Petretic549
Iskusan lik
- Tu od
- 19 Lis 2011
- Poruka
- 1,518
Ferči otima posao Zetoru! 😎👍
Ferči otima posao Zetoru! 😎👍
I ja se spremam to rastaviti već 2 godine.Pušta na osovinici
Tvoj ventil se koristi, ja sam zaboravil napomenuti da sam ja pokušal rastaviti dva ventila koji se godinama nisu koristili.Izgleda da je moj ventil "pojela masnoča"
Nadam se da je i tebi jasno da pišeš bedastoče
PozdravPogon kardana na 5136 je preko donjeg snopa ispod uljne pumpe (ima 2 uljne pumpe). Ukljucuje se zakretanjem u stranu rucice pored sjedala i rucice za podizanje znaci s desne strane prema blatobranu, netreba kvacilo. Uopce nije bitno dali su poluge podignute ili spustene, dali se nest kipa ili ne. Lagano zavrti i ubrza.
Vratilo koje izlazi straga u srednjem kucistu (izmedju getribe i diferenc) ima na sebi osovinu koja propusta tlak ulja u lamele koje se skupljaju ili razdvajaju. Na toj istoj osovini se nalazi jedan veci zupcanik koji pogoni prednji kraj. Ta je izvedba jako lose odradjena na modelima do 1988. godine a od te godine na dalje nesto je drukcija izvedba i nema problema DEFINITIVNO.
Kod mene se desilo da sam skasio bas taj zupcanik pa sam dobio faksom od covjeka iz IMTa kompletnu shemu sklopa. Da bi se on izvadio mora se odvojit zadnji kraj od getribe, otvorit poklopac hidraulike... jako dost posla. Kad sam to vec radio kupio sam i novu osovinu kardana na kojoj su prsteni i gumice koje po zelji vozaca preusmjeravaju ulje i spajaju lamele te kardan krene okretat ili se zatvori dotok ulja te se lamele razdvoje i kardan se zaustavlja. Cak je u tom sklopu osmisljena i jako dobro izvedena kocnica kardana znaci po iskljucenju kardan se zaustavi i nema ga sanse vise okrenuti. Ako je sve slozeno kako treba i svi dijelovi ispravni to mora savrseno funkcionirati. Malo su to bedasto da nekazem djecje odradili na modelima do '88 god ali na mladjima nema brige. Imam negdje doma te sheme i starog sistema i novog i ako ih uspijem pronac stavit cu slike, ipak je proslo dost godina kad sam to slagao. Ako kog bas jako zanima nest o ovome znam gdje su mi doma svi stari dijelovi pa ih mogu poslikat i pojasnit.
Cuo sam da ljudi imaju velike probleme sa kardanom i da to uglavnom na ovim traktorima ne radi ali u mom kraju znam za 5-6 Brena koje savrseno rade i ljudi su prezadovoljni. Ja sam s njim vrtio 3m roto drljace bez po muke, niti ne osjeti ju a mnogi koriste bas ovaj traktor zbog jakog kardana za siliranje zrna ili pogon susara.