• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hajdina - heljda

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
Aha sutra se kombanjira heljda Pao je mrazić i mislim da je vrijeme da se vidi prinos.Cijene vidim po oglasima lete u nebo.za vikend se radi kalkulacija dal ču u konzumnu ili u brašno ili za sjeme stavljati u prodaju.

nihad

Član
Tu od
10 Ožu 2012
Poruka
226
Hahaha,kod mene u susjednom selu čovo posijao heljdu a ispada da nema pojma o njoj jer je utjerao kombajn u nju još prije dva mjeseca.Ja išao obilaziti neke svoje usjeve tamo i vidim heljda poževena,odem opet nakon nekog vremena a ono tamo gdje je kombajn odrezao stabljiku heljde sada rastu novi izdanci i to više njih,probam zrno na zub,mekano,sirovo,sad znam zašto.hahahah

Nugy1

Novi član
Tu od
13 Svi 2012
Poruka
22
Kod mene još nije bilo mraza ali ga očekujem uskoro i onda žetva,samo imam problem neznam ko bu mi kombajniral jer svi imaju kombajne složene za kuruzu.Koja je cijena heljde sad?

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Kod mene još nije bilo mraza ali ga očekujem uskoro i onda žetva,samo imam problem neznam ko bu mi kombajniral jer svi imaju kombajne složene za kuruzu.Koja je cijena heljde sad?

nađi nekog tko ima mali kombajn, isključivo žitni, pa ti on to riješi..

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
Hmm imam problem!
Naime išo kombanjirati no zbog nakon kiša ponovnog kretanja vegetacije nakombanjiral 30% zelene.Obustavio sam sve i čekam iduči mraz jer ovaj što je bio izgleda nije napravio kaj bi trebalo.Bojim se da bum i tada imal zelene pa si mislim da heljdu nakon što dovezem s njive da ju osušim u sušari za kukuruz.
Kakva su Vaša iskustva s heljdom koja ima velku vlagu ,mislim to nemogu skladištiti ni dan dva jer bu se spušila.

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780

Imam kombajn,i dogovorenu košnju v Hrženici,Strugi,Sesvetama i moje.... javite mi se na PP pa se dogovorimo ak ste blizu.

Nugy1

Novi član
Tu od
13 Svi 2012
Poruka
22
I naravno, kao i obično mene nekaj mora zaj..... oko j..... poljoprivrede nisam našel kombajn i opal mi je snjeg na hajdinu , legla je i sad je mogu dizati rasuhama ak je hoču kombajnirati,naravno ak najdem j..... kombajn.

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
Hmm ja uspio sve izkombajnirati prije ovog vala ciklone.

Posljednje uređivanje:

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
I naravno, kao i obično mene nekaj mora zaj..... oko j..... poljoprivrede nisam našel kombajn i opal mi je snjeg na hajdinu , legla je i sad je mogu dizati rasuhama ak je hoču kombajnirati,naravno ak najdem j..... kombajn.

Imaš 500 klaftri.... za to ti se ja ne budem vozil 15 km. Kupi si j....i kombajn ili nagovori ovog kaj ima pri tebi Zmaja.
Ukratko: košnja toga bi bila 130 kn,ja bi potrošil za 200 kn nafte i izgubil 3 sata gore-dole. A to ti ne mogu naplatiti jer buš tu nakosil (možda) 150 kil... ak ti bude lakše,i moja je bila pod snijegom,a mogu pokositi kad god želim.

peteracing

Član
Tu od
31 Sij 2012
Poruka
175
Imaš 500 klaftri.... za to ti se ja ne budem vozil 15 km. Kupi si j....i kombajn ili nagovori ovog kaj ima pri tebi Zmaja.
Ukratko: košnja toga bi bila 130 kn,ja bi potrošil za 200 kn nafte i izgubil 3 sata gore-dole. A to ti ne mogu naplatiti jer buš tu nakosil (možda) 150 kil... ak ti bude lakše,i moja je bila pod snijegom,a mogu pokositi kad god želim.

i moju je snijeg poklopil. Pol sam pobral prije snijega tamo gdje sam izoral i posijal pšenicu, a pola mi ostalo. Al nije se najbolje želo, još nije ona prava.

Nugy1

Novi član
Tu od
13 Svi 2012
Poruka
22
Pital sam ovog za zmaja ali ga nema tu neg negdje v lunjkovcu ,pa ništ od toga.
Rekel mi je jedan da dok kuruzu riješi onda bu promjenil korpu pa bu probal riješiti.

