• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 snaga

BIBI

Novi član
Tu od
12 Lis 2009
Poruka
28
Kupio sam IMT 539 star 9 godina sa 165 sati rada od susjeda tako da sama siguran u stanje traktora i sati rada. Normalno promijenio sam sve filtere, ulje, pročistio sve ... Sa traktorom je sve OK lijepo pali, radi, zadovoljan sam .., ali ali ..
Svu zemlju koju orem orem uzbrdo sa OLT-om 12" u prvoj brzoj na nekih 1200 okretaja - odnosno to sam radio sa starim IMT 539 iz 1989 godine ( kojeg sam prodao i koji me služio 12 godina bez ikakvih ulaganja ).
Moje je pitanje ZAŠTO ovim NOVIM IMT 539 ne mogu orat uzbrdo istu zemlju u prvoj brzoj nego to moram radi u 3. sporoj i onda je sve isto samo što moram stavljat u rikverc, pa u brzu i onda opet u treću pa u sporu i to me ljuti.
Uspoređujući ta dva traktora uočio sam jedino razliku u bosch pumpama - prva je bila klipna a ova nova je rotacijska i ovaj novi je osjetno brži na cesti od starog.
Interesira me dali mi netko može potvrdit moje sumnje da je razlika u snazi rezultat različitih bosch pumpi, odnosno što napravit da se snaga ovog traktora podigne ?
Razmišljam da kupim novu RBR bosch pumpu i da zamijenim ovu rotacijsku - dali je to izvedivo, dali treba osim pumpe kupit i nešto drugo ??
Molim one koji imaju iskustava da mi pomogunu savjetima-
 
B

Bobo

Guest
Star 9 godina i samo 165 radnih sati? Taj traktor je ako nista drugo ZAGUSEN... Dugo je stajao i preporucam ti da ga najprije 20-ak radnih sati vozis, da se motor malo uradi i navikne na radni rezim.

Kao drugo, oranje na 1200 okretaja i s konjskim plugom je klanje i unistavanje traktora, i oranja ispod 1600-1700 okretaja NEMA i nemoj to raditi jer ces unistiti i zagusiti traktor. Ako je zbilja u stanju kakvim ga opisujes, steta je takav traktor unistavati tako kako ti radis. A mozda si mislio 2200 okretaja motora sto je, opet, previse...

Pumpu ne moras mjenjati, smao ga malo razradi, i traktor ce s vremenom ici bolje, tj. ako je dobar i ako nema nekih problema... Mjenjanje pumpe je sasvim nepotrebno bacanje novca na, uvjtno receno, novom traktoru...
 
Tu od
17 Lip 2009
Poruka
174
Pozdrav Bibi

Kupi ti sebi novi traktor IMT577 HEHE ma salim se.Neznam sta bi ti reko i ja imam 3 godne starog Imt 539,i imo sam upocetku problema pri saltanju brzina kad motam volanom,i sad na 250 radnisati radio mu velki servis promjenu sam mu sava ulja a pogotovo hidraulicko ulje,a sad ide ko magarac sve se zaskakiva,jer je trebalo vremena da se malo razradi,sad sam zadovoljan i ore ko lud.pricekaj i ti nebil se i tvoj malo jos razradio pa se poboljso. :mrgreen:

