• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Intervencija 31.06. Konzervacijska poljoprivreda

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
(1) Korisnik je prilikom provedbe intervencije obvezan:

– Provoditi reduciranu obradu tla, kojom se tlo ne prevrće

– Provoditi minimalno dvopoljni plodored na svakoj ARKOD parceli, a postrni usjevi i zeleni pokrovni usjevi mogu predstavljati sastavnice plodoreda

– Nakon svih radnih zahvata, potrebno je osigurati potpunu pokrivenost tla oranične površine biljnim ostacima i/ili zelenim pokrovom

– Održavati oraničnu površinu od korovne vegetacije prema principima integrirane zaštite bilja uz obvezu primjene mehaničkih mjera.

Volio bih kad bi u ovoj temi oni koji već provode ovakvu konzervacijsku poljoprivredu prokomentirali i savjetovali na koji način najlakše udovoljiti ovim obvezama, kojom mehanizacijom, kako uspostaviti plodored kod ovakve proizvodnje, kao i ostalo što je važno. Naravno za razgovor su dobro došla i pitanja zainteresiranih koji kao i ja nemaju baš iskustva.
Nadam se da če biti zainteresiranih

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
708
Potrebne su disk sijačice s nešto ozbiljnijim pritiskom. Ako ne postoji mogućnost za nabavku ili plaćanje usluga istih, zaboravi na tu mjeru.
Plug je ZABRANJEN u toj mjeri, barem je tako meni rečeno. Što dovodi do nabavke nekih drugih strojeva kao što su kratke tanjuraće ,gruberi ili nabavke "čistih" no till sijačica(računaj min 70k eura za žitnu od 3m).

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Čini mi se da nekoliko forumaša već provodi reduciranu obradu bez velikog ulaganja u mehanizaciju. Podrivač, gruber i tanjurače nisu posebno skupi. Kaj je s rotodrljačom i frezom? Dozvoljene za upotrebu, ili ne? Nakon njih može svaka sijačica, dok se ne skupi novaca za diskosnu. U svakom slučaju, ne vrijedi se zaletavati i kupovati mehanizaciju na kredit. To je kao da si stavil jajca u škripac kojim upravlja netko drugi.
Mislim da je jako bitno koje kulture se uzgajaju u plodoredu.
To je samo moje razmišljanje, koje, u nedostatku iskustva, možda i nije najbolje.

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
– Nakon svih radnih zahvata, potrebno je osigurati potpunu pokrivenost tla oranične površine biljnim ostacima i/ili zelenim pokrovom
ovaj dio mene najviše mući i nije mi baš jasan.Npr. poberem u jesen kukuruz i šta onda......ostaviti nedirnuto preko zime i onda u prolječe obraditi tanjuračom i posijati soju. Da li bi to bilo u redu? Poslije soje odmah posijati pšenicu , a poslije pšenice zelenu gnojidbu koja bi ostala i preko zime do nove sjetve kukuruza?
Samo da li bi to zadovoljilo minimalno dvopoljni plodored na svakoj arkod parceli, ili to pak znaći nešto drugo?

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
708
Provodim i ja reduciranu i pokrovne usjeve i zelene gnojidbe.
I to je vrlo kompleksna priča. Niti je svaki gruber za svaku obradu, a ni tanjuraća. Moraš imati dio ostataka na vrhu, a bez diskosne sijačice koja može(mora) držati relativno konstantnu dubinu nema smisla sijati jer dolazi do smanjenja prinosa. Može i drljača i freza, ali ne smije biti golo tlo. Ja sam s gruberom radio bez zimskog pokrovnog usjeva kao "zimsku brazdu" i kad sam imao kontrolu rekao lik da je to vrlo granično za reduciranu. A prije toga je bila zelena gnojidba nekih 1-1.2m visine koja je do sada toliko strunula da se skoro ne poznaje da je bila.

ovaj dio mene najviše mući i nije mi baš jasan.Npr. poberem u jesen kukuruz i šta onda......ostaviti nedirnuto preko zime i onda u prolječe obraditi tanjuračom i posijati soju. Da li bi to bilo u redu? Poslije soje odmah posijati pšenicu , a poslije pšenice zelenu gnojidbu koja bi ostala i preko zime do nove sjetve kukuruza?
Samo da li bi to zadovoljilo minimalno dvopoljni plodored na svakoj arkod parceli, ili to pak znaći nešto drugo?
Dobro si shvatio.
S time da znači smiješ imati kukuruz, potanjuraš baciš pšenicu(ili obrnuto) ili neko ozimo žito,grašak,bob i sljedeće godine smiješ saditi kukuruz u proljeće jer si zadovoljio dvopolje. A to iskoristiš kao zelenu gnojidbu. To ja radim na nekim parcelama.

welger

Član
Tu od
20 Stu 2012
Poruka
384
– Održavati oraničnu površinu od korovne vegetacije prema principima integrirane zaštite bilja uz obvezu primjene mehaničkih mjera.

zabranjena upotreba konvencionalnih pesticida

juzny90

Član
Tu od
8 Sij 2019
Poruka
89
Mozda nije za ovu temu,al dal se dobiva sta poticaja ako se iza pšenice stavlja zelena gnojidba umjesto ostavljanja malča?

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,435
Postoji navodno mogućnost sjetve 30% površina "bivšom zelenom gnojidbom" uz naknadu 250€/ha ako sam dobro skontao, ali znači provodi se na 30% ukupne površine, ne strnina...

Najnoviji postovi

Na vrh