• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,503
Evo ti iz zakona naknada

Naknada plaće tijekom korištenja prava na roditeljski dopust u polovici punog radnog vremena isplaćuje se u visini 220% proračunske osnovice odnosno 971,17 eura i to za prvo i drugo rođeno dijete. Navedeno pravo odnosi se na roditeljski dopust koji se koristi kao pravo na rad s polovicom punog radnog vremena u dvostrukom trajanju neiskorištenog roditeljskog dopusta. Za roditeljski dopust za rođene bliznace, treće i svako sljedeće dijete odnosno dopust u preostalom trajanju nakon navršenih godinu dana života djeteta, koji se koristi kao pravo na rad s polovicom punog radnog vremena, naknada iznosi 136% proračunske osnovice odnosno 600,36 eura.

I gdje ti piše da imaš 2 mjeseca koji su neprenosivi

Zaposleni ili samozaposleni roditelj nakon navršenih 6 mjeseci života djeteta ima pravo na roditeljski dopust, koji može koristiti do osme godine života djeteta. Ovo je osobno pravo oba roditelja, koje oni koriste u trajanju od:
8 mjeseci (za prvo i drugo rođeno dijete),
30 mjeseci (za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete).
Pravo na roditeljski dopust u pravilu mogu koristiti oba roditelja, u jednakom trajanju, odnosno svaki po 4 odnosno 15 mjeseci (ovisno o broju djece), s time da je 2 mjeseca neprenosivo.

MarkoD

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2023
Poruka
179
@Zoran znači zena 6 mjeseci a otac 2 mjeseca? To je onaj rodiljni?
I onda kombiniramo dopust koji je koliko ako samo jedno dijete imamo?
Citam vec nekoliko puta na HZZOu i toliko gluposti napisu da me zbune. 🤣

Vidis ovo za pola radnog vremena nisam znao i sigurno cu ga iskoristiti

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,503
Ali to je naše pravo koje imamo zato što plaćamo sve namete državi... Ne brini se. Svi u državnim firmama iskoristite sva moguća prava koja imaju. Zašto ne bi i mi?

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,503
@Zoran znači zena 6 mjeseci a otac 2 mjeseca? To je onaj rodiljni?
I onda kombiniramo dopust koji je koliko ako samo jedno dijete imamo?
Citam vec nekoliko puta na HZZOu i toliko gluposti napisu da me zbune. 🤣

Vidis ovo za pola radnog vremena nisam znao i sigurno cu ga iskoristiti
Žena 6, ti 2, kombinirate 6 mjeseci.

Tvojih 2 I kombiniranih 6 mogu na pola radnog vremena.

Znači ukupno 14 mjeseci.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,490
Hoćeš reći žena iskoristi tih 6 mjeseci rodiljnih pa ide na 6 mjeseci roditeljski i onda ja imam pravo na još dva?

MarkoD

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2023
Poruka
179
Jel to na pola radnog vremena, se onda placa pola doprinosa i kolika je naknada na tih pola ranog vremena? Pola? Vidim da si pisao 900€ na pola radnog vremena?

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,503
Hoćeš reći žena iskoristi tih 6 mjeseci rodiljnih pa ide na 6 mjeseci roditeljski i onda ja imam pravo na još dva?
Da... Po sedmi puta da. To je vaše pravo ko oca.

Jel to na pola radnog vremena, se onda placa pola doprinosa i kolika je naknada na tih pola ranog vremena? Pola? Vidim da si pisao 900€ na pola radnog vremena?
971 e mjesečno dobiješ 4 mjeseca. I država ti plaća pola doprinosa

Luka93

Aktivni član
Tu od
14 Lip 2020
Poruka
200
Edit:

Ali nemoj miješati roditeljski i rodilnji dopust. Rodiljni je onih 6 mjeseci što na ovo ima žena što mora ići i što je neprenosivo
Prenosiv je i rodiljni..tj prvih 70ak dana nije. Ja sam s prvim ditetom bija 9 miseci na rodiljnom i roditeljskom kombinirano.

I otac i majka imaju po 4 miseca roditeljskog dopusta, od kojih su 2 neprenosiva, pa većinom ocu ostanu ta dva

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,503
Jesi siguran u 971€, a pola radnog vremena
Pa piše tako. To je od 1.3 novi zakon.

Ja sam dobivao 560e na pola radnog vremena prošle godine. Sad su povećali

Prenosiv je i rodiljni..tj prvih 70ak dana nije. Ja sam s prvim ditetom bija 9 miseci na rodiljnom i roditeljskom kombinirano

Nisam nikad ni gledao za taj ženin dio iskreno da ti kažem.

Ja sam s prvim bio 12 mjeseci na pola radnog. Jer je žena morala završiti doktorat pa je iskoristila samo 2 mjeseca od 6. Tako da je meni ostalo 4+2. Tj 12 na pola radnog.

Za drugo dijete nisam još išao. Imam 2 mjeseca + 2 za pola radnog.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,490
Screenshot_2025-03-21-13-33-33-137_com.android.chrome.jpg

Nisam baš dobro vidio pošto sam trenutno u pripremi za lucernu, moram smanjiti radno vrijeme na pola da odmorim jedno 4 mjeseca

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,503
Sad mi ništa nije jasno 😅😂. U pravilniku nisam vidio da se mora do prve godine za taj iznos.

@MarkoD će nas obavijestiti. On će sad prvi ići 😅😂

Na vrh