pozdrav
 

BIBI

Novi član
Tu od
12 Lis 2009
Poruka
28
Hvala na savjetima i razmišljanjima
Nisam razrađivao novog IMT-a tako da nemam tih iskustava - kod drugih nisam primijetio da je razrada donijela više snage ??
Malo sam razmišljao i u razgovorima skupljao tuđa iskustava i mislim da je caka ipak u bosch pumpi
Naime sa starim traktorom, istina orao sam od 1200-1500 okretaja i kad se osjetilo da gubi snagu - da se guši - dodao sam gas i on je povratio snagu i dalje normalno vukao, da ne proklizavam, a orem ravno uzbrdo stavljao sam šperu, lamela nije proklizavala jer su se kotači vrtjeli i on se ako nije mogao zakapao.
Napominjem da sam orao uzbrdo 30 i više % isključivo sa 12" plugom.
A u drugom slučaju kada je bila teška zemlja - teško oranje, kada se propinjao i kad stvarno nije mogao u prvoj ( istina rijetko ) i kad vidiš da gubi snagu ali je opet imao 5-6 sekundi prije nego je posustao, a ja sam u tom vremenu imao vremena malo podići plug i on bi krenuo dalje ..
Ovaj "novi", čini mi se, da je brži u prvoj, kada ima snage - kad dam gas normalno povuče, ali kada počinje gubiti snagu ja mogu dodavati gas koliko hoću ali nema one rezerve da povuće i u 2-3 sekunde popusti tako da je premalo vremena da mu kroz dizanje pluga pomognem i povratim snagu.
Prvi susjeda ima isti takav IMT 539 sa rotacionom pumpom i on oduvjek ore u traćoj sporoj, na to se privikao jer nije nikad probao drugo.
Vozio sam tuđe traktore ali nisam nikad sa njima orao tako da sam si ja umislio da je moj traktor boli ili da sam ja bolji orač, ali ali
Sada kod ovog "novog" vidim da je stvar ipak u traktorima i da naizgled isti traktori nisu isti.
Kod nas još uvijek prevladava IMT 539 u obje varijante, u razgovoru sa više njih i oni su mi potvrdili da su i njihovi traktori sa klipnim pumpama "jači", a oni sa rotacionim brži i da jedni oru u prvoj a drugi u trećoj, a ja to do kupnje ovog nisam znao - nije mi bilo važno jer je moj bio OK i zbog toga sam htio opet kupiti 539 jer sam sa njime bio zadovoljan - u 12 godina uložio sam samo u jedan akumulator i jedan remen
Inače ovaj traktor ima motor Rakovica M33 T- 29,5 KW
 
B

Bobo

Guest
Mislim da 539 s jednom brazdom 12" tesko moze kvalitetnogposla napraviti pri usponu od 30% pogotovo kad se radi o okretajimamotora koji su ispod 1500...

Majstore, saltaj mu prvu direktnu i daj mu normalan gas za oranje, a nemoj ovako muciti traktor i ici ce, vidjet ces. 539 razvija najvisi okretni moment (najvecu snagu) pri 1800 okretaja motora, te se tebi mozda cini nevjerovatno da je motoru bolje orati na 1800 okretaja i da ce traktor trositi manje goriva i da ce takvim nacinom rada traktoru produzuje vjek trajanja.
 

BIBI

Novi član
Tu od
12 Lis 2009
Poruka
28
Ja sam iz zagorja, sa zagorskih brega, tako da je za mene oranje gore dolje najbolja i najlakša solucija.
Nisam bio dovoljno jasan imam i orem DVOBRAZNIM plugom OLT 12" ( slavonac ) gore - dolje, neke parcele koje su kraće isključivo uzbrdo jer bi se inače na vrhu stvorio manjak, a dubina oranja obje brazde je 25-30 cm garantiram mjereno.
Stari traktor prodao sam šverceru iz Bjelovara ( sam je rekao da se time bavi ) i on je vidio gdje, s čime i kako orem, probao je i kupio traktor star 21 godinu bez prigovora.
Zašto sam pokrenuo ovu priću - zato jer sam sa starim traktorom bio zadovoljan i tek mi je sada jasno zašto su me drugi gledali i čudili se s čime i kako to ja orem, a sada me zafrkavaju da sam dobrog prodao a lošeg kupio - ali pustimo to ..
Mislim da si ti Bobo u jednom svom odgovoru nekom napisao da klipne pumpe imaju bolji okretni moment, a da rotacijske bolji odziv na gas i to onda samo potvrđuje moje mišljenje
Mene interesira dali se može i kako štelati paljenje - popicanjem gore-dolje bosch pumpe ( jer vjerujem da je ova ispravna jer pali i radi OK ) i dali bi se time što postiglo - onosno koji bi položaj što donosio ... i
Dali se nova RBR pumpa može samo tako ugraditi umjesto ove rotacijske - je li to uopće moguće ili je potrebno još nešto - neki zupčanik prijenos ili što.
Znam da me neki neće razumjeti i sa ovim traktorom sam zadovoljan ali ali ali to nije to jer ja znam što sam imao i to bih opet htio imati ( nije riječ o ženi - malo šale )
Molim da mi još netko tko je imao ili ima 539 i još ako je radio sa obje varijante ( pumpe) iznese svoja iskustava da lakše donesem odluku
 
