• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 533 -BLOKADA (špera)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
jesi skužio iz uputa kak se podešava luft na ležajevima diferencijala i luft na zupčaniku diferencijala ?

vaš velečasni

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Ide na obe strane.Usput ispadaju i piksne.Znaci na bilo koju stranu moze se izvuci.Ako neide moraces malo zagrijati dio u sredini jer je vjerovatno zapekla na kronerima .

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,131
Uspio sam izbiti osovinu. Zubi su truli, osovina zajedena pa se zacvikala...Uglavnom... traktor je smeće....

Stavio sam nove pikse i gumene ringove, malo se smanjio luft, ali ne potpuno.

@ puknuti:

Luft na ležajima diferencijala stavim obje trube gore i povučem jednu osovinu van, a drugu klimam nutra van. Hod klimanja mora biti mislim 2 desetinke, provjerim još u uputama. Ako je preveliki razmak, izvadim koju od pločica na desnoj trubi... dakle opet rastavljanje. Pločice su različitih debljina pa treba iskemijati.

Luft na zupčanicima diferencijala mi baš nije jasan.
Znam da treba izvaditi produžetak pogonske osovine i otpustiti krunastu maticu sa osovine, skinuti ravni zupčanik, odšarafiti flanđu koja nosi ležaj pogonske osovine i na mjesto šarafa ušarafiti drugi šaraf s kojim bi tu flanđu izvlačio van ili nabio unutra (Pretpostavljam, nisam skužio jel to tako ide).
Tako bi trebao podesiti luft između malog stožastog zupčanika i velikog tanjurastog od diferencijala.
Nije mi jasno na koji luft se misli... ne kužim kaj treba mjeriti, da li koliko su priljubljeni jedan u drugi ili nešto drugo. ???

>Da li razumiješ kaj pitam? Ako da, molim te probaj mi objasniti.

Hvala svima na praćenju teme i korisnim savjetima

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Luft na zupčanicima diferencijala mi baš nije jasan.
Znam da treba izvaditi produžetak pogonske osovine i otpustiti krunastu maticu sa osovine, skinuti ravni zupčanik, odšarafiti flanđu koja nosi ležaj pogonske osovine i na mjesto šarafa ušarafiti drugi šaraf s kojim bi tu flanđu izvlačio van ili nabio unutra (Pretpostavljam, nisam skužio jel to tako ide).
Tako bi trebao podesiti luft između malog stožastog zupčanika i velikog tanjurastog od diferencijala.
Nije mi jasno na koji luft se misli... ne kužim kaj treba mjeriti, da li koliko su priljubljeni jedan u drugi ili nešto drugo. ???
tu si možda u pravu ..ali .
Kad gledamo na servis kakvog ti radiš onda mali zupčanik ne diramo .
Prepostavka je da je to napravljeno kak spada u tvornici .
Ono kaj nas sad zanima tj. poslje zamjene ležaja diferencijala je luft na ležajevima diferencijala i luft izmežu malog i velikog zupčanika .
Luft na ležajevima diferencijala se podešava s podloškama ispod vanjske čahure ležaja diferencijala . vanjske čahure se nalaze u trubama .
Znači sve gore , truba , obavezno brtva ispod i zavineš s par vijaka .
ako veliki zupčanka ima lufta podlažeš lim ispod venjske čahure leža u trubi .
Kad to napraviš onda podešavaš zazor uzubljenja ..dakle ako je zazor veliki na desnoj trubi lim ispod vanjske čahure treba premjestiti na ljevu trubu ili obrnuto .

Znači bez iskustva sva truba cca 5-8 put gore- dolje ..
Sam luft između zupčanika provjeri tako da vrtiš diferencijal je nije uvjek stvar okrugla ...luft čim manji ali nek ga ima ....isto tako i na ležajevima .

Tek nakon toga napadaš luf na poluosovinama .

vaš velečasni

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,131
Auuu sad mi je jasnije, ali gdje da uzmem podloške za čahure ležaja??? Ima za kupiti? Nisam našao nijednu u traktoru.
Dakle, podlažem čahure ležaja na unutranjoj strani trube da stisnem diferencijal kako se veliki zupčanik nebi klimao lijevo desno, tj. šetao od lijeve do desne osovine recimo...Pri tome paziti na to da su zubi velikog i malog zupčanika na propisanom razmaku.To se postiže premještanjem podloški sa lijeve na desnu stranu i obratno.

Nadalje treba postići razmak između čela osovina u diferencijalu, što se postiže vađenjem ili dodavanjem pločica između trube i anker ploče na obje strane.

Da li sam dobro shvatio?

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,131
Pa to ti je vanjski prsten konusnog lagera, ali meni trebaju podloške za njega da prsten dojde bliže diferencijalu.

2r736rs.jpg

Ovo svijetlo u centru slike, a ispod toga se stavljaju podloške.

