vlč.puknuti
Iskusan lik
- Tu od
- 14 Svi 2008
- Poruka
- 23,640
Svi govore po teoriji paprika na kraju jerdugim kuhanjem postene gorka ?
Kaj mislite ovčetina u kombinaciji s junetinom i svinjetzinom ?
Da li luk ( govorimo o uvjetima kuhanja doma na plin) popržiti na masti pa kad porumeni podlijati ili luk dinstati u vodi?
Meso lepo deneš pacati par dana.Nakon par dana,dok se društvo skupi,zguliš luk,naribaš mrkvu,malo paprike i to pečeš na masti dok ti ne požuti luk,a i paprika otpusti malo.Kad deneš na mast i počneš peći,posoli povrće.Nakon toga zaliješ sa mineralnom i dinstaš.Ne sme plivati nego krčkati se polako,i nikam žuriti.Ja po 45 minut znam dinstati povrće ak je veća količina.Kad je povrće dinstano,stavljaš meso.Držiš ga na povrću i laganoj vatri dok ne pusti sokove i dok ti sokovi ispare,zaliješ vodom,tolko da ti prekrije meso.Povremeno dolevaš vodom,malo vina također,sve dotle dok meso nije kuhano.I to je to.Inaće sam srneći delal na tom principu i bil je odličan,a jednom prilikom sam ga napravil tak da kad je meso bilo na povrću i pustilo sokove,onda sam zalijal s večom količinom vode i pustil na laganoj vatri,no taj postupak duže traje,dobi se više safta,jušnije je,stavi se krumpira i ne treba prilog uz to.Vrsta mesa ti je skoro najmanje bitna,bitno je da imaš dosta povrća i nemoj šparati na tome.Ako imaš više vrsta mesa,onda prvo deni dinstat ono koje je tvrđe,zatim mekše,tak kaj ti na kraju ne ispadne da je jedno sirovo,a drugo raskuhano.E,da i prilikom dinstanja povrća denem jedan ili dva paradajza.Njega oguliš i narežeš na kockice i staviš v povrće dok se dinsta.Od začina ja koristim:sol,papar,vegetu,bosiljak,ružmarin,mrvica origana,sušeni vrganji,lovorov list.Dobar tek!
Ja radim nekeko temeljam ovog recepta .
http://djh.hrt.hr/receptiizbornik/253-tjedan-variva-26-30102009/2179-obanac
Bez telečeg mesa i češnjaka u granulama ..ali svakako nastojim meso napacati .
Dinstam junetinu skoro sat vremena duže od svinjetine i tak .
Sad koja razlika između čobanca i kotliča meni svejedno .
Zelenu papriku ne podnaša moj refluks tako da ništa od nje .
Mrkvica i ostalo ulazi na popis namirnica jer safta jednostavno mora biti .
Žljičnjake uvjek nekako zaobilazim a za dan -dva kad je u loncu sve manje dodelam s šakom tjestenine posebno skuhane .
Krumpir može sad i odmah ali kad se to prigrijava nakon dva dana postane tvrd i neukusan , prst dolje .
Kaj mislite da se meso opeče na masti posebno na tavi.... prije dinstanja?
Skoro sam zaboravil ,držim da bez svinjske nogice nama pravog safta .
Viš to po pitanju doljavanja vodom , u nekom receptu izričito naglašava podljevati hladnom jer sprečava raspadanje mesa ..U nekoj mjeri to ima opravdanje jer ipak sve to kuhaš 2-2,5 sata ... ne računajući dinstanje i luka
Ovo s kostima me sad podsjetilo da je več prošlo kroz glavu .
Vjerojatno iste okuse izvučeš ako meso prepržiš prije dinstanja .