B

Bobo

Guest
Kazem ti da nije do pumpe 100%...

A sad izvini na ovome sto cu ti napisati, ali sto se oranja tice, ne vjerujem ti ni jednu jedinu rijec koju si napisao... 2x12" slavonac, 25cm duboko, uz 30% brdo prvom direktnom na 1200-1500 okretaja motora... Izvini, ali ne vjerujem...

Dobro znam sto je IMT 539 i sto je on sposoban vuci i uz kakvo brdo, al ovo tvoje mi izgleda kao pretjerivanje...

Uglavnom, kako ti vec par puta pisem i opet cu ponoviti. Probaj orati pri 1800 okretaja pa ces vidjeti kako mali radi... Ako onda budes imao zamjerki na rad traktora, tek onda mjenjaj pumpu...
 

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,807
Ajd da se umijesam. Imam susjede dva brata, jedan ima 539 '85. god sa linijskom bosh pumpom drugi 542 '86. godista sa rotacionom. 539 je puno ostriji u paljenju, kao mina, u zimi pogotovo i jaci u oranju jer oru s istim plugovima. To su mi oni sami pricali vec puno puta. Malisan ima puno zivlji motor. Ovaj sto ima 542 vec je isao u Bosnu i trazio drugu pumpu s tim sto se jos neki vrag unutra mora promjenit i cim to sve stigne skida rotacionu. Ako hoces posaljem ti njegov broj moba pa nek ti sam kaze sta mu na dusi.
Jos da kazem 542 je brz ko vrag
 
B

Bobo

Guest
Da se razumijemo... 542 je jedan od promasenih IMT traktora... Motor kao na 539, a veca tezina...

U oranju bi realno trebao imati manju snagu od 539, posto na 542 veci dio snage motoraodlazi na pogon samog traktora. Tu su jos i 12 gume... Sve to je kompenzirano s mjenjacem koi ima krace omjere, pa su zato ubacili 4. i 5. tupanj, da ima pristojnu brzinu na cesti...

Sto reci o odzivu na gas? Imam 539 s linijskom i 549 s rotacionom. Po meni 539 nesto malo bolje prima gas (manje mu vremena treba da se motor "zaleti") dok je 549 sam po sebi traktor s direktnim ubrizgavanjem i jacim motorom, pa mu je lakse raditi teze poslove nego 539 posto je 10-ak KS jaci.

Sto se promjene pumpe tice... Ne znam zasto ste toliko za to zapeli, jer je iz covjekovog pisanja ocito da ne koristi traktor kako treba i traktor ne dolazi do punog potencijala. Pumpa za to nije kriva, i kad se pumpa zamjeni novom vjerujem da ce se opet pojavljivati "problemi"...

BIBI, ne bacajnovac uzalud, dok neprovjeris najprije sve "besplatne" varijante...
 

