Prvo treba doći do sjemena. Jesen... heljda je zrela. Što sad? (vi koji ste kupili sjeme,nemate za sad ove brige
)
Prvo dobro očistiti kombajn od pšenice. Možda bi bilo najbolje oprati ga,u mojoj hajdini ima nekoliko zrna ali to ne smeta - nema šanse da sad ili kasnije posijana pšenica dođe u klas. Nije imala zimski stadij mirovanja,a i male su šanse da bude preživjela ispod hajdine.
Da li smeta pšenica u heljdi koja ide u brašno? Imao sam upit od čovjeka koji je tražio da je heljda 100% čista,da u vreći heljde nema ni jednog zrna druge žitarice. Ljudima koji boluju od celijaklije (
http://dalje.com/hr-zivot/celijakija---podmukla-bolest-skrivena-u-glutenu/270735) je hajdina idealna hrana,no meni ne smeta tih nekoliko zrna jer se heljdino brašno miješa s pšeničnim (za kruh ili palačinke).
Da se kombajnira nekoliko hektara zrnja pšenice ne bi bilo u heljdi.... kombajn bi se sam očistio protokom mase.
Podešavanje i oprema kombajna?
Normalni žitni kombajn,ja sam kosio s Zmajem 141,ima podesiva sita tako da je nakon malo zezanja s vjetrom i sitima izašlo ovo:
upload pictures
Bilo je i šupljih zrna,pojačao sam vjetar pa ih je izbacilo van.
ok...sad imate prikolicu heljde... što s tim?