• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
306
Spremati li se za brisanje čestica iz Arkoda. Upravo je u NN objavljenom da ko do 31.12 ne podnese ovjerenu izjavu automatski se briše.
O kakvoj ovjerenoj izjavi se radi?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,091
Radi se o tome da su spojili podatke iz gruntovnice z onima iz katastra i sad mnoge k.č. nemaju odgovarajuće gruntovno vlasništvo, odnosno u katastru su često promijenjeni izgledi (recimo upisane su zamjene dijelova ili cijelih polja da se dobiju pravilnije ili veće parcele), a isti odstupaju od stanja u gruntovnici, odnosno u dokumentima o vlasništvu.
Izjavom, koju dajete, potvrđuje da je postupak usklađivanja katastarskog i gruntovnog vlasništva u tijeku, tj. da ste pokrenuli postupke kupoprodaje (zamjene), tužbi živih i mrtvih, geodetske izmjere koje prethode tome...
Ukratko, da ste odlučili potrošiti više novaca nego kaj vrijede poticaji koje ćete izgubiti, a često i više od vrijednosti samih parcela (k.č.) koje želite privesti u vlasništvo.

To su trebali napraviti u početku, tak da i arkod parcele nemru biti provizorno crtaane po načelu tko je prvi ucrtal.

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,189
Prebacuju odgovornost na nas poljoprivrednike.
Nije li najvažnije da li je parcela obrađena ili nije?
Ako je tako,meni je svejedno čija ona je,a mislim da ni EU ne interesira vlasništvo parcele,već da li se ona obrađuje ili ne..
Ali naši žele da mi radimo što država nije bila u stanju napraviti onda kada je trebalo.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,091
Prebacuju odgovornost na nas poljoprivrednike.
Nije li najvažnije da li je parcela obrađena ili nije?
Da, ali...ti obrađuješ tuđu parcelu za koju nema ugovora o najmu iste i onda vlasnik ne plaća porez.

Nije cilj obraditi parcelu, cilj je naplatiti namete svih vrsta...

To su zaostatci i grijesi prošle države (možda i prije nje), a često i nemar samih vlasnika.
Nije problem volja da se to riješi, ali to strahovito košta.

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,519
Meni danas pošalju da dokažem leguminoze, odnosno zelenu gnojidbu na pojedinim parcelama. 2 mjeseca pokrova prošla odavno, sve parcele već posijane i poorane....

hajduk

Iskusan lik
Tu od
19 Velj 2018
Poruka
653
Cilj je da se izbrišem što više arkod parcela, kako bi se smanjile isplate poticaja za oko 20%. Laž je da EU traži usklađivanje čestica, to rade naši kako bi nakon plodouživanje ili najma čestica na platili poreze. Baš zbog poreza nitko neće nekome iznajmiti ili dati na plodouživanje

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,189
Da, ali...ti obrađuješ tuđu parcelu za koju nema ugovora o najmu iste i onda vlasnik ne plaća porez.

Nije cilj obraditi parcelu, cilj je naplatiti namete svih vrsta...

To su zaostatci i grijesi prošle države (možda i prije nje), a često i nemar samih vlasnika.
Nije problem volja da se to riješi, ali to strahovito košta.
Ok,
Oni svakoj parceli u arkodu mogu naći vlasnike,ukoliko opg-u i parceli nije isti gazda,nek šalju vlasnicima uplatnice za platiti porez,tko 10god ne plati,država se upiše na parcelu i proda je ili iznajmi...
Imao sam slučaj gdje je punica vlasnica 18/36 nekoliko nekretnina,sestra joj ima 1/36,i bratić i sestrična iz Njemačke s kojima nije 20god u kontaktu imaju ostatak..
Punica je za isto to razdoblje plaćala sve komunalije,smeće,i sve što ide s time,i dok je to odlučila prodati,a ovi iz Njemačke se ne javljaju ni na sudski poziv,ona je morala njima platiti odvjetnika koji će ih zastupati,iako su se pozivi od suda uredno vratili...trakavica traje 3+ godine,i punica i dalje plaća sve troškove,da bi nakraju nekretnine završile na javnoj dražbi,prodale se za 60% procijenjene vrijednosti za koju je punica platila procjenitelja...da bi nakraju iznos se dijelio ekvivalentu udjela koji svatko ima.
A ovo što 20ak godina plaća sve,to ako želi naplatiti ekvivalentu udjela(što bi bilo logočno),mora privatnu tužbu pokrenuti uz napomenu odvjetnika da bi se to moglo odužiti na više od 5 godina...
Eto nam države..

mmpoljo

Aktivni član
Tu od
5 Velj 2023
Poruka
189
Nazalost, kad "uvode red", je to najčešće zato da bi mogli nešto naplatiti. Pa tako i sa parcelama.
Vidim da se na veliko provodi pretvorba u BZP, pa kod neusklađenih parcela i nestaju informacije iz starog katastra. Bolje srediti tko/šta može čim prije...

gelema4

Aktivni član
Tu od
23 Sij 2020
Poruka
55
Dobio sam danas obavijest za dokazivanjem konzervacijske obrade i postrne sjetve leguminoza na deset arkod čestica..Iste su već ispodrivane i pretanjurane i da nije ovog pogoršanja vremena bile bi posijane.Dobro da nisu tražili geotagirane fotografije za postrnu sjetvu u trećem mjesecu iduće godine...

Case4220

Dobro znana faca
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
419
Meni danas pošalju da dokažem leguminoze, odnosno zelenu gnojidbu na pojedinim parcelama. 2 mjeseca pokrova prošla odavno, sve parcele već posijane i poorane....
Evo baš gledam i kod mene sve isto kao kod tebe🫣 koji su to paćenici... ministarstvo protiv poljoprivrede...

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
306
znači izjava je potrebna samo ako se koristi/upisano je u arkod neko zemljište za koje nemaš ugovor o najmu sa svim gruntovnim vlasnicima?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,091
Koliko sam shvatil po predavanju, ne.
Ako i unamljena zemlja ima problem s vlasništvom, i za nju treba pokrenuti postupak "legalizacije", jer ti netko ne može iznajmiti "tuđu" zemlju.

DeutzFahr69

Aktivni član
Tu od
4 Svi 2017
Poruka
171
Rijetko koji vlasnik bude i potpisao čim se čuje da će trebati na svoju zemlju plaćati porez.

Kako piše u ovom pravilniku ako se i odlučimo na ovu izjavu da nismo mogli stupiti u kontakt sa vlasnicima, a do kraja 2027 se ne uspije napravit ugovor morat će se vraćati poticaj za navedene parcele koje neće biti riješene..

Najnoviji postovi

Na vrh