BIBI

Novi član
Tu od
12 Lis 2009
Poruka
28
Zahvaljujem se na svim komentarima i nebih ulazio u polemike jer svatko ima pravo na svoje mišljenje
I dalje stojim iza svega što sam napisao i tražim zajedno sa vama odgovr na pitanje ZAŠTO je ovaj drugi traktor slabiji na oranju od istog takvog deset godina starijeg i s više od 2000 sati rada
Nepobitna je činjenica da sa ovim NOVIM traktorom ne mogu istim plugom orat istu zemlju u prvoj ( kao 12 godina dosad ) nego to isto mogu na isti nači ali u trečoj
Ja sam opisao da je jedina fizička razlika izvana koju ja vidim u bosch pumpama i zajedno sa Vama pokušavam doći do odgovora dali je to uzrok tome ili ne
Dosad sam pročitao sve forume, zvao i razgovarao sa IMT servisom, trgovicima, lokalnim mehaničarima, serviserim bosch pumpi ... i dobio sam različita objašnjenja od dovoda goriva, AC pumpe, ventila, drugačijeg prijenosa ...
I dalje me interesira ako je unutra sve ostralo isto ili slično, ako su motori isti zašto je ovaj slabili, ako je samo stvar u razradi nema problema, ako je stvar u gasu nema problema ali tvrdim na nije
Ako nafrljim gas, budući da orem uzbrdo, traktor je prebrz za oranje, proklizavanje je veće i opet se guši, ali ništa za koji dan ću pokušati orati i na takav način
Ako još netko ima neku ideju ...
 
B

Bobo

Guest
Da je do dovoda goriva, onda bi se u transportu gusio, da je do ventila, tesko bi palio, da je do AC pumpe kao takve, trokirao bi traktor i cudno bi radio a to ne mozes ne opaziti...

Prijenos je na svim IMT 533 i 539 jednak, tako da i to ne pije vodu.

Sto se tice toga da je traktor u 1 direktnoj pri 1800 okretaja motora prebrz za oranje, ne bih se slozio, kao ni bilo tko drugi s ovog foruma. Zasto, pitas se? Zato jer je najbolje oranje kad se ore izmedju 7 i 9 km/h:



Svaki plug je konstruiran za tu brzinu rada, pa tako i tvoj...

Probaj orati ovako kako ti kazem, pa ces vidjeti da se traktor gusiti nece i da ce dobro ici.


Da se razumijemo, moguce je da je zbilja pumpa losa, pa da traktor ne radi dobro od prvog dana. ne znam dok ne cujem traktor kako radi. Ako je zvuk ujednacen, ako dobro i ravnomjerno prima gas, ako ne dimipuno, onda bi pumpa trebala biti OK. Iz tvogpisanjasamto i zakljucio, i zato se i toliko jako protivim mjenjanju pumpe, jer je to po meni bespotrebno.
 

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,261
Možda je i motor zagušen, mi smo imali takav problem s 533, traktor 750rh, a čim mu nešto teže zakvačiš samo se dere i nemože, stari 533 72g je bio avion a tako se i vozio.. ovaj očito nije urađen, nikad teško nije vukao, služio za prijevoz do ''vinograda'' kupljen na poznato, sve 5 osim što neide i bok. Napravio je kod nas 700rh od kako je kupljen, te sate je odradio s suzama, stanje se malo popravilo ali to i dalje nije to.
Ove zime se štelaju ventili i ulošci dizna idu novi pa budemo vidjeli, i isto kao i kod tebe, pali ko mina (što je čudno za 533 jel?), fino prima gas ali... Čak nije ni htio preko 1800okr/min, što se riješilo promijenom membrane..

A oranje s 2x12 slavoncem (koji nisu baš jedni od lakših za vuć) na 25-30, sori, nemog vjerovat čak ni na ravnom. Djedu se 539 pod jednom brazdom od 14cola u brdo propinje... U mom kraju 539 i 2x10 imt je odlična kombinacija, i rijetko ide 1 direkt, obično 3 spora..

