Evo, stigao do racunala, pa da napisem i ja koju ne ovu temu...
Ovih dana orao sojiste i pripremao za zito. I na ravnom, dubina izmedju 20 i 25cm, i sjetim se ja price o 1200 okretaja i opranju uzbrdo s 539 i dvobraznjakom.
Na ravnoj njivi, zemlja se sipa koliko je soja razrahlila, i idem ja s 549 isprobati kako se ponasa s 2x10" plugom pri 1200 okretaja. Traktor je jedva krenuo s mjesta. Mislim si, prednja vuca ukljucena, ajmo probat bez nje. Ista stvar se dogodila. Sad mene zanima na koji nacin netko s 539 moze u 1. direktnoj pri 1200 okretaja raditi BILO STO na 30% usponu, kad ja ni sojiste na ravnoj njivi ne mogu poorati s 10ks jacim traktorom?!?
Kako sam i sumnjao, stvar je bila u prijasnjem tvom traktoru, a ne u ovom sada, tako da ga teraj 3. spora i uzivaj, al samo ga tjeraj u vise okretaje, jer ces ga na svoj nacin ubiti vrlo brzo.
Sto se prijenosnih omjera tice, znam samo da moj 539 ima isti diferencijal kao i 533, a moj traktor je 1981.g. Najnoviji 539 u mojoj okolici je 2000-2002.g. nisam siguran i nitko se ne zali na probleme sa snagom, nit se nitko hvali s vecom putnom brzinom...