• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

fergomil

Aktivni član
Tu od
2 Ožu 2019
Poruka
257
Hvala na savjetu ali prikolica nije moja a isto tako gazda ima i traktor (ursus) sa ovakvo spojkom.
Kaže Muha, gde si samo to spuknul, to je starooooo. To je originalna prikolica iz otprilike 1975 godine i sa gazdinim traktorom radi bez problema.
Zahvaljujem i na objašnjenju pojma "lajtung".

fergomil

Aktivni član
Tu od
2 Ožu 2019
Poruka
257
Molio bih Vaše mišljenje o jednoj ideji.
S obzirom da riješenje sa novim spojkama nije moguće, s razlom opisanom u prvom postu, onda mi na pamet pada istokariti čep (cijev-čep) sa iznutra navojem i brtvom koji bi zatvorio izlaz ulja iz te spojnice. Slijedi slika koji prikazuje tu spojnicu (ventil).

19948
Debljina stijenke tog čepa bi trebala biti ovisna o tlaku hidraulike, a neznam koliki je pa bi Vas molio da mi tu pomognete.

Isto tako volio bih znati dali je problem curenja ulja na imt 539 (trranshidrol 85) u odnosu na ursusa (hipenol 90), gdje spojka ne pušta, ulje ili možda različit način rada hidraulike. Dali je možda ulje transhidrol 85 agresivnije u odnosu na hipenol 90 pa zbog toga brzo nagrize brtvu na spojnici. To pitam jer je najlon vrećica u koju sam stavio skinutu cijev, u kojoj je ostalo nešto ulja, za nekoliko dana propustila ulje po stolu.
Unaprijed zahvaljujem na Vašoj pomoći.

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Sigurnosni ventil otvara na nekih 175 bara otprilike, tako da bi to po meni bila neka vrijednost za orijentaciju.

manc

Član
Tu od
24 Svi 2015
Poruka
162
Pozdrav ekipi imt-a. Molio bi ako mi netko može ukratko objasniti princip rada pvp na imt 533. imam u planu nešto kupiti samo treba malo poraditi na njemu.
Nejasno mi je što nema polugice za gas na pumpi nego na leptiru na usisnoj grani.traktor pali ali radi na visokim obrtajima i neda se regulirati gas.i neda se ugasit na polugicu za gašenje vjerojatno nešto zaštekalo.

fergomil

Aktivni član
Tu od
2 Ožu 2019
Poruka
257
Sigurnosni ventil otvara na nekih 175 bara otprilike, tako da bi to po meni bila neka vrijednost za orijentaciju.
Zahvaljujem na podatku, mislim da će debljina stijenke biti dosta oko 3 mm. Sada čekam ako netko krene po drugom dijelu pitanja.

fergomil

Aktivni član
Tu od
2 Ožu 2019
Poruka
257
Pozdrav ekipi imt-a. Molio bi ako mi netko može ukratko objasniti princip rada pvp na imt 533. imam u planu nešto kupiti samo treba malo poraditi na njemu.
Nejasno mi je što nema polugice za gas na pumpi nego na leptiru na usisnoj grani.traktor pali ali radi na visokim obrtajima i neda se regulirati gas.i neda se ugasit na polugicu za gašenje vjerojatno nešto zaštekalo.
Može li koja slika, da bi i mi koji želimo nešto naučiti, mogli pratiti slijed eventualnih komentara.

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436

Vjerujem da je to neki problem do boš pumpe ukoliko se neda regulirati gas, imao sam slučaj da je otišla membrana na toj pumpi pa kada se radilo, traktor bi išao u sulude okretaje motora ali se dao dodavati gas, a smanjivao bi se polugom za gašenje.
Najbolje je dati pumpu majstoru bošisti da je pregleda, membrana se još i može zamjeniti tko je vješt u mehanici ali temeljnije oko boš pumpe ja iskreno na svoju ruku ne bih dirao..

manc

Član
Tu od
24 Svi 2015
Poruka
162
Vjerujem da je to neki problem do boš pumpe ukoliko se neda regulirati gas, imao sam slučaj da je otišla membrana na toj pumpi pa kada se radilo, traktor bi išao u sulude okretaje motora ali se dao dodavati gas, a smanjivao bi se polugom za gašenje.
Najbolje je dati pumpu majstoru bošisti da je pregleda, membrana se još i može zamjeniti tko je vješt u mehanici ali temeljnije oko boš pumpe ja iskreno na svoju ruku ne bih dirao..
Ali sam princip rada me zanima,znači po nekoj logici onaj leptir na usisnoj grani kada se otvara stvara se veći vakum pa pumpa preko vakuma dozira gorivo.Jel taj princip ili je nešto drugo u pitanju.

Fendt939

Iskusan lik
Tu od
26 Stu 2014
Poruka
1,376
Imaš tamo di ide poluga gasa dva vijka za regulirat gas, jesi pokušao tamo smanjiti?

