Jel moguče dvaputa na godinu sijati heljdu? Ako da onda bi se prva trebala sijati oko ožujka - travnja?
Moguće je. Ali tako da rano sijanu heljdu visoko pokosiš a ona iz korijena brzo potjera nove grančice i listove. Amerikanci heljdu koriste za silažu i na taj način imaju tri otkosa godišnje a samo jedamput siju. Ovu što je na slikama budem pokosio običnom kosom, visoko i ostavio par dana da se posuši. Onda s žitnim kombajnom poberem. Inače je praksa košnja hajdine nakon prvih mrazeva, tako da zelena masa ne smeta kombajnu... točnije - nema zelene mase nakon mraza.
To je tzv swathing (ne znam kak se to kod nas zove....). Biljka je zrela, pokosi se i ostavi nekoliko dana kaj se posuši - evo video:
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=t3KPQllC2WQ[/YT]
Prošle godine sam najkasniju sijao polovicom kolovoza, no ubio ju je onaj rani mraz u rujnu. No da je bila još mjesec i pol (koliko je bilo lijepo vrijeme) bila bi za kombajniranje.
Imam jednu parcelu posijanu početkom svibnja, prije ni ne možeš sijati zbog mraza. Sad je oko metar i pol visoka - slike su u nastavku. Poslikao sam tlo ispod, nema korova pod njom.... hajdina odlično potamani korove. Bolje nego herbicid.
Zadnja slika je za pčelare!
Na drugoj parceli sam posijao hajdinu prije tjedan dana, predkultura pšenica. Ta bude čekala do mraza. Sad ima 2 lista... slike od nje nemam, moj gluphone nema kameru. Gornje slike slikane fotoaparatom.