Rođo je imao sličan problem na 542, isto traktor skoro pa ''novi'', problem je bio u ''paljenju'', pumpa nije bila dobro uzubljena..
 
B

Bobo

Guest
Cuj, da je do pumpe (losa, lose uzubljena, lose paljenje kao takvo...) traktor ne bi radio inace kako treba, sporo bi primao gas, il bi se jako grijao...

Treba njega razraditi polako, jer je vise stajao nego radio, bas ko i taj tvoj 533. i onda da vidis kako ide.


Imao sam priliku voziti traktor 539 koji je vozen uvijek pri 1200 okretaja i nikada brze. Ak nije mogao orati, brzina nize. Djed je cuvao traktor, da mu dulje traje... KAO... Treba traktor i tanjurace okrenuti pod kocnicom, traktor crkne. Cjeli dan sam imao muku voziti ga s IMT kipericom. Uz najblaze brdo se traktor gusio, i gas mu daj, nece ga primiti, brzina manje i polako...Nakipali prikolicu u medjuvremenu zitom, i treba sad to do kuce dovesti. Vozit ce se i djed sa mnom... Izasli na ravni asfalt, i usaltam iz 3. spore u 1. pustim kvacilo i traktor crkne... Ne da sam ljut bio, a djed samo gleda s prikolice i suti i vice mi polako samo. Kad sam ga upalio, gas na iber, prva i jedva on nekako s mjesta krene. Decki, bez pretjerivanja, al po ravnom asfaltu pod IMT kipericom bez povisica punom zita taj traktor mora letjeti, a ja sam prvu direktnu razvlacio preko 100m ?!?!? usaltam mu drugu bez smanjivanja gasa i jedva ju primi. Iz auspuha garez krenula van, grude lete kao lude iz njega, trecu brzinu je primio vec nekako bolje, iako se druga duuuugo razvlacila da dodje preko 1800 okretaja. kad sam do svog sela dosao, traktor imao drugaciji zvuk, bolje primao gas, jednostavno je bolje radio.

Dugo se djed cudio kako to da traktor ide bolje od kako sam mu je taj puta zito vozio kuci, i trebalo mi je neko vrijemeda mu dokazem da je za traktor bolji veci gas, nego manji, pogotovo pod teretom.


Zato i kazem, moguce daje i s ovim slicna situacija pa nek se dobro traktor razradi i ici ce bolje, a ne odmah pumpu mjenjati.
 
M

MF65YUGOSLAVIA

Guest
Dali se nepitas dali njegova treca spora nije jednako brza kao kod ovog prva i da vjeruj mi iz iskustva pumpa moze zafrkavat traktor dobro pali i radi al nema snage i samo dimi stavim u trecu sporu i onda ide taj problem sam rijesio sa stelanjem palenja sad bi moj malisa htio orat i drugom al bas nije sposoban
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Bobo kaže:
..... Djed je cuvao traktor, da mu dulje traje... ....

OT Jel' to onaj djed koji je traktor, kao i volove, zaustavljao sa "ooooo" ? ;)
 

