Otkrio sam da je ogroman raspad sustava unutar Ministarstva. Neke se teme godinama stavljaju u ladice. Postoje ogromne manipulacije državnim zemljištem; Ministarstvo nema potpunu kontrolu nad time, ne postoje ugovori o najmu, zemlja se daje 'velikim igračima' dok se male seljake uništava. Netransparentno se rade i potpore za tu zemlju, poticaji. Ogromne novce uzimaju neki ljudi koji na toj zemlji ne rade ništa, kao u slučaju krčkih pašnjaka. Tamo seljak živi kao sirotinja, a 'igrači' izvlače novac - ispričao je Dabro.
- Nema ažurne evidencije o ničemu, ni o zemlji ni o potporama. Posebna priča su Hrvatske šume. Leglo kriminala. U olujama koje su poharale Slavoniju zadnje dvije godine u šumama je propalo i nestalo sirovine u vrijednosti od 150 milijuna eura. Upozorio sam premijera na to. Ljudi koji u Hrvatskim šumama rade kao vanjski suradnici ispričali su mi sve o kriminalu u tom sustavu. Nitko se time ne želi baviti. 'Šef' mi je rekao da šutim, da to javno ne objavljujem - kaže Dabro koji je, kaže, ipak želio da takvi 'mutni' poslovi dođu do ljudi koji bi ih razotkrili.
To je izjavio sada već bivši ministar. Zbog čega nije dao ostavku kada je saznao za to? Da nije objavljena snimka pucnjave da li bi i dalje šutio i pravio se grbav kao i Penava i Ćipe?
Sad se vraća u Sabor. Da li će dizati ručicu za vladajuće koji znaju za taj lopovluk ili će glasati protiv njih?
Zna se sve. Dok je moja guzica na toplome i sigurnome za kaj bi se ja izlagal mogućoj pogibelji. Zbog koga? Zbog malih poljoprivrednika? Pa nisam valjda lud. Oni su glasali za mene, jer sam im obećal brda i doline, ali ipak sam ja sam sebi puno važniji od te stoke sitnog zuba.
I sad ponovno pitajte kada će poticaji.