• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,200
Ja si sve više mislim da nas najviše truju novinari sa debilnim člancima,i rade od nas debile,jer ajmo realno.
Šta su oni to u Hrvatskoj povečali a da negdje nisu uzeli?
Nisu stvorili novu vrijednost da povećaju plaće,mirovine,nego su se zadužili+povećali poreze+nekome su uzeli da bi drugome dali.
Isto je bilo sa subvencijama za energiju,znači uzeli su naš novac da nam ga daju kroz subvenciji da manje platimo struju,pa kako genijalno,a još genijalnije je što ima specijalaca koji su uvjereni da su nam nešto dali...e pa nisu.
Nadalje,genijalna stvar je kada je otišlo iz Hrv par tisuća ljudi van raditi kako su smanjili nezaposlenost..pa naravno oni sa zavoda su bili izbrisani jer su se zaposlili vani...
I sad ovo povećanje poticaja me katapultiralo da ovo napišem jer osjećam se ko debil...
Neće se poticaj povećati(omotnica ostaje ista),nego će se broj hektara smanjiti,a to znači da će ti novci biti raspoređeni na neizbrisane hektare..
A novinari su mogli i napisati da će se poljoprivredna proizvodnja biti smanjena,jer manje hektara znači manje "proizvodne" površine.
U suštini,netko će raditi i dalje zemlju koju je radio ali bez poticaja,netko će odustati,a netko će riješavati papire..
Tako da svakako nije sve crno ili bijelo,barem ne kod nas.
Ali jasno je ko dan da kod nas vrijedi ona "dok nekome ne smrkne,drugome ne svane".
A svaka čast onima nezadovoljnima kojima povećanje od 20ak e po hektaru donosi veliku dobit,zadovoljstvo i osmjeh na licu kada legnu u krevet i misle si "ipak su ispunili obećanje,dobio sam 120e/ha umjesto 100e/ha"
Živjela takva poljoprivreda,zato nam i je tako.

mmpoljo

Aktivni član
Tu od
5 Velj 2023
Poruka
203
I sad ovo povećanje poticaja me katapultiralo da ovo napišem jer osjećam se ko debil...
Neće se poticaj povećati(omotnica ostaje ista),nego će se broj hektara smanjiti,a to znači da će ti novci biti raspoređeni na neizbrisane hektare..
A novinari su mogli i napisati da će se poljoprivredna proizvodnja biti smanjena,jer manje hektara znači manje "proizvodne" površine.
plus pitanje kako će smanjenje hektara utjecati na buduće omotnice...

veksi8

Novi član
Tu od
20 Ožu 2024
Poruka
21

Jel netko dobio ovo danas?
Meni jučer isplatili ko i prošle godine po nekih 54 eur/ha,a frendu po 19e/ha pa ti objasni

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,200
plus pitanje kako će smanjenje hektara utjecati na buduće omotnice...
To se rijetko tko pita jer svi vide "POVEĆANJE" i udri brigu na veselje..
A nisam ni spomenuo da ljudi zaborave neke jako bitne stvari kao cijena našeg proizvoda,i cijena koju plaćamo da bi došli do tog proizvoda(repromaterijal+gorivo+dijelovi+ svašta nešta)..
Ali nema veze,poticaj bude "veći" i nema veze što je gnoj 3x skuplji nego prije 20 godina,špricivo isto,gorivo duplo,dijelovi katastrofa poskupili,a cijena žita mrvicu veća nego prije 20 godina..

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,431
Tko se hoce baviti poljoprivredom i od toga pristojno živjeti, samo povrce ili stoka dolaze u obzir.
Ali to ukljucuje puno rada i jos vise odricanja (slobodnog vremena), pogotovo posao sa stokom.

A čisto ratarstvo, to je samo premetanje iz šupljeg u prazno.

Ja budem radil to malo ratarstva iz hobija, jer se tu opustim i u tome uživam, al da od toga ocekujem zaradu za cjelokupne životne troškove, ne.

veksi8

Novi član
Tu od
20 Ožu 2024
Poruka
21
To se rijetko tko pita jer svi vide "POVEĆANJE" i udri brigu na veselje..
A nisam ni spomenuo da ljudi zaborave neke jako bitne stvari kao cijena našeg proizvoda,i cijena koju plaćamo da bi došli do tog proizvoda(repromaterijal+gorivo+dijelovi+ svašta nešta)..
Ali nema veze,poticaj bude "veći" i nema veze što je gnoj 3x skuplji nego prije 20 godina,špricivo isto,gorivo duplo,dijelovi katastrofa poskupili,a cijena žita mrvicu veća nego prije 20 godina..
poticaj im je isti ko i prije 5-6 godina a sve skuplje duplik

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
794
Nije baš sve duplo skuplje. Recimo kukuruz, pšenica, soja nisu mijenjale cijenu.

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
180
naši političari se vode onom 'na mostu dobiješ na ćupriji izgubiš' samo kod nas više gubimo na ćupriji nego što na mostu dobivamo 😂
2005. smo imali mislim obradivih površina 1,8 mil ha
2020. smo već pali na 1,5 mil ha
Od 2026 lako moguće da ćemo pasti na 1,2-1,3 mil ha

99% njih vidi povećanje poticaja po godinama a surova realnost je zapravo da je poticaj smanjen jer je kroz godine i ministarstvu poljoprivrede smanjivan proračun 🤷‍♂️ + na to dodajte inflaciju i ostalo...
Kad je izašao čovjek iz agencije i rekao kao šta se sekirate dobit ćete povećanje poticaja, odjednom u hodniku svi sretni i zadovoljni, odjednom stanje u poljoprivredi fenomenalno, nestali svi problemi za 5s..Strašno kako je većina ljudi plitka, čast izuzecima!
Nije isto krušku dijelit na 10 dijelova, i na 5 dijelova to je i dalje još uvijek jedna kruška, samo što su sad komadi duplo veći ;)

(mada po meni ništa od tog lažnog 'povećanja', otić će taj višak novaca negdje dalje..čak sam siguran da je čovjek to rekao samo da eto smiri napetost i nervozu u hodniku 😂)

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,200
Baš sam jučer vidio reklamu na tv-u,hvali se ministaratvo poljoprivrede kak su unaprijedili poljoprivredu na zavidnu razinu,samo sam čekao da kažu da smo među prvima u europi po nekom izmišljenom manipulativnom broju kako se vole hvaliti,ali ono što me.dočekalo iako sam znao za to je da se neznam koliko vrtića i cesta izgradilo iz fonda za poljoprivredu.
Da se razumijemo,i sam imam djecu,ali ajmo bit realni,ulaganje u poljoprivredu i vrtiće i ceste ide iz istog fonda..ajde da vrtiće i ceste grade poljoprivrednici,pa dodatno zarađuju,ajde da u istim tim vrtićima bude hrana proizvedena na lokalnim OPGovima,ali baš ništa od toga..
Znam da su na danima meda dobivali med od lokalnih pčelara i to je hvale vrijedan potez,ali zašto ne dobivaju mlijeko,sir,vrhnje,jaja,meso,povrće od lokalnih proizvođača neko kupuju smrznuto/uvozno...e to mi nema smisla...

Case4220

Iskusan lik
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
428
Zaboravih napisat, dečki iz komore se bore za nas tamo, slikali se na onom traktoriću ko kolinda pred kapijom od bijele kuće haha... I tu ekipu treba ugasit

Najnoviji postovi

Na vrh