• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

imt 559 problemi

T

Toyo

Guest
imam jedan problem sa mojim imtejom.
u rezervaru i u cevima za zrak imam olje
šta bi bio problem?
z rezervara sam spustio van oko 0,5l olja, i meni se vidi da to olje je z motora.
meno se čini da su obročki svoje odradili.
šta mislite?
 
T

Toyo

Guest
zašto misliš da je odradio svoje kopresor?
ja mislim ako je kopresor odradio svoje onda nebi nabilo 4-5 bara pritiska.
kompresor radi, ne razumite me napačno.
a imam olje u sistemu, ne puno ali ima ga
 

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256
Nisam ni ja baš mislio da ga treba bacit ali promjena karika mu nebi škodila.
 
T

Toyo

Guest
ja to se radi, karike su mjenjane samo još treba kopresor stavit na traktor. jutri bude gotovo.
 
T

Toyo

Guest
traktor ima sada 1700 radnih sati, godištre 84, i kad postane mrzlo ga jako teško vužgem. ako sa drugim traktorom ga vučem vužge odmah. akumulatori so puni. u nafti imam petrolej. i nikak da vužge. vrti vrti a neče da vužge. šta bi bio problem?
kopresija motora je dobra, i nisam opazio nikve napake na traktoru.
aja traktor je v šupi, toliko da je streha i okolo ništa.
meni se čini da bosch pumpa u malim okretajim motora ne napravi zadostan pritisak, to je glava na bosch pumpi.
ili bi mogao biti traktor u garaži, tako rečeno na "toplom"?
kako vaši traktori vužigajo?

ili ima kakva fora, za koju ja neznam?
traktor radi na vsakih 2-3 dana.
neznam onda kako imt 540 godište 80. vužge brez problema u kakšom koli vremenu
 
V

VTZ

Guest
Toyo kaže:
ili ima kakva fora, za koju ja neznam?
traktor radi na vsakih 2-3 dana.
neznam onda kako imt 540 godište 80. vužge brez problema u kakšom koli vremenu

Za paljenje motora potrebno je više stvari, od živahnog (dovoljno brzog) verglanja anlasera, dobrog rasprskavanja dizela, dovoljne kompresije motora, momenta u kojem se dizne počinju otvarati, i t.d.. Ukoliko samo jedno od ovoga nije dobro, počinju problemi s paljenjem po zimi.

Ima jedna fora - start sprej kojega našpricaš u usisnu cijev ispred filtera za zrak. Svakako bolje rješenje je dobar servis, koji će ukloniti sve nedostatke, ali ni to nije vječno.
 
T

Toyo

Guest
start sprej nečem uporabiti nikada, ako se motor navadi na to onda samo na taj način vužge.
 
B

Bobo

Guest
Start sprej izbjegavati u sirokom luku kad se radi o IMR motorima... Bas ga dobro i ne podnose, a naviknu se na njega (ne znam na koju foru) i bez njega vise nece upaliti.

Inace, skini brizgaljke s motora i odnesi ih majstoru da provjeri pritisak i mlaz kako izbacuju, po potrebi prestelati, ili jos bolje kupiti nove uloske brizgaljki. nastimati kut paljenja, a ako ni to ne radi, bosch pumpa majstoru na servis.

m34 motor pali kao lud u svim uvjetima, pogotovo ako ima brzi anlaser, mada i s onim sporim pali ko mina.

takodjer provjeri je li ti grijac ispravan.

Postupak paljenja po zimi: Gas na pola i vise, kontakt, kljuc za paljenje u lijevu stranu na prvi zub (H) i drzati 10-ak sekundi, kljuc u lijevo na drugi zub na paljenje s ukljucenim grijacem (HS) i traktor bi trebao upaliti, cim se javi, smanji gas dok se motor ne zagrije, da ne radi na hladno u visokim okretajima.

Moj 539 na kojem je motor stvarno los, na -15 je ove godine upalio iz drugog pokusaja, sto je po meni super rezulat, posto nema zatvorenu supu. U motoru je bio antifriz koji je takodjer bio hladan.
 
V

VTZ

Guest
Bobo kaže:
Start sprej izbjegavati u sirokom luku...... a naviknu se na njega (ne znam na koju foru) i bez njega vise nece upaliti.

Nisam znao da su i motori podložni bolestima ovisnosti, ne znam jedino koji dio - dali klipovi, radilica ili stubline? :D

Šalim se malo, "navikne" se na način da gazda ništa više ne poduzima oko motora, jer ga pali na start sprej, tako da motor proradi makar je i loše podešen. Dok sam imao IMT-a, on nije mogao upaliti kad je bilo hladno vrijeme (zbog slabije kompresije, ulošci su bili novi i podešeno ubrizgavanje). Po zimi sam koristio start sprej, ali kad je zatoplilo traktor je normalno palio, bez ikakve pomoći.
 
