@itp i ja sam imao sličan slučaj gdje mi jedna poznanica veli "joj pa jedan naš svećenik je tam u kanadi u torontu" a ja nikako da njoj objasnim da je meni toronto autom 3300 km :icon_lol:. Otišao sam u rujnu prošle godine.
Teško je pisati o poljoprivredi Alberte a kamoli Kanade jer su velika prostranstva i razlike u klimi između sjevera i juga su ogromne. Kod mene nema uopće kukuruza a cca 150 km na zapad se uzgaja ali samo kao silažni ili kao hrana za zimu kravama jer se ovdje dosta uzgaja po sistemu krava tele . Ja sam u preriji znači nema šuma već eventualno šumarci bijele topole visine maksimalno 5 m (odokoativno) i promjera do maks. 15 cm, prirodno ovdje raste samo trava a žitarice sam napisao da siju samo pšenicu, ječam, uljana repica i nešto gorušice. Sjetva je isključivo proljetna (sad nije posijano ni 10% ovo što vidim dok se vozim na posao) jer je zima dugačka i hebena, najniža izmjerena temperatura u ovom gradiću gdje sam, je - 46 dok je ova (moja prva) zima jedna od najblažih u zadnjih desetak godina i za božić je bilo -30 na farmi koja je 25 km van grada (u gradu je bilo -25),
a 17. siječnja je ovo bilo u gradu
a koliko je bilo na farmi neznam jer mi auto mjeri samo do -30 . ili na primjer da se od polovice studenoga do polovice veljače temperatura nije dizala iznad - 15 po danu. Tako da su dosta ograničeni u ratarstvu, ima dosta svinogojskih farmi u okolici ( u kanadskom poimanju okolice) tj. u ovoj mojoj općini koja je površine kao i osječko baranjska županija (a ima 10 000 stanovnika), zatim krava tele farmi jer im trave i vode ne nedostaje (ima dosta jezera) i ratarstvo.
Kolika je razlika između HR i Kanade vidiš u ovoj mojoj metropoli (6000 stanovnika) su dva dilera poljoprivredne mehanizacije (JD i NH) da ovaj od JD-a ima ako sam dobro vidio pet točkaša serije 9 i jedan gusjeničar na lageru, dvadesetak manjih traktora , jedno pet,šest kombajna i toliko windrowera/swathera. a nešto manje ima ovaj od NH, ne znam toćno jer kraj njega ne idem ćesto a pored JD idem svaki dan. Ili da su tri dilera s autima i da svaki ima na lageru barem tridesetak (novih) auta itd.
To ti je ukratko ( baš :icon_biggrin: da ne rasrdimo stuff) BTW nisam novi na forumu ali do sada nisam bio duže vrijeme aktivan, imam cca 1400 postova ali pod drugim nickovima ali su mi obrisani accounti (branko i frabrne)
@Zetor93
Gori koliko sam čuo u zadnjjim vijestima gori cca 200 000 ha šume i ono što sam vidio izgleda izgleda grozno ali to će (nažalost) samo stradati priroda kad poljoprivrede tamo nema jer je to kako sam napisao cca 600 km sjevernije a k tome i hladnije od mene (općina u kojj je požar jer cca 10% veća od hrvatske a ima 120 000 stanovnika i njih barem 90% su zapravo radnici u postrojenima za dobivanje nafte iz škriljaca). Kad smo već kod nafte ovdje je privatno vlasništvo strogo zaštičeno i nema 50 cm (ili koliko več) je tvoje a dublje od toga je državno, znači ako nađu naftu na tvojoj parceli ti dobivaš cca 30% vrijednosti izvađene nafte na njoj i prošle godine je to bilo oko 3000 CAD (5,2 Kn) po bušotini.
Na kraju ovo sve što pišem se odnosi na Albertu jer je Kanada konfederacija i zajedničko je samo vanjska i monetarna politika te obrana a svaka provincija ima svoje poreze i zakone. Pa je tako kod mene PDV 5% (samo na neprehranu) a u Ontariu (Toronto) je 13% ili kod mene nema tehničkog za aute (ni mjerenja ispušnih plinova pa svi skidaju katalizatore) a Ontariu mjere ispušne plinove itd. Ovo sam napomenuo zbog toga da ne bi netko drugi napisao "taj ti laže nije tako porez je 14,975 % " (Quebec) i sl.