• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 533 -BLOKADA (špera)

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,131
Još stignem....

Znaš kaj mi je sranje... čim više diram, to dublje ulazim i pokazuje se više sranja....

Skidam recimo glavčinu, okreće se lager, pojeo glavčinu i rukavac, skidam rukavac, pojeden je nosač rukavca, skidam njega, pojedene su pikse kolijevke, skidam njih, poejdena je kolijevka, skidam nju, curi mi kiler..... i tome nema kraja.... a moji živčeki su pri kraju, financije nem ni spominjal.... jojojojojojojojoooooj

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Vele stareši ljudi da drek ne smrdi dok ga ne pehneš

A kaj bu tek kad malo dublje zađeš u njega :(doh):

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,131
Nemam više kam.... mašina je rihtana prije 900 rs. Jedino mi ostaje semering radilice i spojničke kod lamele.. oni seruckaju. Getriba zasad samo povremeno zašteka mjenjač i čuju se ležaji..

2s82rlg.jpg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Vidim da je neko bil u getribi ili je samo semeringe mjenjal.
Onaj drot (žica) koji služi da se nebi slučajno ona dva konusna vijka otpustila, nije orginal

Edit, i spojnička drugoga stepena ti je malo zaglodana, obrusi to da nebi imal problema ako stavljaš novu lamelu

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,131
Je, svugdje je negdo bil... nema na njemu šarafa koji nije par puta skidan i metan natrag....
Ugl, nisam ja...

Semering se menja tak da se izvadi potisni ležaj ili treba još kaj? Onaj donji poklopac ima samo dihtung?

Pogledaj malo bolje.... trebal bi ih zamijeniti a ne pobrusiti...
2hz0j9z.jpg

>To su slike od lani, lamela je stavljena kad je i motor rihtan.

Posljednje uređivanje od moderatora:

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Za zamjenu semeringa na spojnickim treba malo vise raskopati..To izgleda ovako...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
To sve treba raskopati.

Izvaditi onaj donji poklopac i osovinu izvuči van da bi izvadil obje spojničke.
Ovak nekak

Kad dojdeš do ovoga.
Onda si na konju, dalje je sve pjesma

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,131
HAHAHAHHA

Da su inženjeri koji su projektirali traktor znali da se bu to jednog dana s laptopom popravljalo... hahahahah

Dakle, vadim osovinu kuplunga i brenzi, skidam zvono spojničke skupa sa osovinama i moram ga rastaviti da bih izvadio semering?

Zar zbilja treba sve to rastepsti kaj si i ti?!?!?

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Sve treba sem osovine za kocnice.Muha ti je stavio orginalniju sliku.U ovom slucaju je osovina za kocnice vađena iz drugih razloga..Imas unutra dva semeringa i tri lezaja u kucistu spojnickih .

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,131
Pretpostavljam da ne treba za to dizati poklopac mjenjača? Sve se može iz zvona napraviti?

Hvala dečki.... još jedno vrijeme bu vozil tak pa slijedeće zime ak bu volje i novaca bum išel dalje kopati.

Eh, da sjetio sam se... kad sam probao dirati spojničke, klimale su se jako,....

To je normalno dok nisu uležištene u lameli ili je to znak da su ležaji u praškastom stanju?

Posljednje uređivanje od moderatora:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Evo ti još slika rastepenog da bi mogel doči do semeringa.

Poklopac mjenjača netreba dizati, a luft je normalan jer kad uđe spojnička u ležaj u zamajcu taj luft je sveden na minimum.

Edit, ono kaj je Puknuti napisal u vezi spojničkih je točno.
Unutarnja malo, a vanjska spojnička nimalo

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Imas dva lezaja na kardanskoj spojnickoj 6010 ---50x80x16
Jedan lezaj na vucnoj spojnickoj sa oznakom 208---40x80x18 To ti je namjenski lezaj .Razlikuje se od standarda zato sto ima 13 kuglica ,a standardni 9 kuglica.

Imas dva semeringa jedan u supljoj spojnickoj 28,5x38,5x9,5
drugi u kucistu spojnickih 44,5x57x9,5

Posljednje uređivanje:

ceki

Član
Tu od
18 Ruj 2009
Poruka
365
jedna baba prodaje 533 i mislim da sam vidio da ima tako isto rješenu šperu traktor je '79 god. ja ga odmah otpisao jer sam mislio da je stari tip.

po čem poznat razliku (da recimo mehanizam za uključivanje nije namontiran gore)? po odlijevku trube ili?

Zhaba

Član
Tu od
9 Stu 2014
Poruka
160
Pozdrav, imam pitanje u vezi špere, zanima me da li se špera smije normalno koristiti kod vožnje unatrag kao i kod vožnje naprijed? Znam da se ne smije skretati dok je uključena, ali ovo me zanima, pa da rade pitam nego zdrobim nesto.

Najnoviji postovi

Na vrh