Fosfor je jako bitan za fotosintezu ali nesmje se pretjerivati sa njim jer može blikirati unos drugih elemenata u biljku a najvažniji element je Kalij jer ga najviše troši a za nas najvažnije, utječe na krupnoću ploda.drmr kaže:Kako,kada sa cim prihranjujete,gnojite svoje povrce?
Da netko napise korisne stvari sto se tice gnojidbe,npr: znamo da rajcica jako voli fosfor. da su grah,grasak osjetljivi na organska gnojiva itd.
Zanima me nešto u vezi gnojidbe kupusnjača(karfiol,kupus) i šečerca.Kakvi bi rezultati bili kad bi se gnojivo umjesto rasipanja širom,unosilo odmah nakon sadnje(klasične sadilice,razmak redova 70)pomoču kultivatora kao što se prihranjuje KANom.Koje bi gnojivo bilo najbolje upotrijebiti ako je vegetacija 80-100 dana(15-15-15,7-20-30,hydrocomplex ili sl.)Ovo pitam naravno radi skupoče gnojiva.
Kako,kada sa cim prihranjujete,gnojite svoje povrce?
Da netko napise korisne stvari sto se tice gnojidbe,npr: znamo da rajcica jako voli fosfor. da su grah,grasak osjetljivi na organska gnojiva itd.
ako si to radio sve na 1ha sve štima osim karbokalka,malo previše za jedan unos,osim naravno ako si to napravio u dva puta tokom jedne godine ili čak dvije,jak je on.Po meni je najvažnije ulagati u stajnjak i zelene gnojidbe, kao i redovno "odmaranje" njive zbog korisnih organizama. Sva umjetna gnojiva kao i eko folijarna ne znače apsolutno ništa, ako zemlja nije rahla, i ako je gusta sadnja. Uvjerio sam se sada u proizvodnji rasade. Bazeni, kristaloni, folijarna prihrana, razni proizvođači i ništa, sve funkcionira do jedne visine i gotovo, kad sam je stavio u zemlju, fijuuu... Naravno treba i prilagodtiti Ph zemlje za određenu kulturu. Moje iskustvo - amater.
U zemlju unešeno 70 tona stajnjaka/ha
500 Kg/7-14-21 - 24 S
4 zelenih gnojidbi
15 tona karbokalka
Mjerač pokazuje između too low i ideal. Za ideal kaže da je dovoljno prihranjivati kroz navodnjavanje jednom mjesečno za pojedinu kulturu po naputcima proizvođača. No to je bilo mjerenje dok se još gnojivo nije otapalo. Sad ću napraviti nova mjerenja, biti će i koja slikaInaće mjerač je SAMO za NPK umjetna gnojjiva, ne može mjeriti humus.
mislio si reći da voli Kalij. daj mi malo više podataka o ovome da su grah i grašak osjetljivi na organsku gnojidbu?