• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,155
Pitanje, zna li možda netko može li se reparirati ovaj ventil, ili treba novi ?
Pušta na osovinici 20250816_133106.jpg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,125
Ja sam probal dva puta.
Na prvom je navoj iz ventila ostal na priključku, a drugog je pojela hrđa.
Mučil sam se, grijal i tuckal par sati nebi li ga rastavil, a kad sam ga napokon rastavil nisam više imal kaj sastaviti.
TI moji pokusaji su bili kad su ti ventili bili 10-15 let mlađi...

Probati svakak treba samo prije se treba uvjeriti dali ima novi za kupiti.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,155
Moja išla bez brige, samo treba napraviti gornju gumicu, no ja sam sve počistio i sad pušta jako malo.
Izgleda da je moj ventil "pojela masnoča" 20250816_144657.jpg

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,155
Nebu išlo, on kad se zatvori rastereti vod prema prikolici i tak je zakoci ( parkirna kočnica), to vodovodni nebre, kaj bum svaki put kad parkiram na nagibu otpajal vod...

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,155
Na imt 549 sigurno nebreš diči toliko ručnu da bi aktivirao rastereti ventil koji je povezani na desnu pedalu.
To je valjda izmišljeno s namjenom parkirne kočnice

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,125
Izgleda da je moj ventil "pojela masnoča"
Tvoj ventil se koristi, ja sam zaboravil napomenuti da sam ja pokušal rastaviti dva ventila koji se godinama nisu koristili.
Kasnije sam nabavil ispravnog, a interesantan mi je bil baš zbog toga ispuštanja zraka iz sistema kad ga zatvoriš.
Koristil sam ga na kompresoru.
8

Nabavi ovaj ventil
View attachment 84574
Nadam se da je i tebi jasno da pišeš bedastoče

Plivke

Novi član
Tu od
14 Stu 2025
Poruka
1
Pogon kardana na 5136 je preko donjeg snopa ispod uljne pumpe (ima 2 uljne pumpe). Ukljucuje se zakretanjem u stranu rucice pored sjedala i rucice za podizanje znaci s desne strane prema blatobranu, netreba kvacilo. Uopce nije bitno dali su poluge podignute ili spustene, dali se nest kipa ili ne. Lagano zavrti i ubrza.
Vratilo koje izlazi straga u srednjem kucistu (izmedju getribe i diferenc) ima na sebi osovinu koja propusta tlak ulja u lamele koje se skupljaju ili razdvajaju. Na toj istoj osovini se nalazi jedan veci zupcanik koji pogoni prednji kraj. Ta je izvedba jako lose odradjena na modelima do 1988. godine a od te godine na dalje nesto je drukcija izvedba i nema problema DEFINITIVNO.
Kod mene se desilo da sam skasio bas taj zupcanik pa sam dobio faksom od covjeka iz IMTa kompletnu shemu sklopa. Da bi se on izvadio mora se odvojit zadnji kraj od getribe, otvorit poklopac hidraulike... jako dost posla. Kad sam to vec radio kupio sam i novu osovinu kardana na kojoj su prsteni i gumice koje po zelji vozaca preusmjeravaju ulje i spajaju lamele te kardan krene okretat ili se zatvori dotok ulja te se lamele razdvoje i kardan se zaustavlja. Cak je u tom sklopu osmisljena i jako dobro izvedena kocnica kardana znaci po iskljucenju kardan se zaustavi i nema ga sanse vise okrenuti. Ako je sve slozeno kako treba i svi dijelovi ispravni to mora savrseno funkcionirati. Malo su to bedasto da nekazem djecje odradili na modelima do '88 god ali na mladjima nema brige. Imam negdje doma te sheme i starog sistema i novog i ako ih uspijem pronac stavit cu slike, ipak je proslo dost godina kad sam to slagao. Ako kog bas jako zanima nest o ovome znam gdje su mi doma svi stari dijelovi pa ih mogu poslikat i pojasnit.
Cuo sam da ljudi imaju velike probleme sa kardanom i da to uglavnom na ovim traktorima ne radi ali u mom kraju znam za 5-6 Brena koje savrseno rade i ljudi su prezadovoljni. Ja sam s njim vrtio 3m roto drljace bez po muke, niti ne osjeti ju a mnogi koriste bas ovaj traktor zbog jakog kardana za siliranje zrna ili pogon susara.
Pozdrav
Citam vas post pa me zanima dali ste nasli sheme za kardan? Uzeo sam prije par mj 5136. Za sada sam zadovoljan. Htio bih si sloziti kardan pa da sve radi na njemu
Hvala

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,039
Odgovaraš na poruku staru 15g., a član je na forumu zadnji put bil 2021.
Nisam siguran da budeš dobil odgovor.

Najnoviji postovi

Na vrh