• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izolacija fasade,tavana

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Dobra vecer i lijep pozdrav svima.

Evo najprije nekoliko uvodnih rijeci u moj slučaj.

Dakle imam kucu,katnicu.
Sjeverni dio-dio koji grijem:
Dnevni boravak se nalazi na sjeverozapadnoj strani kuce tako da tijekom dana bas nema neke direktne sunceve svijetlosti.
Grijem se na drva- Centrometal BIO_PEK 23kw, od toga 17kw na vodu...
Kotao je smješten u ''sobu'' koja se nalazi na sjeveroistočnoj strani(znači između te sobe i dnevnog boravka se nalazi hodnik.

Kvadratura dnevnogboravka(blagovaonica u sklopu) je 24m2, (6x4),
hodnika 6m2(6x1),
sobe ukojoj se nalazi kotao 12m2 (4x3) i
kupaonica 6m2(3x2)...

Visina svih prostorija je 2.7m

Među glavnim problemima je to što nemam betonsku taracu,tj betonski tavan.
Tavan je napravljen od drvene građe,gore daske 3cm,grede15x15,a s donje strane je lamperija,te nema ništa između...
Eh da po gornjoj drvenoj gredi je obicni nailon...
Jedino u kupaonici je trstika i navuceno vapno pomjesano betonom.(strop)

Sto se tice zidova-puni beton 30cm,bez ikakve izolacije...

Sto se tice grijanja,samo zagrijavanje nije problematicno u toj prostoriji u kojoj je kotao,niti u hodniku jer se i sama toplina od kotla širi zrakom.
Najveci problem je u zagrijavanju dnevnog boravka.
U dnevnom boravku imam radijator od 22 članka aluminijski koji je smješten između prozora i vrata+prozora-prozor(pvc izo staklo) i prozor+vrata (pvc izo staklo)
Kada kotao kurim na nekih 85+ stupnjeva tada je onako ...relativno ugodno..s temperaturom od 21*...s tim da ako se nalozi u 8h ujutro tek oko 3h se nekako stabilizira ta temperatura(vani je ujutro temperatura oko 0*,tjekom dana 7-8*)

Mislim da je to jako slaba računica,s obzirom da ipak zivim u Dalmaciji i trosim kojih 12m" drva.

Razmisljam si o nekakvoj nejjeftinjoj soluciji,tj mislim si izolirati taj tavan.
Pa sam odlucio postaviti ovdije par pitanja;

Dakle s cim bi najbolje bilo izolirati taj tavan,stiropor,kamena vuna,staklena vuna?
Da li bi izolacijom samo tog tavana dobio nekakve,ikakve razultate?
Da li bi trebalo postaviti kakvu paropropusnu foliju?

Ako bih jednog dana isao na kakvo kvalitetnje rijesenje, tj postavljanje Izolacije na fasadu,da li je to isplativo u pogledu podizanja temperature,a samim time ustete drva i sl?

Hvala

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
Na stropu, digni pod na tavanu i postavi kamenu vunu izmedju min 5 cm debljine, sto deblje to bolje.
Obavezno fasada i stiropor 10 cm izvana, osjetit ces veliku razliku brze ce se grijat prostorija, i visa ce temperatura biti.
Kod mene 24 kvadrata grijemo sa malom plamenovom peci, temperatura nikad nije ispod 25 stupnjeva i po noci se lozi (dnevna i spavaca u babinoj kuci)
80 kvadrata visine stropa na najvisem dijelu preko 4 metra na najnizem 2.6 se grije preko dana amitijev kamin oko 10 kw na nekih 23 stupnja(dnevna i spavace sobe).
Kuhinja od 20 kvadrata isto plamenova pec grije se preko dana na 23 stupnja
Godisnje trosimo 10 kubika drva iz sumarije, prosjecnih godina ostane 1 metar viska. babina kuca je bez izolacije, a druga ima 20 cm staklene vune u potkrovlju i 15 cm stiropor, razlika u brzini zagrijavanja i potrosnji drva vise nego primjetna

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Nemaš kaj preciše misliti, na lamperiju ubaciti profile, razvuć struju, ubacit staklenu vunu i zatvorit sa knaufom. Naj jeftinije rešenje, a fasadu lupit u 5cm stiropol fasadu. Pošto si iz Dalmacije, to bu ti sasvim dovoljno.

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Po pitanju potkrovlja standard ti je sljedeći i to po redu kako što ide:

1.Vodonepropusna paropropusna folija odmah ispod crijepa/lima

2.Vuna između rogova (staklena ili kamena) - stiropor ne jer će se svašta zavlačit u njega, preferiram staklenu vunu jer ju možeš svuda zapunit

3. parna brana (folija koja ne dopušta ulazak vlage u vunu)

4. knauf ili što već ide

Po pitanju zidova, uvijek izolacija s vanjske strane zidova jer ti je cilj zagrijati zidove koji onda akumuliraju toplinu i održavaju prostor dugo vremena toplim

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Jeba te knauf, ako se gore hoda odmah ce pokazati pukotine. Samo digni taj pod na tavanu i koliko su debele grede stavi staklenu vunu i mirna bosna. Toplota toliko i ne odlazi na vanjske zidove koliko na plafon.

