• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hajdina - heljda

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
Svi prestali pisati nešt a sjetva je blizu.Di ste očemo li u novu sezonu?Kak ste zadovoljni s prošlom?

Vidim bila je velika frka s preradom.Zato mogu ponuditi jednodnevni tečaj kako preraditi heljdu od početka do kraja s malim ulogom a visokom kvalitetom a u cilju popularizacije proizvodnje ove kulture.zainteresirani molim javiti se privat porukom.

Posljednje uređivanje:

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Polako.... dolazi vrijeme sjetve, a i cijena kaše se je vratila opet na staro... nakon što su potrošili jeftine ruske rezerve.
Uskoro stavim slike mlina za kašu... no nemam vremena. Dan bi mi trebao trajati bar 28 sati :)

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
Evo da izvijestim javnost ja danas posijao heljdu.Ove godine nešto manju površinu jer sam povećao površine pod grahom,krumpirom,a imam i pokusnu proizvodnju slanutka .

Za drugu godinu 2,5 jutra dovoljno.Sada znam puno više nego lani a i zarazio sam još neke ljude tako da na Đurđevačkom području bude posijano skoro 10 jutara heljde.

Lijepo se širi popularnost pa mislim da bi trebali u narednom periodu svi glave skupa i pokrenuti inicijativu neke udruge-zadruge ili sl.te pokušati na višem nivou brendirati samu kašu,brašno ili bilo što povezanu uz heljdu.

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Jučer sam posijao dvije parcele.... ostalo dolazi na red poslije žetve ječma.

Zar već nema dosta udruga.?

... bilo bi bolje da postoji neki organizirani otkup, jer je ova prodaja na malo samo gubljenje vremena. OK, rasproda se roba... no bilo bi jednostavnije to riješiti na veću količinu - nešto poput pšenice.

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
Jučer sam posijao dvije parcele.... ostalo dolazi na red poslije žetve ječma.

Zar već nema dosta udruga.?

... bilo bi bolje da postoji neki organizirani otkup, jer je ova prodaja na malo samo gubljenje vremena. OK, rasproda se roba... no bilo bi jednostavnije to riješiti na veću količinu - nešto poput pšenice.

E bravo za ideju otkupa ali to nebu bilo moguće dok se ne pojavi neki veći prerađivač.No mislim da ni to nebu baš tako brzo s obzirom da kod nas vrijedi da je jeftinije uvesti nego proizvesti.

Razgovarao sam s nekim većim igračima u pekarskoj industriji i kaj da kažem kad su mi rekli da dobiju oljuštenu kašu na veliko za 1 kg (npr 1 đambo vreća) po 5,20+pdv ukrajinsku ili 3,80 kinesku nemamo se šta gurati na veliko jer nismo konkurentni.
Jedina karta na koju bar ja igram je da ljudi kad kupe od mene znaju da jedu zdravu i kvalitetnu kašu ne tretiranu i najvažnije kašu koja nije stajala mjesecima po kojekakvim skladištima.

Glade udruga da ima ih kojekakvih.Za mene udruga čije članstvo ne proizvede bar 10 tona heljde nije udruga nego skup političara i filozofa.Znači mislio sam da pojedinačno smo svi osuđeni na ono pomogni si i bog će ti pomoći,a preko zadruge ili slične institucije je moguće izaći na tržište i ponuditi taj svoj proizvod koji je ujednačene kvalitete i ima ga u dostatnim količinama.
Evo ja se bojim nešto ozbiljnije baciti u marketing jer mi je ostalo cca još 100-tinjak kila heljde a imao sam preko 2 tone i tu nastaje problem.E sada kad bi 10-15 ljudi pa po tonu to bi bio malo ozbiljniji posao.Kad sam ponudio jednom pekaru na veliko kulturno mi je odgovorio "ja potrošim tu tvoju heljdu za 5 dana i kad naviknem kupce na taj novi kruh,pecivo i sl. ti mi kažeš e stari nemam više heljde".
Nema veze ovo su neka moja razmišljanja koja sam htio podijeliti s Vama.Ionako ovo što se proizvede je više hobi no moglo bi postati i ozbiljan poso jednog dana.

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Da.... heljda bi se mogla posijati čak i nakon žita. Samo treba malo vlage da proklije. Strništa su svejedno prazna, a ako bi bila dobra godina mogu se imati dvije žetve. S tim da ne bi bilo korova.... ne treba trošiti herbicide. A onda... ak zraste sto kil hajdine - bolje i to nego ništa. U krajnjem slučaju, može se zaorati kao zeleno gnojivo ili zrolati pokošena u rolobale i zamotati.

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Ja sam posijao jednu manju parcelu prije tjedan dana, vidim da je lijepo nikla, To mi je prvi put da tu kulturu sijem..

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Ova je posijana prije tri tjedna.... vidi nekoliko postova iznad.

i kao što se vidi - raste brže od korova. Čim zatvori sklop i spoji listove ispod nje ništa ne raste.

S tim da nema sunca, stalno kišno vrijeme. Vlaga joj je potrebna za nicanje dok kasnije nije baš jako osjetljiva na sušu. Dokaz tome je prošlo ljeto, unatoč ekstremnim vrućinama dala je dobar urod.

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
I moja je te veličine, i gustoče, ručno je sijana. Kakva joj zemlja više odgovara, mekana pjeskovita ili tvrda?

S

siljo07

Guest
Ja sam ove godine sijao heljdu prvi put i jako sam zadovoljan sa prinosom nije zahtijevna ali je skupa

4vcc.jpg

Nugy1

Novi član
Tu od
13 Svi 2012
Poruka
22
Moja još cvate dali mora sva otcvasti ili se tak kombajnira.
kakvi su prinosi?

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Kak ste očistili hajdinu?
Vjetrenjem ili na sita?

Kombajnom ZMAJ 141... kako se i treba očistiti. :)

Koji ti je kombajniral? Onaj z John Deerom, ili onaj od prošle godine Zmaj 132?

Nugy1

Novi član
Tu od
13 Svi 2012
Poruka
22
Kombajnom ZMAJ 141... kako se i treba očistiti. :)

Koji ti je kombajniral? Onaj z John Deerom, ili onaj od prošle godine Zmaj 132?

Je onaj s john deerom nije vupal vetra bolje navinuti ka nebu hitilo puno van,a sad sam ja doma zvetril i odišlo mi je proč trečina.
Ste našli Slovenca koji dela uslugu ljuštenja?

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Je onaj s john deerom nije vupal vetra bolje navinuti ka nebu hitilo puno van,a sad sam ja doma zvetril i odišlo mi je proč trečina.
Ste našli Slovenca koji dela uslugu ljuštenja?

Čistil je gazda John Deera dok sam ja z Zmajčinom protutnjal kraj njegove hiže, pa sam mislil da je tebi kosil.

Ja nisam nikoga tražil za ljuštenje, ljuštim ju sam.... budem stavil slike.

Najnoviji postovi

Na vrh