• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

JARA ZOB sjetva-žetva, 2012.-2013.-2014.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
695
Uglavnom kolega BELEC ljepa kombinacija, al daj promjeni onu sijalicu što ne radi, baš bode u oči. :p:

Šima, čisto me je sram! :(
NEMAM POJMA KAK I KAD JE PREGORJELA???
bude sve servisirano, bez brige!

više me brine ovo sjeme zobi u tlu, jako loši uvjeti za razvoj! nadam se da se bude vreme stabiliziliziralo i da bude krenula u vegetaciju zobička!

inače, posijano je 95 kg po jutru, tavanuša!
gnojiva 0 kg, a kasnije bude dobila ureeu 15-icu a ako ovak nastavi vreme bude i zaštita protiv korova!
 

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,434
Probaj malo lupiti, možda zeza spoj, tako je meni danas...:(giggle):

Mislim da će biti to sve dobro, dobiti će ovako vlage i nabubrit će, čim dođe sunce evo nje, jedino baš ako se oduži mokro, moglo bi strunuti u zemlji! Ja inače zob nikada ne gnojim i prinos bude jako dobar, iako ne gnojim zna polegnuti, dosta jaka zemlja, al već dvije godine ne sijem jaru zob, u onoj jesenskoj je kao malo bolji prinos, ali ista zob bude i nije ona crna zob već je ista kao ova proljetna samo što se u jesen sije..:(happy):
 

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
695
Budemo vidli kakav bude rasplet situacije i tak budem postupal dalje!
a ova zemlja nije previše gnojna, loše je njome gospodareno zadnjih godina, budemo vidli kakva bude zob!
 

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,434
Zob nije zahtjevna, budeš ti na kraju jako zadovoljan, ako sad se vrijeme stabilizira, ja kad sijem, jednom tanjuračom pređem, rasipačem bacim pošto mi sijačica nije baš za zob, pogotovo tavanušu i onda ispravim tanjuraču i to je to...i eventulano prskanje, trava i protiv leme..
 

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
695
Nemam iskustva s njom, u praksi!
ali sve stečeno "na papiru" i usmenom predajom budem primjenil i nadam se dobrome!
do tad, nek se razvija najbolje kaj more!
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,725
Dešava se jedna čudna stvar, nema starih da kažu kako je prije bilo u ovakovim godinama a mlađi neznaju. Zanima me kada ličani siju zob i kada ju žanju, ako netko moguće zna.
 
T

traktorko

Guest
e dida ova ti je dobra , kad bi poceli od toga kako se oralo na konjima i kako se u vrijeme austo-ugarske bolje prdilo pa do ...... sve u svemu nekad bilo sad se spominjalo a sad ....:(sweat):
 

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,397
Mislim da je pitanje did ive sasvim na mjestu.
Dosta ljudi jos nije posijalo zob. Dali je sada vec kasno? I koliko je manji prinos u ovako kasnim rokovima? Izgleda da cemo ove sezone tek dobiti odgovor na to pitanje.. :icon_scratch:
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,725
Krivo si shvatio ono što sam želio reći. Samo sam želio reći to da danas nema nitko niti među stručnjacima da kaže kako se ponašati u sitaciji koja je ovoga proljeća bar u nekim krajevima hrvatske. Pogledaj malo po uputama za sjetvu na forumima. Svi pišu savjete kao da je vrijeme najidealnije, a ono na veliki petak snijeg do koljena.
 

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,434
12.4. prije 25 i nešto godina je bio snijeg ovdje kod nas i sve je bilo najnormalnije, a ove godine gledati na veliki petak snijeg nije realno jer Uskrs ni jedne godine nije istoga datuma, ove godine je dosta ranije, ova vlaga bi mogla uništiti sjeme zobi u zemlji ako se nastavi, uvjeti za sjetvu jesu bili idealni i da je se nastavilo ljepo vrijeme već bi se zelenila pravo, u mome kraju tko je posijao vjerujem da će u naredna dva dana izaći, evo već je sada toplo i sunčano, a kakva će zob biti na kraju je veliki upitnik jer nam svaka godina nosi nešto drugačije i ni jedna nije ista!!
 

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Eto,ja danas obisao svoju,posijana je prije 16 dana,mjestima stoji voda,ali tamo gdje ne stoji,malo sam prekopao,zrno je nabubreno,tu i tamo je koje i bacilo klicu.
Izgleda da joj ova velika vlaga ne smeta,a i znamo da zob voli vlagu.
Sad jos samo da zatopli!!! :icon_super:
Mozda bude nesto manji sklop,ali bar nece polijeci i bit ce krupnije zrno. :eek::

I ja imam jos 1 kj posijati,ali mislim da to vise ni necu sijati,neki kazu nije kasno do 15.4. ,bila je lijepa zob,da ali puno slame a malo zrna i sitnog zrna.
 

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Jel kasno sada sijati s obzirom da do sada nismo ni mogli u polje zbog kiša a još smo i uz samu Savu pa je bilo zabavno.
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,725
Ako bude bez padavina planiram u petak i subotu posijati jedno jutro, pa kako bog da. Ako ništa drugo biti će slame. Sjetva tavanuše jer ovdje kod mene nitko nema sjemenske.
 

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
Evo ja sam danas posija zob za sebe i za rodjaka.
Kakva ce bit vidjet cemo.Ja licno mislim da nije kasno.
 

joža

Član
Tu od
15 Velj 2011
Poruka
247
Ja sam prošle godine sijo negdje u ovo doba i bila je ok! Ali sad sam malo o :(emo):bilazio njive neću moć još bar dva tjedna u polje a zob moram posijat!
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
ja danas prešao neke komadićke koji su namijenjeni za zob,sa tanjuraćom jedan trag,sutra još jedan i sjetva sa rasipaćem,bude se dobro pripravilo,bez oranja,još mi ostaje jedan komad oko 3000 kvadrata ,to za jedno 2-3 dana isti sistem,ako ne dozori bude se pokosilo i pohranilo kravama,ali i u lošim godinama sam znao sijati iza Đurđeva i bila zob odlična sam malo gušća sjetva,čak i manji napad leme u takvoj zobi
 

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,026
Mi imamo u planu posijat nešto zobi, jer nismo ništa ovo proljeće, e sad da li je kasno... Inače za nju je bolje čim prije...
 
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh