Eh da, red je da podijelim i prvu ‘negativnu’ stranu na koju sam naišao u priči uzgoj bez pesticida!
A ovo je prva, iz godine u godinu sve veći polog, posebno ozime kulture (pšenica, ječam, repica)
Predusjev: kukuruz (12,9 t/ha)
Sorta: Barun
Norma sjetve: 130 kg/ha
Umjetno gnojivo: 0:0:0
Prihrana: 0kg dušika
Pesticidi: bez zaštite!
U pitanju su 2ha gdje radim 8-poljni plodored i uzgoj bez pesticida (osim za širokoredne kulture gdje ide herbicid 1/2 ili 1/3 doze). Ove godine smo ja i radnik oprskali sirokoredne kulture u tom ogledu sa leđnim prskalicama, da smanjimo širinu padanja herbicida na tlo, pa smo prskali samo red a međuredno rješavamo lagano sa špartačem…
Prošle godine tu je bio ječam u jednom drugom dijelu a predusjev soja i polego je kompletan do zemlje, kao da je valjkom pređeno..Isto bez gnojiva i prihrane, i pesticida! Jeste bio odličan prinos al muka za kombajnirat 🤣 Tako da u ovakvom načinu proizvodnje sigurno da ječam ne dolazi u obzir iza leguminoza! Mislio sam neće toliko popadati iza kukuruza..svaki dan sve više pada, ovo je stanje od neki dan, nakon 8L kiše i trenutno jedini ječam u ataru koji je polegao 🤣
A regulator rasta ne dolazi u obzir!!! Prvenstveno jer je jako štetan za tlo! Jer smanjivaju uvelike brojnost proteobacteria u tlu a one su ključne za plodnost zemljišta i zdravlje biljaka! A manje njih u tlu, znači i manje bioloske fiksacije N-a, i manje slobodnih fiksatora, pa usporavanje mineralizacije! Isto tako smanjenje proizvodnje biljnih hormona (auxina i giberelina) a oni su najbitniji za dobar korijen biljke!
Kolega iz Mađarske mi kaže da je ovo samo privremeni ‘problem’, da se stanje normalizira nakon 15-16g takvog načina proizvodnje…ja sam evo u 10oj godini ogleda, i definitivno za ječam zadnje 3g sve više poleže a zadnje 3g nisam bacio tu na ječam ni kile dušika..npr ista sorta ječma na druge dvije njive, i bačeno nešto umjetnog i nije nigdje polegao, jedina razlika je što se proljetne kulture tretiraju herbicidima na tim parcelama..tako da se ide od sljedeće godine na max ukidanje pesticida na kompletnim površinama koje obrađujem..
Free savjet od mene: tko sije soju iza ječma, a koristi regulator rasta pod obavezno inokulant!
Osobno da mogu birat šta bih prvo zabranio u ratarstvu su regulatori rasta i insekticidi, pa ostali pesticidi!