evo dragi moji rođe, da se obrati glasnogovornik
moje isprike, malo sam zauzet poslovima svud okolo pa me nije bilo na forumu.
ajmo redom
državna zemlja i parlogi
vani su takve stvari riješene na način da starije osobe daju svoja imanja u zakup kompletna mlađim ljudima koji su međaši ili kako oni odluče, oni dobivaju mirovinu i večinom odlaze sa imanja, koja na kraju idu u prodaju ili zakup, govorim o privatnom zemljištu.
državno zemljište, vani je riješeno na način da postoje regije npr u francuskoj, oni imaju 200 županija, tako da dio njih je stočarski, dio ratarski i tako ide po sektorima.
javlja se sljedeće, osoba koja želi imati ovce npr u ratarskom djelu, u pravilu ne dobiva poticaj, a i upitno je da li će se dozvolit uzgoj ovaca na terenima koji nisu te namjene.
tu sad dolazi do problematike namjene zemljišta i tko ima prednost a tko ne, tu bi se trebala napravit regionalizacija, ali ne po principu iz žitnog djela napravit stočarski kao npr baranja (ja nemam ništa protiv).
ustvari kada se daje zemlja u koncesiju (a po čitanju u drugim temama novaca nitko nema? da bi zemlju kupio), treba imati dugoročni projekat exploatacije i ulaganja u te površine, zadovoljenje agroekoloških uvjeta, te na kraju takovo korištenje treba biti kontrolirano od strane nadležnih organa.
e tu sad nisu neke stvari riješene niti vani, npr francuzi su prije imali dovoljno soje za svoje potrebe a sada ju uvoze, to se je napravilo kao planskom politikom da ta kultura ne treba njima, a to se je dogodilo i sa drugim kulturama, a uvođenje nekih kultura i povećanje površina vani dovodi do kontrola.
povećanje površina je moguće u jednom djelu poljoprivrednih površina, pazeći da se okrupnjavanje ne vrši na silu kao amerikanci gdje se dugoročno pokazalo da krčenje i slaganje velikih površina dovodi do erozije vjetrom,a bitna je i konfiguracija terena.
naravno manje parcele treba svesti na ekonomičnu veličinu, nikako na veličinu parcela koje su npr u baranji i slavoniji, os više stotinjaka hektara, to ima svoje razloge.
vidim problema ima puno, za mlade će ići po predlogu natječaji za preuzimanje manjih staračkih gospodarstava, preuzimanje vlastitog gospodarstva od roditelja, gdje budete morali imati projekat ulaganja, gdje novac iz fondova morate striktno uložit u to,kontrole poslovanja 5 godina, i na kraju pete godine morate imat poslovanje koje vam ostavlja dohodak tj plaču, nikako ne minus.
radit će se na tome da po tim projektima mlade osobe koje imaju obavezu se time bavit dobiju dovoljne količine zemlje (ključna riječ dovoljne), da mogu realizirat svoje projekte.
što se tiče da li je to lako ili nije, ništa nije lako, ali HUMP je jedan od inicijatora poljoprivredne akademije i tu se budu obučavali ljudi početno, agronomi, za pisanje projekata, a od njih se očekuje da osim samostalno svoje projekte da pridonesu relizaciji projekata drugim mladim poljoprivrednicima.
svatko tko se želi javit na natječaj, napravit projekat može se javit meni a ja ću onda dalje reagirati, projekata ima i sada i treba bit spreman s nekim stvarima do ulaska u eu,
što se tiće obrazovanja, vani je princip da mora biti najmanje srednja poljoprivredna škola i to 4 godine, da bi sudjelovali na natječajima o dodjeli bespovratnih sredstava, a i vani npr u francuskoj je sistem slijedeći: ako agronom ne može biti neurokirurg bez medicine, a nemože ni neurokirurg bit agronom bez agronomije i tu su stvari čiste, ne može se svatko bavit poljoprivredom.
u natječajima koji su vani raspisivani, situacija je slijedeća: najveću svotu po prijektu bla bla bla, dobiva npr doktor znanosti pa magistar, pa inžinjer, pa srednja škola, bla bla, oženjen sa troje djece i više, sa dvoje, jednim, neoženjen......... ima jako puno stavki po kojima se vrednuje iznos koji određena osoba dobiva po nekom projektu, ima i to svoje razloge (ako je netko sam ne treba mu štala sa 500 krava i 30000 ha zemlje)
zapušteno zemljište pogotovo državno predlagat ćemo da se prvo mora dati projekat i koje svrhe ima taj projekat.
kod mene nema državnog zemljišta, ali npr ja imam u zakupu podosta zemlje od ljudi ovak, pa probajte mrvicu konkreno predložit što i kako da se nešto traži, jer i problem parloga sa jednim košenjem je riješen i još se dobije poticaj za održavanje parcele, tako da je problematika malo egzaktnija
ako sam nešto propustio, a sigurno jesam recite mi, jer sam sve odjednom pročitao, ima i podosta članaka u medijima, a to će član abrkili da stavi
moram pohvalit ima među vama jako mladih i pametnih ljudi sa dobrim idejama, to cjenim
vaš glasnogovornik, bogec