Posljednje uređivanje:

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,131
Kak podesiti razmak između elementa za prijem aksijalnih sila i diferencijala kad mi je diferencijal pojeo valjda milimetar tog elementa :D:D

Kaj da uzmem za referencu?

Ako ga podesim prema potrošenom, nebu mi pasal razmak uzubljenja malog i velikog zupčanika...Da li da podložim element sa nekim šajbicama na visinu prije poderanog?

Element za prijem sila je na slici gore, onaj komad gusa kod desne ruke bokca koji rinta u garaži .

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kak podesiti razmak između elementa za prijem aksijalnih sila i diferencijala kad mi je diferencijal pojeo valjda milimetar tog elementa :D:D

Kaj da uzmem za referencu?

Ako ga podesim prema potrošenom, nebu mi pasal razmak uzubljenja malog i velikog zupčanika...Da li da podložim element sa nekim šajbicama na visinu prije poderanog?

Element za prijem sila je na slici gore, onaj komad gusa kod desne ruke bokca koji rinta u garaži .

Kad namjestiš luft na ležajevima i luft između zubi postavi trubu u ovaj položaj i nju spusti diferencial ....tada podesi taj luft tako da podlažeš element za prihvat aksijalnih sila .

Auuu sad mi je jasnije, ali gdje da uzmem podloške za čahure ležaja??? Ima za kupiti? Nisam našao nijednu u traktoru.
Dakle, podlažem čahure ležaja na unutranjoj strani trube da stisnem diferencijal kako se veliki zupčanik nebi klimao lijevo desno, tj. šetao od lijeve do desne osovine recimo...Pri tome paziti na to da su zubi velikog i malog zupčanika na propisanom razmaku.To se postiže premještanjem podloški sa lijeve na desnu stranu i obratno.

Nadalje treba postići razmak između čela osovina u diferencijalu, što se postiže vađenjem ili dodavanjem pločica između trube i anker ploče na obje strane.

Da li sam dobro shvatio?
prolazno xd
podloške napravi od limenke pive , nikako koka kole ili sprajta ..možda ih ima u trgoivni ....ali sigurno nisu jeftinije od pive

vaš velečasni

Posljednje uređivanje od moderatora:

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,131
Super... hvala.

Samo ne znam koliko ću podloški trebati... mislim, šteta baciti toliku pivu, a bojim se da nem sebe preveč podložil ;)

Mogao bi doći pomoći "izrađivati podloške" ;)

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,131
Dečki, traktor je složen i radi!

Idemo redom:

Luft diferencijala je u redu, nisam trebao dodavati nikakve podloške pod ležaje diferencijala.
Luft poluosovina je u redu, izvadio sam sve podloške ispod desne trube kod anker ploče, a na lijevoj strani sam ostavio sve podloške unutra.Kotači se ne klimaju.
Luft zupčanika stožasto-tanjurastog para je veliki jer kotač može na obodu napraviti 20 cm a da se drugi ne pokrene. Buka iz diferencijala je ista kao i prije zamjene ležaja... vjerojatno lupaju zupčanici ili sam trebao promijeniti ležaje spojničke osovine kod stožastog zupačnika.
Pretpostavljam da tu nema pomoći osim zamjene istrošenih zupčanika?

Špera.... Hmmmm...

Jako teško ukopčava jer tokar nije pogodio kosinu na zakretnom brijegu koji ukopčava vilicu i pritišće klinove u utore.
Kad traktor ide po ravnom i oba kotača hvataju, mogu skakati na pedali, ali špera ne ukopčava. Kad jedan kotač proklizava, a drugi stoji, onda se može ukopčati, malo teže ali ide i drži.

Moram probati pod opterećenjem!

Hidraulika - čini mi se drugačijom.

Kao da brže podiže poluge, ali čim ugasim motor, padaju i bez opterećenja, polako ali padaju... Dakle, osjećaj je toplo-hladan... Vjerojatno trebaju sjesti karike na klipu.
Ulje je novo i rjeđe pa je i to uzrok. MOram probati pod opterećenjem.

Kočnice - obnovljene pakne, doboši nisu drejani jer su ravni, kočnice slabo hvataju... trebaju sjesti valjda...

Sve u svemu - zadovoljan sam što traktor uopće radi i ide s obzirom da sam krenuo u avanturu u nepoznato, a s druge strane, nisam prezadovoljan postignutim rezultatima. Znati ću više kad ga opteretim, ugrijem i tako to...

Nabacit ću još slika ovih dana.

Hvala svima na velikoj pomoći, pogotovo Puknutom, Lisniku i Muhi!

