• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskoristavanje gnoja od domacih zivotinja kako?

  • Temu pokrenuo maksica6
  • Datum prvog posta
P

Picek

Guest
Tonxy kaže:
imam komentar na ovo a to je da ovaj gnoj sta je najstariji ostaje unutra i to nije dobro nakon duzeg vremena jer on prelazi u preradu humusa pa zemlje!!!
ne razumijem?
kako misliš ostaje unutra?
gdje unutra? :?
a neki cilj tog separiranja i je stvaranje komposta/humusa...
 

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,295
Ovaj separator je odlično riješenje.1tona humusa vrijedi 10tona stajnjaka ako ne i više
 
P

Picek

Guest
Hrvatska će unaprijediti ekološki prihvatljivu poljoprivrednu praksu uz pomoć Svjetske banke
Priopćenje br.2008/137/ECA

Osobe za kontakt
U Zagrebu: Vanja Frajtić (+385-0)1 2357 297
vfrajtic@worldbank.org
U Washingtonu: Michael Andrew Jones (+1-202) 473-2588
Mjones2@worldbank.org

WASHINGTON, 7. prosinca 2007. – Svjetska banka odobrila je jučer Hrvatskoj darovnicu Globalnog fonda za okoliš (GEF) u iznosu od 5 milijuna USD za Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi. Projekt će pomoći Vladi da kod poljoprivrednih proizvođača u hrvatskoj panonskoj nizini unaprijedi poljoprivrednu praksu tako da ona bude u skladu sa zaštitom okoliša. Time će se smanjiti ispuštanje nutrijenata iz poljoprivrednih izvora u površinske i podzemne vode.

Projekt će također pomoći Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji, budući da će se putem projektnih aktivnosti uskladiti s Direktivama o nitratima Europske unije. Time će se pomoći Vladi u uspostavljanju konkurentnoga poljoprivrednog sektora.

“Nadamo se da će uspješna provedba projekta biti korisna za okoliš zbog uvođenja prakse gospodarenja stajskim gnojivom na ekološki prihvatljiv način i smanjenja onečišćenja površinskih i podzemnih voda. Projekt će također donijeti i ekonomske koristi poljoprivrednim proizvođačima i lokalnoj zajednici, budući da će se s razvojem i primjenom konkurentnijih i inovativnijih načina poljoprivredne proizvodnje hrvatski poljoprivrednici moći ravnopravno natjecati s onima u Europi nakon što Hrvatska pristupi Europskoj uniji,” rekao je Andras Horvai, voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.

Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi provest će se na pokusnoj osnovi u tri odabrane županije u Hrvatskoj: Osječko-baranjskoj; Vukovarsko-srijemskoj i Varaždinskoj. Te županije odabrane su zbog velike gustoće stoke, koncentracije stočnih farmi srednje veličine, kao i oštećenja skladišta stajskog gnojiva i infrastrukture za kontrolu kakvoće vode nastalih za vrijeme rata u nekim područjima.

Projekt se sastoji od četiri međusobno povezane komponente. Prva komponenta bit će usmjerena na promicanje ekološki prihvatljive i održive prakse gospodarenja stajskim gnojivom, time što će se, na primjer, davati potpore stočarima koji uvedu inovativne i ekološki prihvatljive načine obrade stajskog gnojiva. Druga komponenta će razvijati, promicati i provoditi Kodeks dobre poljoprivredne prakse usklađen sa EU u suradnji sa stočarima u pilot županijama. U sklopu treće komponente, koja se sastoji od kampanje informiranja javnosti, interesne skupine projekta, poljoprivredni proizvođači, lokalni i županijski službenici, skupine u lokalnoj zajednici i nevladine organizacije bit će informirani o koristima od projekta i aktivno će sudjelovati u njegovoj provedbi. Naposljetku, četvrta komponenta osigurat će potporu uspješnoj provedbi Projekta.

Otkako je Hrvatska postala članicom Svjetske banke 1993. godine, ova organizacija Hrvatskoj aktivno pruža financijsku i tehničku pomoć, savjete o sektorskim politikama i analitičke usluge. Banka je do sada poduprla 37 projekata u ukupnoj vrijednosti od 2,3 milijarde USD i odobrila 49 darovnica u ukupnoj vrijednosti od 57 milijuna USD.

Obrisan neispravan link.
 
T

Tonxy

Guest
ne razumijem?
kako misliš ostaje unutra?
gdje unutra? :?
a neki cilj tog separiranja i je stvaranje komposta/humusa...


Mislio sam da ono šta prvo padne ostaje na dnu!! kasnije nastavljanjem padanja ono se zatrpava! nisam odmah vidio da se tu radi o humusu pa sorry jer za to onda nije ovo tako bitno!! svaka cast ovo je prava stvar! ;) ;)
 
A

Attila

Guest
Gledao sam na TV-u kako se od gnoja mogu praviti i bio-saksije za cveće. Eto još jedna ideja. :)
 

SAME1309

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
175
http://www.youtube.com/watch?v=zDmQEzSQY0A možda je i istina, ... bilo je tamo 8-9 mjesec na HRT-u neki francuski dok filmovi kod kojih su na kraju dok je išao text o redateljima tdi .. pokazivali što su napravili s prikupljenim novcem pokazali da su u zemljama trećeg svijeta napravili par 100 malih bio postrojenja za bioplin-kuhanje, al neznam o kojoj se emisiji radi :fiery:
 

Najnoviji postovi

Na vrh