Gajan

Aktivni član
Tu od
27 Sij 2018
Poruka
185
Jeste pumpa radi na princpu vakom regulatora. Leptir na venturijevoj cjevi kojaje spojena na bošpumpu gdje se nalazi kožna membrana koja vuče letvu i okreće elemente. Kad se membrana ošteti motor dobija okretaje ne sluša gas.

manc

Član
Tu od
24 Svi 2015
Poruka
162
Jeste pumpa radi na princpu vakom regulatora. Leptir na venturijevoj cjevi kojaje spojena na bošpumpu gdje se nalazi kožna membrana koja vuče letvu i okreće elemente. Kad se membrana ošteti motor dobija okretaje ne sluša gas.
Zahvaljujem,pedpostavljao sam ali nisam bio siguran.nisam još imao doticaja sa 533 motorom.

ikashina

Član
Tu od
22 Tra 2011
Poruka
73
Imt 539 linijska pumpa, uložak dizne s6267 dali smije ići umjesto s6133. Problem je taj što mi ima mjesec dana bila blokirala s6133 i traktor nije primao gas kako treba tj. trokirao je pri dodavanju gasa i onda je zamjenuta sa s6267, e kasnije mi se događa da traktor hladan dobro vuče, mada pri manjim okretajima kao da hoće da se ugasi kad se polazi što je bilo primjetno ima par godina unazad. Kad se ugrije traktor prima gas, ali kao da treperi na višim obrtajima i kad ga opteretiš na tim obrtajima kao da gubi snagu, ima dva tjedna gdje sam uz malo jaču uzbrdicu izlazio bez problema u prvoj brzoj sa punim gasom, tada ga je ugušilo u pola te strane. Da napomenem ostale dvije dizne su ispitane na aparatu i njih nije trebalo zamjenuti i odvezao sam danas traktor u majstora i pošto sumnja na tu novu diznu otegao je na izlazu iz bosch pumpe lajtung i desilo se to da traktor nije izgubio obrtaje na leru. Onda je od jedne po jedne otegao lajtunge ostale dvije dizne na izlazu iz bosch pumpe i primjetilo je se da traktor hoće da se ugasi, tj. valjda izgubi pritisak. Oprostite na dužem postu, ali problem je takav da nije moglo kraće

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Nemoj se ustručavat u opisu određenog problema, što detaljnije opišeš i više simptoma nabrojiš to je lakše odgovoriti i zaključiti u čemu je problem. Samo da te pohvalim za opis problema, a o problemu će valjda netko drugi odgovoriti.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Isto tako volio bih znati dali je problem curenja ulja na imt 539 (trranshidrol 85) u odnosu na ursusa (hipenol 90), gdje spojka ne pušta, ulje ili možda različit način rada hidraulike. Dali je možda ulje transhidrol 85 agresivnije u odnosu na hipenol 90 pa zbog toga brzo nagrize brtvu na spojnici.
To je nemoguče da ista spojka na jednom propušta a na drugom ne.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Imt 539 linijska pumpa, uložak dizne s6267 dali smije ići umjesto s6133
Na linijsku ide 133 ali ne vjerujem da je to uzrok problema kojeg ti opisuješ.
Probajte dizama zamjeniti mjesta pa vidite dali se isti problem događa na istom cilindru.

denisvalesic

Član
Tu od
24 Svi 2016
Poruka
122
Ljudi imam jedno pitanje nemojte se smijati. Prvi put imam traktor imt533, zanima me u kojem položaju mora biti desni kljuc da upali grijac(lijevo, ravno, ili ga mozda trba stisnuti unutra)

ikashina

Član
Tu od
22 Tra 2011
Poruka
73
Ne skroz ulijevo nego negdje na pola između sredine i lijevo, ako ima grijač ispravan trebao bi čuti na usisu kako kao da nešto "huči". Prije paljenja kad je niža temperatura trebao bi držati ključ u toj poziciji desetak sekundi da ugrije zrak na usisu, da imaš sigurno paljenje.
Ma da ako me sjećanje dobro služi ima i modela sa relejom koji sam tempira grijanje grijača i on klikne na kraju (ovo uzmi sa dozom opreza, jer nisam baš toliko siguran za tak relej)

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Okreneš ključ malo ulijevo, kak je opisal @ikasina. Vidi se i na lampici od kontakta kad se upali grijač, počne svijetliti slabije. Pričekaš 10 sekundi i okreneš skroz ulijevo

fergomil

Aktivni član
Tu od
2 Ožu 2019
Poruka
257
Imt 539, nizak tlak ulja.
Hladan motor, tlak 3.2 bara. Zagrijan, na minimumu (700 o/min) do crvenog a kod 1200 o/min oko 3 bara.
Koja su iskustva sa aditivima za ulje i koje se može preporučiti? Kakav je i koje su posljedice sa aditivom keramika?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Za početak probaj s manometrom koji ima skalu u barima ali s novim uljem u motoru.

Na vrh