Hrvatskoj od čovjeka koji ima farmu krava a heljdu je posijao samo iz razloga da mu zemlja bude obrađena i ne zjapi prazna a također nije ničim bila tretirana.

Na vrh