gdje ih u bosni ima? čistokrvnih? kako one mlijeka daju pri adekvatnoj prihrani?kakvo je njihovo mlijeko?
Koliko sam ja čuo mlijeko im je kvalitetnije nego kod "industriskih" linija krava a što je i logično i razumljivo.
nedavno sam se baš raspitivao u vezi buša,zvao sam i onog čovjeka što ih prodaje u dubrovniku a također znam i za te ljude u garešnici samo se ne sjećam jesam li njih zvao tj. imam li i njihov broj ali ako koga zanima mogu pogledat imam li ga negdje zapisanog.
za buše su davali u Rh visoki poticaj,tako mi reče ovaj čovjek iz DU mislim da je bilo 4500 kuna po kravi godišnje ali sam kasnije čuo da je to prepolovljeno.
Ekonomske računice za držat bušu nema bez poticaja,ja sam mislio jer imam idealne uvjete nabavit jednu ili dvije krave ali skoro skroz sam odustao jer držim koze čije mlijeko je definitivno puno bolje nego od buše i bilo koje krave a poticaji i sl. u Rh su nestabilni i ako ćemo pošteno reći ne može im se nimalo vjerobvat da bi to bio kao neki dodatni razlog za držat kravu bušu ali evo kad uđemo u EU možda se promijeni nešto.
Ima još neki momak negdje u šestanovcima(zaleđe omiša) on ima puno buša i magaraca
Zaista ne znam gdje bi bilo "čistokrvnih"buša u bih ali ima ih sigurno po selima pa ako nećeš tražit poticaje ako ih ima u bih možda najbolje malo se educiraš o prepoznavanju buše pa sam potražiš po selima.
Koliko mlijeka daju ne znam samo znam ako kravu hraniš kukuruzom ili nekim drugim žitaricama,sojom i sl. mlijeko gubi na kvaliteti(ne onoj mljekarskoj baziranoj na čistoći od bakterija nego na kemiskoj u vezi kemiskog sastava mlijeka) jer to nije prirodna hrana krava....procjenom može davat možda 7-10 litara u dobrom periodu laktacije.