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
Kaj niko se ne hvali ni ne piše o urodu preradi prodaji.Evo nakon posjete nekoliko prerađivača ustanovio sam da je moj način kompliciran ali ujedno i jedini di nemam više od 5%loma i 1%neoljuštene kaše.Jedini je problem što je trenutni kapacitet prerade 10 kg po danu kad se podijeli proces na dane.Do godine moram pribaviti nekakvu sušaru prilagođenu za to i kapacitet bu 10 puta veći.Što se tiče prodaje mogu reći da bez obzira što su trgovački lanci snizili cijenu prodaja ide glatko i sve što se preradi proda se istog trena.

peteracing

Član
Tu od
31 Sij 2012
Poruka
175
Kaj niko se ne hvali ni ne piše o urodu preradi prodaji.Evo nakon posjete nekoliko prerađivača ustanovio sam da je moj način kompliciran ali ujedno i jedini di nemam više od 5%loma i 1%neoljuštene kaše.Jedini je problem što je trenutni kapacitet prerade 10 kg po danu kad se podijeli proces na dane.Do godine moram pribaviti nekakvu sušaru prilagođenu za to i kapacitet bu 10 puta veći.Što se tiče prodaje mogu reći da bez obzira što su trgovački lanci snizili cijenu prodaja ide glatko i sve što se preradi proda se istog trena.

i kako prerađuješ? jel se baviš samo ljuštenjem i kako to radiš i sa čime?

peteracing

Član
Tu od
31 Sij 2012
Poruka
175
ove godine bio slab prinos. sve je suša uništila. požel sam samo radi toga kaj imam kombajn, da nemam sve bi izmalčiral.

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
i kako prerađuješ? jel se baviš samo ljuštenjem i kako to radiš i sa čime?

Trenutno odljuskavam samo svoju kašu.Naime cilj mi je da imam konstantno nešt oljuštene kaše kroz cijelu godinu.Obišo sam gledao raspitivao se i da svatko ima neku svoju strategiju razvoja opreme i alata oko odljuskavanja pa tako i ja razvijam svoju.Uglavnom za odljuskivanje vlastite kaše treba ti malo novaca dost prakse i proizvodnja može krenuti.:scratch

peteracing

Član
Tu od
31 Sij 2012
Poruka
175
Trenutno odljuskavam samo svoju kašu.Naime cilj mi je da imam konstantno nešt oljuštene kaše kroz cijelu godinu.Obišo sam gledao raspitivao se i da svatko ima neku svoju strategiju razvoja opreme i alata oko odljuskavanja pa tako i ja razvijam svoju.Uglavnom za odljuskivanje vlastite kaše treba ti malo novaca dost prakse i proizvodnja može krenuti.:scratch

i na koji način ljuštiš? ako može koja slika

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Hajdina je pokošena i posušena,ovo je slika s prve parcele...

U trgovine je došla kaša s niskom cijenom no to je izgleda samo mamac za kupce. Nakon nekoliko dana je opet došla ova cijena,čak se ispod vidi kartica s starom cijenom ;)

upload pic
Kako do kaše?
Napraviti stroj u samogradnji je moguće,no zahtijeva dosta dijelova koji su ili teško dobavljivi (kamen) ili njihova proizvodnja (sita za kalibraciju u klase) nije isplativa kod nas. Prilikom upita kod tipa koji štanca rupe na limu došlo je da bi ja u biti njemu platio izradu 3 alata za štancu + moram uzeti od svake (3 kom) mjere po ploču 2,5 x 1,25m... cijenu bolje da ne znate. :( :(
Čemu izmišljati toplu vodu,ako već ima gotov stroj? I to ruski....

Najnovija vijest je da postoji šansa za nabavu profesionalne linije za čišćenje i kuhanje kaše!
U kontaktu sam s jednom renomiranom tvrtkom koja uvozi najkvalitetniju poljoprivrednu mehanizacuju,može ponuditi servis,rezervne dijelove i obuku budućeg kupca strojeva. Cijena linije i tko bude uvozio javim dok se budu znali točni detalji....

Tvrtka iz Rusije,koja strojevima opskrbljuje cijeli jug bivšeg SSSR-a ima u ponudi više tipova strojeva za ljuštenje heljde,ječmena,prosa i riže. Meni se najmanji za heljdu i ječmen čini sasvim dovoljnim - kapacitet od 150 - 300 kg na sat. Budući da je ovo tema o uzgoju raspravu o mehanizaciji možemo nastaviti u podforumu Mehanička radionica.

Radi se o ovome:

picture hosting

Pod broj 1 su sita,pod 2 je transporter,pod 3 je mlin-ljuštilica a 4 je ciklon koji odvaja ljusku od kaše

image upload

Najnoviji postovi

Na vrh