• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

hranidba ovca sa silažom

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Naravno da mogu, hranili smo jednu zimu. Problem je ti je dok se priviknu, u početku mrljaju, poslije sve poližu. I moraš paziti kod spremanja, da sve napraviš kako treba, da se ne razviju listerije, jer su ovce osjetljive na listeriozu. Inače se listerioza kod ovaca zove i silažna bolest ovaca.
 

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
825
kak da spriječim da se razviju listerije i kako se na ovci prepoznaje listerioza
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Listerioza se očituje pobačajima, ali i neurološkim simptomima, pa tako ovce znaju kružiti, ili se spoticati u hodu, ili jednostavno se ukoče i gledaju u jednu točku. No nemoj se time previše zamarati, jer ja nisam imao problema, ali silaža mora biti uredna, ne smije se kvariti, ne smije biti miševa, i moraš ju redovno trošiti da se ne suši i kvari u doticaju sa zrakom.

A sprječiti razvoj listerija je moguće da samo jedan traktor gazi na silosu i taj mora biti opranih kotača, i da se traktori sa prikolicama ne penju na silos, nego da kipaju sa bočne strane silosa. Bitno je da se ne unosi prljavština u silažu, niti blato i zemlja sa kotača, jer je listerija bakterija koja se normalno nalazi u zemlji, a u anaerobnim uvjetima (bez zraka) kakvi vladaju u silaži koja fermentira, se jako razmnožavaju i postaju zagađivači hrane.
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
To ne bih znao točno odgovoriti. Ali sam siguran da kad bi posilirao 2 jutra dobrog kukuruza da bi imao sigurno dosta.
 

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
825
kolko bi se trebalo otprilike davati jednoj ovci silaže dnevno
 

Daljac

Član
Tu od
13 Ruj 2012
Poruka
220
Mislim da bi sa 2 jutra dobrog kukuruza imao silaže dosta da hraniš 100 komada barem 6 mjeseci, ako uzmemo da bi davao 3 kg silaže dnevno po ovci, zavisi šta bi još imale za obrok osim silaže, ako imaju dosta sijena i malo koncentrata onda bi moglo ići i manje silaže.
Teorija kaže da se na ha silažnog kukuruza dobije oko 50 t silaže, pa ti sad preračunaj.
 

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
825
Pa hranil bi ih dosta sa sjenom i sad neznam jel jedu ovce šrot
 

Najnoviji postovi

Na vrh