BIBI

Novi član
Tu od
12 Lis 2009
Poruka
28
Hvala na pomoći
Moj je slučaj upravo ono što je BOBO rekao - kada na ORANJU stisnem blokadu a s malo gasa on se gasi
Moj je problem to što sam ja iz jednog prešao direktno u drugog i vidim da to nije isto i to me boli i mislim da nešto ne štima a sam ne znam što !!!
S tim traktorom sam u proljeće orao, vukao je tanjurače, sijao, kosio, vozio sam punim gasom, ponavljam pali, radi, lijep zvuk, prima gas okretaji idu do 2200 juri ko lud ali kod glupe blokade ili oranja nema snage ko stari i bok.
Nek vjeruje ko hoće ali ponavljam 12 godina radio sam starim traktorom i NIKADA NIKADA ni jedan posao nisam radio ni u jednoj sporoj NI U JEDNOJ. Kad sam poravnao tanjurao sam sa ursusovim tanjuračama ( 24 diska ) u drugoj - istina malo se na početku bunio onda je primio dimio ali je jurio i vukao
Nisam ko djeda kojeg spominjete, imam uho, tvrdim nisam gušio traktor ali ako je imao smage ako se nije močio, a nije, nisam davao gas bez veze. I stari i ovaj novi traktor znao sam često, a pogotovi u vožnji pičiti kolko ide i to po 20 minuta kada sam vozio u drugo selo, obavezno poslije težeg rada znam traktor ispuhati 20-30 sekundi na punom gasu onda ga pustim da se ohladi minutu dvije i tek tada ugasio.
Ponavljam stari je bio SPORIJI išao je sa okretajima malo preko 2000 ( ovaj ide više na do 2200 ) NIKADA nisam imao ni jedan kvar - samo sam promijeni jedan AKUMULATOR. Inače uz ovog imam i drugi traktor -imam već drugog Tomo Vinkovića za vinograd i sl. Kužim se nešto i u mehaniku na vinkovićima sam mijenjao poluosovine, lamelu, rastepao getribu X puta, šrafio sam po autima i po svoj mogućoj tehnici ...
Ovo gore sam napisao samo da me ne smatrate DEDOM i vjerujte kad kažem ovaj drugi nije isti ko prvi da to ipak iz svog iskustva i nekog znanja mogu procijeniti i reći - muči me u čemu je stvar da to riješim jer poštujem tehniku i želim da mi bude OK ako me nešto muči ja to moram riješiti i bog - ako ne drugačije prodat ću ovog i kupit drugog.
Ali svejedno hvala svima na svim komentarima i prijedlozima ako netko ima još neko mišljenje ili iskustvo super jer ne vjerujem da samo ja imam ovakvo iskustvo.
 

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,000
ali neka izgleda ne radiš dobro ako si na vinkoviču getribu rastepal X puta.
 

BIBI

Novi član
Tu od
12 Lis 2009
Poruka
28
TV 730 - prva serija ( plavi sa lombardini motorom - mrak ) imao je premalo dimenzinirani ključ zatvarača za promjenu brzina tako da je taj 5-6 cm ključ odlazio svake dvije-tri godine, onda kad je izašla nova serija kupili smo novu osovni i stavili taj novi jači ključ zatvarača ( tako se zvao ) i stvar je bila riješena.
Tko je imao TV 730, a ja sam ga imao mislim oko 20 godina, zna o čemu pričam - činjenica je da je motor bio prejak za konstrukciju i dolazilo je do lomova ležajeva a sa njima i poluosovina - kod mene češće zadnjih, a jedino rješenje je bilo preventivno mijenjanje ležajeva, a što mi to nisamo radili je je riječ o četiri komada.
Nisam se mislio upuštati u diskusjie takve vrste ali eto ....
Moje pitanje je i dalje dali je moj prvi bio vanserijski ili ovaj drugi ne valja i zašto
 

Ronin

Član
Tu od
13 Velj 2009
Poruka
239
Ori u trećoj sporoj ko i svi i problem riješen ak neće u većoj brzini ti u nižu. Na mojoj zemlji ni jedan ne ore u brzoj, a ti bi htio uz brdo u prvoj, valjda oreš neki pijesak. Kod mene imt 539 ore s 2x10 u trećoj sporoj, imt 560 sa 2x14 isto treća spora, a mf 6480 od 120 ks sa 3x14 ju nemože orat brže od 2f brzina varira od 2b do 2f brzine. Teško mi je za povjerovat da uzbrdo možeš u prvoj orat bilo šta drugo osim pijeska i pogotovo na toj dubini kojoj pričaš. Daj neku sliku stavi od te zemlje i di to oreš i sliku traktora s kojim bi to htio orat.
 

Najnoviji postovi

Na vrh