Re: Jara ZOB sjetva/žetva 2015-2016
Što se tiće zobi,da li je prva ili druga reprodukcija, to je za mene manje bitno, bitno je da ono svako zrno nije samo pljevica nego je ispunjeno, a to se dobije dobrom agrotehnikom kod uzgoja. Kvaliteta sjemena koje kupujemo po oglasnicima i od susjeda, to je sve jako relativno, možeš dobro proći, ali i najebati, ali tu barem kod kupnje možeš vidjeti što kupuješ (ako znaš kako izgleda dobro sjeme) i "skoro" na vrijeme odustati. Kod kupnje u dučanu je u pravom smislu riječi mačak u vreči, jer nikad ne znaš što je stvarno u nutra. Možemo mi vjerovati deklaracijama koliko hoćemo, ali kad otvoriš vreču i na pr među sjemenom vrhunske pšenice vidiš da je pomiješan i ječam, ili obratno, onda ne znaš koga bi poslao u lijepu materinu što nije očistio kombajn, silosi i na kraju postrojenje za doradu... A to sjeme je i do 3 puta skuplje od domačeg.
Danas ujutro sam poslao sina u Reku kod Koprivnice po sjeme jare zobi RWA Escudino, 1,3 kn/kg, sjeme je PREKRASNO. Produžio je i do Molvi po sjeme lucerne, kod tog čovjeka sam više puta kupovao i uvijek je bilo dobro.