• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

(K)Runjači za kukuruz

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,870
Na koliko okretaja da slozim elektromotor na krunjacu? Imam 1440 okretaja 2.2kw...tj koji odnos remenica moram sloziti?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,714
Nemoj se naljutiti na ovaj odgovor.
Prilagodi na ove podatke iz prethodnog posta.
Mi ne znamo koju remenicu, fi, planiraš postaviti na motor, da izračunamo drugu. Uglavnom reduciraj s 1400 na niže.

1000032503.jpg

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,870
Ovaj post se odnosi na traktor...900-1000 okretaja motora...a ja nznm kakve on remenice ima na kardanu tj odnos remenica..
Kardan je na 540 okretaja...da znam njegov odnos remenica znal bi bprj okretaja krunjaca...
Mene zanima broj okretaja krunjaca na kojem mora raditi...ja si budem remenice onda tome prilagodil...

Posljednje uređivanje:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,714
Pa evo definirao si ulazni broj okretaja na krunjač 540 okretaja. Dalje čista matematika. Jedino nam još navedi gdje bude remenica na krunjaču koju pogoni el motor. Ovak je pitanje s puno nepoznanica.

Iskreno ja sam davno pok. tastu složio el motor na krunjač od Čalopeka ali se više ne sječam takvih podataka. Čak i preklopnik lijevo desno jer svaka hiža svoj smjer vrtnje ima 😉

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,210
Ako sam dobro skužio kolega veli da je broj okretaja kardana 540, sigurno je previše.
Za to treba na Imt 539 oko 1500 okretaja motora.
Taj traktor radi s krunjačem na 900- 1000 okretaja motora, treba očitati na satu koliko obrtaja kardana ima na tim okretajima motora
Vidi se na slici gdje je 540 okretaja priključnog vratila Screenshot_20260111-175318_Chrome.jpg

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,714
Ušli smo u komplikacije, a sve je tak' jednostavno.
Krunjač radi normalno dok je pokretan kardanom. Svi traktoristi znaju koliki je broj oretaja kardana.
Znamo i koliki broj okretaja mu ima elektromotot.
Nepoznato je koju remenicu fi, namjerava ugraditi na elektromotor, iza toga se izračuna remenica za krunjač na mobitelu za manje od 1 min.

Ili mu Vi koji imate doma tako opremljen krunjač izmjerite Vaše instalirane mjere i nspišite i kraj muke njegove.

Ne trebamo sve zakomplicirati.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,176
Slicno ima komsija i kod njega je 4kw motor i prenos negdje oko 1/6. Nekad davno sam ga snimao za izradu.
Taj kapacitet ti nemože zadovoljiti monofazni motor. Ako bi mogao ići na 3f 3kw , mogao bi na kardansku ospvinu napraviti redukciju 2-3 puta.
Gledaj tih 400ob je mah vjerovatno je radnih oko 300 ili cak manje.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,870
2.2kw 1440 okretaja mi nije dosta za krunjac?
taj isti motor je pogonil komusac i elevator...ne vidim razlog da.nebi bilo dosta za krunjac...

Posljednje uređivanje:

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,692
Slicno ima komsija i kod njega je 4kw motor i prenos negdje oko 1/6. Nekad davno sam ga snimao za izradu.
Taj kapacitet ti nemože zadovoljiti monofazni motor. Ako bi mogao ići na 3f 3kw , mogao bi na kardansku ospvinu napraviti redukciju 2-3 puta.
Gledaj tih 400ob je mah vjerovatno je radnih oko 300 ili cak manje.

4kw treba za 5t/h kapacitet krunjača. Mi imamo takav. Ali tjeramo traktorom.

Na vrh