thompsonzfa
Član
- Tu od
- 20 Ožu 2009
- Poruka
- 238
Ovih dana sam se malo bavio sa kočnicama na traktoru, doduše u pitanju je IMT 560 ali pošto imam i 577 a sistem je isti pišem u ovu temu. Svi znamo kakve su kočnice na tim traktorima pa sam odlučio napraviti barem jednu mehaničku kočnicu da imam barem neku sigurnost. Ideja je u potpunosti moja i nisam je nigdje vidio ali se nadam da će funkcionirati, sve ideje, kritike i sugestije su dobrodošle. Ako nekome posluži kao ideja za još nešto bolje bit će mi drago. Traktor sam kupio bez sistema za kočenje (netko ga je izvadio) a novi bi me koštao cca 100E (dva diska + onaj sistem sa kuglicama) + 200 i nešto kuna cilindar + tko zna koliko centralni cilindar i onda opet za 2 godine je to sve skupa hrpa zahrđale sklamerije iz koje ulje curi na sve strane.
Sastavni dijelovi: standardna lamela za kočnice IMT, prednji disk od juga (malo urezan :icon_wink: ) i šipka 22 mm (pobrušena na cca 15 mm na potrebnim mjestima)
Ovako izgleda sve namontirano. U navedenom prostoru ima mjesta cca 7 cm, lamela je izvorno 1,2 cm (kod mene malo potrošena pa je tanja), disk od juga cca 4,5 cm i prema tome šipka treba biti "skinuta" na 1,5 cm. Okretanjem šipke koja je "skinuta" u ovalni oblik postiže se pritiskanje diska na lamelu.
Pogled s boka
Poklopac koji ide s gornje strane
Gore prikazanu polugu mislim povezati direktno sa podesivom polugicom na desnu papuču kočnice i to je to. Nisam još ništa isprobavao na cesti jer je traktor cijeli u rinfuzi, ali moje su impresije zadovoljavajuće. Poluga ima dosta mali hod i moglo bi se lako dogoditi da blokira ko ludo, no sve je bolje nego ništa kako je do sada bilo. :icon_scratch: Svi prijedlozi, kritike i sugestije dobrodošli!
Sastavni dijelovi: standardna lamela za kočnice IMT, prednji disk od juga (malo urezan :icon_wink: ) i šipka 22 mm (pobrušena na cca 15 mm na potrebnim mjestima)
Ovako izgleda sve namontirano. U navedenom prostoru ima mjesta cca 7 cm, lamela je izvorno 1,2 cm (kod mene malo potrošena pa je tanja), disk od juga cca 4,5 cm i prema tome šipka treba biti "skinuta" na 1,5 cm. Okretanjem šipke koja je "skinuta" u ovalni oblik postiže se pritiskanje diska na lamelu.
Pogled s boka
Poklopac koji ide s gornje strane
Gore prikazanu polugu mislim povezati direktno sa podesivom polugicom na desnu papuču kočnice i to je to. Nisam još ništa isprobavao na cesti jer je traktor cijeli u rinfuzi, ali moje su impresije zadovoljavajuće. Poluga ima dosta mali hod i moglo bi se lako dogoditi da blokira ko ludo, no sve je bolje nego ništa kako je do sada bilo. :icon_scratch: Svi prijedlozi, kritike i sugestije dobrodošli!