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,482
Vidim spominjete staklenu vunu,, ja kako znam ona se neradi više,, jer je zdravstveno opasna,, imamo mineralnu i kamenu termoizolaciju.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Staklena, mineralna...
Nije gov*o, nego se pas posro. :)

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
a i ovih 30 cm betona na zidu mu ne vrijedi puno...točnije isto izolira i 1 (jedan) centimetar stiropora...
...al s druge strane, kad je vani +40, nutra je 38...:wink:

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Sam po sebi zid ne znači previše, ali u kombinaciji sa stiroporom dobiješ odličnu prirodnu klimu

a stiropor to sam ne može nikad postići, čak stiropor bez zida može biti samo nužno zlo

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
Mislim da mu je najjeftinija opcija podic dasku na tavanu i razvuc kamenu vunu, i peticu stiropor fasadu. Nema tu puno mudrovanja, to je neki "standard" ,a ako hoce nesto modernije skupo je i teze za nac.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Putnicara, najjeftinija solucija mu je knauf i staklena, utopit preko mrežicu i neće pucat na spojevima 99%, a ako to želi izbjeći može dignut daske gore, natrpat nutra staklenu ili kamenu vunu i zatvorit gore sa suhim fosnama od 5cm samo bi ih bilo dobro prije sfalcati muško žensko da se spoje kao brodski pod.

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
Za knauf i staklenu mora kupovati profile i nosače, ili prvo šarafat štaflu pa u nju knauf, mora se sve pregletat i mrežicu na spojeve i na kraju okrečit. To će mu i sniziti strop najmanje za 5 cm. Kod podizanja daske na tavanu, razmota se kamena vuna (bolje izolira od staklene i sigurnija je) postavi parna brana i vrati daska, dvojica to riješe za jedno popodne.

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Hvala na svim odgovorima.

Dakle,sto se tice same izolacije fasade,to ce zasada malo pricekati,ali cisto me zanimalo da li postavljanjem fasadne izolacije od 8 ili 10 cm stiropora dolazim do nekih značajno boljih rezultata?

A što se tiče potkrovlja, još se razmišljam...

To potkrovlje se ne koristi,tj ne hoda se po njemu pa sam si mislio staklenu/kamenu vunu direktno na gornju dasku(naravno u kombinaciji s onim paropropusnim folijama).
U to vrijeme kad se kuca radila se nije štedjelo, u svakoj dasci koja je dimenzije(4000x2500x30) ima 32 čavla-sedmice,tako da bi podizanje daske bio malo veci posao.

Neki kolege su mi savjetovali da to riješim sa pjenom.
Valjda postoji neka vrsta pjene koja je kao purp pjena samo se ne širi,govorili su mi izbušit rupu fi10 i uštrcat,ali i to mi se ne čini kao kvalitetno riješenje jer ipak neznam koliko pjene itd. Što vi mislite o toj soluciji?

I ono najvaznje, izolacijom samog potkrovlja,da li bih dobio kvalitetne razultate?
Jer ipak kad se u obzir uzme grijanje potrosnja i sve ,Smatram da bi mi trebalo biti puno toplije???

Živjeli :drink:

EDIT: Na ovim linkovima koje ste dali, vidim da postoji i neka izolacija za upuhivanje? Što mislite o tome?

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
Ako pozuris sa fasadom, mozes jos uhvatit sufinanciranje od strane drzave, ali ti je onda minimum 10 cm. Mi smo na kuci imali 5 cm, pa smo jos stavili 10 cm kad je bilo sufinanciranje 80 %, jos je stari u gradjevini pa je sredio da platimo par tkn. Razlika se dosta osjeti, ali za primorske krajeve mislim da bi 5 cm trebalo biti dosta, kad smo tek stavili 5 cm bilo je dosta razlike nego bez stiropora.
Mozes i vunu preko, ali makar opsij preko nje brodskim podom. Zracni dzep izmedju lamperije i daske ce dodatno izolirati kucu.
Kod mene je ispod grede opsiven brodski pod, stavljeno 20 cm vune i zasarafan knauf. Izmedju greda je zrak. gore su osb ploce i na njima je bila sindra, a kada je prepokrivano na sindru je nakucana stafla i letva i slozen crijep, tako da je sada savrseno izolirano.

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Sto se tice sufinanciranja ,mislim da je to za mene propalo, kuca nije lagalizirana...
A i cita sam nesto da financiraju samo uz cijelu energetsku obnovu(kompletna pvc stolarija)...a to je vec novac...

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
Onda gore vuna, a kad budeš mogao stavi stiropor peticu iz vana. Neko je prije rekao da se svašta voli zavući u stiropor, isto će se zavući u vunu, kroz krovište gdje nema hrane(nemam tavan nego je krovište i strop) protrči pokoji miš, zavuć će se svagdje gdje je toplo. Ako imaš drvenu stolariju i tu gubiš toplinu tako da kad se sve to zbroji problem je to ugrijat bez neke minimalne izolacije

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Pošto si u Dalmaciji raspitaj se oko lokalnih majstora koji rade remonte kočarica i slično za tu pjenu, to se koristi kao izolator za skladišta ribe na brodovima, hladnjačama i slično, pjena se nanosi špricanjem, ali mislim da za nju isto moraš dizat daske.

Najnoviji postovi

Na vrh