Kupio 2 junice koje su osjemenjene u nekih 2 dana razlike...kod mene su bile nekih mjesec dana i sunoc je doslo do telenja....međutim..:
Pocele su se obje telieti u rasponu od 10 minuta, dakle kod prve je tele izvirivalo vani s njuskom i nogama a kod druge tele izvirivalo vani samo s nogama, zovnem kolege i komsije, i dok su oni dosli ja otelim tu prvu, e sad na ovoj drugoj dolaze oni i veterinar i pocinje povuci potegni, nakon pola sata borbe tele je bilo vani, zivjelo 2 minute i uginulo.
Zakopao sam ga prije nekih sat vremena...e sada...veterinar veli da je tele bilo prekupno medjutim meni se cinilo poprilicno normalnim, ali eto, i nakon toga krava ustala, ali veterinar veli da smo je malo "razderali" ili "rasparali" prilikom telenja, ali eto, ja to u stali sve sredim ocistim, nahranim ono tele koje je prezivjelo...i vratim se u kucu da jedem...kad sam izisao nakon nekih pola sata u stalu, opet problem...pola maternice iz junice je vec bilo na podu dok je ona lezala..opet zovem veterinara...on dolazi, vracamo maternicu unutra, on šije 4 kopče i to je to.
Sad sam bi odole, junica slabije jede...veterinar je unututra ubacio 2 tablete i ne znam vise sta da napisem, sta mislite kakve su sanse da ostane u redu i hoce li sad slabjeti ili hoce li se stanje komplicirati...trenutno trazim informacija i na netu ali eto i da ovdje napisem...inace imam 6 krava i ovo sto se desilo danas mi se prvi put desilo...
Dajte neke sugestija kako da pomognem junici...sta bi vi uradili ???