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Možda hidraulik pada ako propušta ulje na razvodnom ventilu(onaj s 3 šajbe)na pumpi

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Sudeči po svemu kad ti njega opteretiš to se bu sve ili raspalo ili doradilo?
Nekak sumnjam u ono drugo :icon_scratch:

Za šperu sam znal da bu tak (čak sam u jednom društvu forumaša to i komentiral da bu tak zišlo)
Cilindar hidraulike si trebal doraditi, ubaciti veče karike (veči promjer) i gumena brtvila
Limove pod anker pločama nisi pravilno rasporedil.

Ovo sve ostalo je prolazno i dobro bu.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Luft zupčanika stožasto-tanjurastog para je veliki jer kotač može na obodu napraviti 20 cm a da se drugi ne pokrene.
to znači da je luft na sateltima a ne na tanjurastom paru
ovo u vezi špere ..kad oba kotača hvatajau onda je nemoguče ukopčati šperu jer klinovi nisu nasuprot rupama ..ni novi tip špere se ne može uključiti u svakom položaju

vaš velečasni

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Ponekad je bolje da lufta ima nego da je anuliran na nulu.
U ovom slučaju je bolje da ga ima malo više od normalnog

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,131
@ Puknuti - kak to misliš ništa od kobasa? Ak sam obećal, onda to stoji!
Luft na satelitima se ne može smanjiti osim zamjenom zupčanika, jel tako?

@JD4755 - ventil je zamijenjen, danas je hidraulika već bolje. Valjda je bilo još zraka u instalaciji.. Bum vidio kad stavim tanjurače :D:D:D

@Muha - >Ti si neki zloguki prorok? Kak to misliš da se bu raspalo? Zakaj bi? Žao mi je kaj nisi komentiral šperu tu, nego "u društvu nekih forumaša". Sad je kasno. Ak bude i dalje problema s njom, pobrusit ću brijeg i bude oke!
Za obradu cilindra nemam više para, ali mislim da bude to dobro jer ak je prije radio dobro, sa novim karikama može biti samo bolje. Čim malo sjednu. bude sve oke.
Limovi na anker pločama su u jednu stranu, ali mislim da poluosovini ne smeta kaj je 1-2 mm u stranu. Ima toliko lufta na zubima da ne hvata suprotnu stranu, tak da me nemoj plašiti!
Molim te, budi ozbiljan jer i meni nije svejedno. Ako stvarno misliš da se nešto može dogoditi, molim te, reci mi da popravim i imaj jake argumente.
Dakle, ako sateliti imaju lufta, pjesma iz diferencijala je njihova, dakle nekakvo zavijanje... čulo se i prije popravka.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Osovine trkača nisu bile zajeđene?
Zazor možeš smanjiti upotrebom debljih pločica.
Šperu kad pobrusiš onda bu iskakivala.

Nisam komentiral javno da te nebi zajebo javno ili da me natjeraš da ti velim da ste špere nebu ništ ili da nebu dugo trajalo.
Sad ti to velim :(angel):

Sve bu to dobro i nebu se baš mam raspalo samo naj po šperi jako hopsati jer buš štangu zvijal .....

Šteta za cilindar, bila je prilika a sve skupa nebi smjelo koštati kakvih 200-300 kuna. Buš neki drugi put.

I ja bi se pozval na kobase ali poučen lošim forumaškim iskustvom vezanim za zagorske kobase .......

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,131
Dakle, osovinice trkača nisam mjerio, ali trkači su bili zajedeni. Dva sam promijenio jer su zubi bili skrhani. Stavio sam nove konusne podloške jer su stare bile pojedene, a da sam znao da bu lufta radi toga, stavio bih deblje... jbg... sad je kasno.
Nisam mislio brusiti šperu nego zakretnu ekscentar osovinu koja ukopčava vilicu i gura ju prema diferencijalu.
Ti si rekao da ta špera nebu dugo, ali ja sam drugačijeg mišljenja. Vjerujem da bude radila kak spada jer je sad kao tvornička.
Za saviti štangu treba malo više od mojih 85 kila tak da se ne bojim savijanja.
Kaj se cilindra tiče, to mi je najmanji problem za rastepsti i popraviti ak nebu dobro. Bitno da ulje ne mora van :D:D:D
Kaj se tičće kobasa, moraš dati drugu priliku, jedna lasta ne čini proljeće ;)

Idem podesiti visinu dizanja jer kad potegnem ručku skroz gore, mašina mi promijeni zvuk i muči se. Nebi htel potrgati kučište;)

Posljednje uređivanje od moderatora:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Znam ja kaj ti hočeš brusiti ali ...... ok, nebum te više ujeraval. Radilo bu to ako ju nebuš koristil, samo ponekad.
Ja ti lepo velim, sve je to dobro samo si malo prebrzo sastavil pa sam ja ljubomoran na te.

Ja si bum kopil kilu kobasov i nebum Čakovca videl i svi sretni :(giggle):

Najnoviji postovi

Na vrh