• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hajdina - heljda

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
pozz!!!

novi sam u forumu i upijam svaku informaciju o heljdi .Prošle godine sam imao pokusnu proizvodnju a s obzirom na potražnju nakon nekoliko degustacija ohrabrio sam se na sadnju cca 4 jutra.Heljdu sam odljuskavao na starinski način i to je dalo poseban okus,miris.....a stroj haha da on je još u razvoju ali ne idem na kamen

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Niti ovo moje nije kamen... sličnije je gruboj brusnoj ploči za metal. Ima još sistema za skidanje ljuske (isto kak i kod pšenice može biti više tipova mlinova...) no ovaj na okruglu ploču mi se čini najjednostavniji za izradu.

I dobro radi.

Nema smisla komplicirati mašinu da bi na kraju dobio isto... kašu.

Evo kakav stroj se dobije dok se sretnu višak vremena,volje i novca:

[yt]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=rwsM6_RnW8M[/yt]

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
stroj

haha dobar stroj stvarno si je dal truda:rolleyess:

Ma ja sam malo doradio stari mlin mio standard za mljeti kukuruz,maknul sita i stvar funkcionira ali pošto sam brzinu reguliral remenicom imao sam loma što znači treba elektromotor na potenciometar.U lidlu sam kupil usisavač za lišče i tak si napravil umijetni vjetar na kojem sam pomoču korita i svoje kičme odvajao ljuske. E takvu kašu sam prosijavao još preko 3-4 sita kako bi klasirao zrno i onda još par dana sušio kako bi ju mogo pakirati u najlon vrečice.Naime da bi opče mogo pristupiti kak kod nas kažu omiljanju, kašu sam predhodno prokuho pa posušio pa pofajtal bla bla.Uglavnom ispada više posla s preradom nego s uzgojem.
Da mislim da je ova ideja s kameno(brusem) puno bolja jer se zrno ne udara nego brusi pa nema loma.
Kad bu stroj gotov volio bih ga viditi u radu pa se dogovorimo oko kupnje.

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
ljuskice

Malo sam išo dalje u proučavanje tržišta te stupio u kontakt s jednom dragom gospođom koja se bavi proizvodnjom bio posteljine od heljdinih ljuskica te dogovorio otkup.Rekla mi je da sam prvi u hrvatskoj koji je to ponudio a inače kompletnu sirovinu uvozi iz bosne i srbije.Posteljina ide 90% u japan i nešt malo tu.Jedina je zapreka kaj proizvodnja mora biti pod agribiosertifikatom.No to je postupak koji traje cca 3 godine ali nije kompliciran jer se dobije mentor koji vodi projekt.Normalno to sve i košta neku lovu.Inače ga nije teško dobiti jer evo ja sijem heljdu na zapuštenom zemljištu a toga ima po cijeloj hrvatskoj.

Zato kad dođe vrijeme ne bacajte ljuskice izvesti čemo ih u japan!

S

smješko

Guest
ljuskice

Malo sam išo dalje u proučavanje tržišta te stupio u kontakt s jednom dragom gospođom koja se bavi proizvodnjom bio posteljine od heljdinih ljuskica te dogovorio otkup.Rekla mi je da sam prvi u hrvatskoj koji je to ponudio a inače kompletnu sirovinu uvozi iz bosne i srbije.Posteljina ide 90% u japan i nešt malo tu.Jedina je zapreka kaj proizvodnja mora biti pod agribiosertifikatom.No to je postupak koji traje cca 3 godine ali nije kompliciran jer se dobije mentor koji vodi projekt.Normalno to sve i košta neku lovu.Inače ga nije teško dobiti jer evo ja sijem heljdu na zapuštenom zemljištu a toga ima po cijeloj hrvatskoj.

Zato kad dođe vrijeme ne bacajte ljuskice izvesti čemo ih u japan!

Dobar dan!
Napokon!! Ja imam potrebu za heljdinim ljuskicama:D, pisala sam nekima od vas no nema odgovora. Evo sada se priključujem vašoj komunikaciji...nemam zemlju, nebavim se sjetvom no trebaju mi heljdine ljuskice. Molim vas ako netko od vas je za poslovnu suradnju samnom, da mi se javi.
Hvala, hvala,hvala

mursanic

Član
Tu od
1 Lis 2008
Poruka
723
Evo i moja-motohodova hajdina je denes posijana, sad bumo vidli onih 237 posto klijavosti,vlage ima sunca ima vremena ima...

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Dobar dan!
Napokon!! Ja imam potrebu za heljdinim ljuskicama:D, pisala sam nekima od vas no nema odgovora. Evo sada se priključujem vašoj komunikaciji...nemam zemlju, nebavim se sjetvom no trebaju mi heljdine ljuskice. Molim vas ako netko od vas je za poslovnu suradnju samnom, da mi se javi.
Hvala, hvala,hvala

Vidio sam Vaš mail,no trenutno je stroj konstruiran da ljuske lete okolo... praktički su otpad. Čim napravim nekakvu nadogradnju (sito... mrežu) koja bude sakupljala ljuske onda Vam se javim

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
sjetva

Evo i moja-motohodova hajdina je denes posijana, sad bumo vidli onih 237 posto klijavosti,vlage ima sunca ima vremena ima...

Bravo!!
Ja danas pošprico grah i ma kakvi nemogu u polje s traktorom jer blato je.Planiram sadnju ako nebu kiše utorak-srijeda.

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
posijo

Evo sjetva završena.Ukupno zasijao 3,75 jutara.Išo sa 65 kg po jutru.E sada se samo čeka da nikne pa da vidim jal bu optimalno gusta.

Na tabli kaj sam probno sijal prošle godine ima nešt se rasteplo, sada već cvate no prerijetko je pa nebu ekonomske računice.

seljan

Član
Tu od
22 Svi 2012
Poruka
44
Jel bilo sad kaj kiše ,kod mene predvečer pala lagana,ko naručena na hajdinu.

dada pada dnevno dva puta hmm samo da se ne napravi pokorica

usput ostalo mi nešt sjemena pa ako kom treba da prodao bih

mursanic

Član
Tu od
1 Lis 2008
Poruka
723
E, viš kaj ti je poljoprofesionalac...valjda je kriva vremenska zona,paralele, meridijani...

Posljednje uređivanje:

Nugy1

Novi član
Tu od
13 Svi 2012
Poruka
22
Kaj hajdinu dok se posije treba sa branima prejiti da se zagrne sjeme?

peteracing

Član
Tu od
31 Sij 2012
Poruka
175
Pa dobro je svako sjeme koje se sije zabranati. Ja ču ove godine prvi puta sijati sa sijačicom koja ima branu, i za njom još povaljati. Pa da vidimo kako bude.
Pozdrav

Najnoviji postovi

Na vrh