B

Bobo

Guest
Cuo sam da se na IMR motorima od start spreja znaju istopiti klipovi i popucati ventili i takve price.

samo znam da start sprej kad se krene koristiti, da je motor gotov. Istina je sto kazes da se vlasnik navikne na start sprej, i tako ovisnost prenese na motor.

Ja ga nikad koristiti necu, nit cu ga ikome preporucati.
 
V

VTZ

Guest
Bobo kaže:
Cuo sam da se na IMR motorima od start spreja znaju istopiti klipovi i popucati ventili i takve price.

Ma nisu klipovi i karike baš od repe, da bi se tako lako istopili! Start sprej je u stvari propan plin, koji se ionako još dodatno pomiješa sa usisanim zrakom, i ta mješavina samo omogućava da na početku dođe do lakšeg prvog zapaljenja smjese. Kasnije, kad se svi dijelovi motora ugriju na radnu temperaturu, oni su termički daleko više opterečeni, i takvi još često rade satima i satima pod opterečenjem.

Jedina stvarna opasnost bi bila ako bi se baš pretjeralo sa doziranjem, pa bi kod paljenja došlo do prejake detonacije. U tom slučaju mogle bi popucati klipnjače, prstenovi ili brtva glave..
 
B

Bobo

Guest
Cuj, Nisu od repe, al 30 godina rada cini svoje... Bas mu treba da ga palis startom i da mu das "kompresije" i onda svi "napaceni" djelovi popustaju. Po meni prve bi na redu bile karike, a kad one "prdnu u vjetar" to je onda TO...

kazem, moj 539 koji je stvarno izradjen, po zimi pali dobro. Pumpa dirana zadnji puta prije 15 godina, a proslo ljeto ulosci brizgaljki promjenjeni.

Ovaj 559 o kojem se prica, ako je dovod goriva u redu i motor nema puno radnih sati, taj mora paliti ko lud. Ne smije uopce ni verglati.

Pregledati grijac, brzigaljke i na kraju pumpu. dok su brizgaljke vani, izmjeriti kompresiju... ima tudosta kerefeka ;)
 
A

anel

Guest
i ja mislim da je bobo u pravu kreni od grijaca pa redom problem ce sam izac na vidjelo. :scratch
 
T

Toyo

Guest
grijač je čisti i radi, pumpa i šobe nisu bile nikada dirane to je 100%
meni se čini nešto....nekako prepočasi zaganjač vrti. nema ovok brzog okretanja i mi se čini da to je zašto ne vužge
 
B

Bobo

Guest
Toyo kaže:
grijač je čisti i radi, pumpa i šobe nisu bile nikada dirane to je 100%
meni se čini nešto....nekako prepočasi zaganjač vrti. nema ovok brzog okretanja i mi se čini da to je zašto ne vužge


E, bas zato sto nikada nisu dirane, trebalo bi pregledati. traktor, kako razumijem, ima samo 1700 radnih sati, sto je za to godiste malo. Moguce je da je motor pun cadji, i da je cadja zaprljala brizgaljke.

A za anlaser, pa posudi od nekoga tko ima 560 ili 565 (mislim cak da pase i od 539, samo nisam siguran za snagu) stavi ga i probaj s njim paliti. 90% sam siguran da to nije do anlasera, jer ujak ima 558 iz '78 sa original anlaserom i za najvece zime traktor bez puno problema pali, naravno ako je gorivo u redu i nije smrzlo.
 
T

Toyo

Guest
problem rješen! alnaser je bio kriv. ove zareze na rotoru so bile pune :x , spucao i mjenjao ščetke. bosch pupu i šobe sam odpelao da mi majter nastavi i pogleda. sad pa moj imt pali ko lud :D :D :D :D :D :lol:


moj imt ima 2 akumulatora po 72A, ja bih si napravo na jednoga
koliko i kakav mora biti taj akumolator? ja imam u mislima 136A ili više
 
V

VTZ

Guest
Zapunjeni utori između lamela na kolektoru sa ostacima grafitne prašine - to je najčešči razlog zašto anlaser vrti slabo i sporo, a može se lako popraviti u kućnoj radinosti! Usput sa finim brusnim papirom malo izglancate cijeli kolektor, i odmastite ga sa alkoholom ili čistim benzinom, podmažete pikse i zamjeniti četkice..

Što se akumulatora tiče, ja sam na 533 imao samo jednoga - 63 Ah, ali je bio novi i u odličnom stanju. Ako je sve drugo ispravno, čak i taj akumulator bez problema pali. Veliki akumulator nije nikakva garancija, ako je poluprazan ili u lošem stanju.
 
B

Bobo

Guest
Na kombajnu od 75ks imam akumulator od 98Ah i pali bez problema. imam takve dvije kombinacije koje pali i po ovakvim temperaturama bez greske.

98Ah ti je dovoljno za paljenje i u pola zime, samo ga grij kad je veliki minus i upalit ce kao mina.
 
Na vrh