Ima li itko ovdje tko bi mogao točnije reči na koji način postiči 5 % humusa u tlu? Ja sam jednu svoju njivu tri godine za redom gnojio stajnjakom i nije se diglo više od 2,6 %. S obzirom da su po analizi i sve druge njive na toj razini a nisu vidjele godinama stajnjak, smatram da je samim stajskim gnojem to teško postiči. Da, svaku godinu sam bacao nekih 40-50 tona po hektaru. Ono što mogu potvrditi je da u svakom slučaju stajnjak aktivira mineralno gnojivo u tlu, jer sam na jednu zemlju, čim sam je kupio, bacio nekih 1200 kg 7-ice po ha i to prilikom oranja zimske brazde. Slijedeće godine nije bilo zamjetnog prinosa, ali zato samo odmah drugu jesen na istu parcelu bacio nekih 60 t stajnjaka po ha i još 400 kg 7-ice i krumpiri su bili nevjerojatni. I naredne tri godine na toj njivi su prinosi izvanredni, pa se nadam da će tako i dalje, jer ju sada održavam.
Isto tako mogu tvrditi provjereno da paprika može dati prinos 70 tona/ha bez da je zemlja vidjela stajnjak proteklih bar 30 godina, a možda i puno više. No vjerujem isto tako da takvim gospodarenjem tlo brzo gubi kvalitetu i prelazi u slabo plodno do siromašno.