• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
353
Ovdje par kolega u okolici dobilo odluku od agencije da moraju vratiti sredstva isplaćena za konzervacijsku i leguminoze iz 2024.
Ta administrativna kazna zbog neispunjavanja obveza iz eko shema im je stigla cca tijekom žetve, krajem lipnja mislim, pa se žalili, tj svi su se žalili osim dvojice koji su propustili žalbeni rok, i sad su ostali nedavno dobili da se žalba odbija i da moraju vratiti novce za te ekosheme.
Naknadnom provjerom utvrđeno da nema tj nije bilo sekundarnog usjeva ljetnog, i priložili su u žalbi sve dokaze o kupljenom sjemenu pokrova, proglašenje iz općine o elementarnoj nepogodi suša itd, geotagiranu sliku sjetve pokrova itd al džabe kad ništa nije niknulo zbog suše i odbili im žalbu. Novce moraju vratiti, navodno rok 30 dana i zbog nepoštivanja obveza eko shema ide im umanjenje poticaja.
Nadležni u agenciji im je rekao tad da za 2025 mogu očekivati najmanje 15% umanjenje ukupnog poticaja, (a kako čujem od tih većina se žali da su za 2025 dobili 20-50% manje poticaja) a ako se ponovi opet (a ponovila se opet suša) može se izgubiti pravo na 100% poticaja sljedeću godinu ili dvije, tj takva im je praksa dosad bila kaže. Jedan kolega mu je rekao da ne mogu oni uticati na sušu i nisu krivi, na to su dobili odgovor da nisu krivi nikako zbog suše, ali pošto nisu odjavili eko shemu tj odustali (a rok je mislim do 01.10. svake godine) onda agencija to tretira kao namjerno 'varanje' sustava i uzimanje poticaja na kojeg nemaš pravo i za koji nisi ispunio jednu od obveza i baš zbog toga daju mogućnost odustajanja od prijavljenih potpora i par mjeseci nakon prijave poticaja i većina kolega ide na rizik namjerno iako znaju da nisu ispunili sve obveze za potporu, agencija to tretira kao namjerno kršenje i zbog toga daju rigorozne sankcije kao nemogućnost prijave poticaja sljedeću godinu/dvije...
(Za pesticide znam provjereno, da daju 3g gubitak prava na poticaje + od fitosanitarne inspekcije dobiješ ogromnu čestitku koju još moraš platiti...bilo je par bisera ovdje koji su švercali preko iz srbije...)

Tako da kolege, pošto je opet suša, vremena za odustajanje ima još, razmislite dobro...da ne bi i vi morali vraćati za godinu/dvije novce koje ste već dotad potrošili....il će biti ona: ''il pukovnik il pokojnik''
Ili, što bi rekao moj kum na to, dok je ovaca.... 🤷‍♂️

Tako da, uskoro u okolici mene mogao bi se povećati broj kolega koji rade poljoprivredu bez poticaja, istina nas trojica smo zasad dobrovoljno u tome 😄

Najnoviji postovi

Na vrh