• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kakve motorne pile preporučujete.....???

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
129
"pregrizel sam jezik", a sad natrag u realnost, ova moja HQ450 ll/2025. na kojoj je sa aspuha skinuta protuiskreča mrežica (na nagovor ovlaštenog Stihl servisera-kaže on: ma ona mora biti gore zbog "navodno američkih propisa", pa još dok je mašina nova nije dodatno potrebno niš štelati fergazer na njoj zbog skidanja mrežice) i namontirana 15" XForce vodilicom po kojoj kruži Stihl lanac ,325",1,3 RS,32 zuba preko prstenastog lančanika sa 8 zuba i to sve podmazuje uljna pumpa podešena na malo jače podmazivanje od prvobitne zamijenjene tvorničke original neštelajuče pumpei se dosta grije cilindar nakon 5 reza trupca graba promjera cca.20~35cm-ili se to meni samo čini, iste trupce reže kao i HQ 560XP sa 20" Husqvarna vodilicom na kojoj kruži HQ X-CUT SP33G ,40 zuba preko zvijezde sa 7 krakova, i njoj je cilindar jako vruć nalon identičnog rada, samo ta HQ650XP ruši grabove (sam išel pomoći prijatelju kaj mi bu pripremil i prodal 5 metri za kamin-tak ima prikolicu, probao je rušiti i sa HQ450ll/2025. ali kaže da je njemu prelagana sa 15"i da mu djeluje kao premala igračka ta sva plastika pa se boji da je ne potrga), uglavnom sa urađenim malim preinakama pomoću original dijelova profesionalnih motorki ovaj plastikaner je postal niži časnik i definitivno više nije dočasnik 👍 ;)

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,473
Ako sumnjaš da se više grije, izmjeri to IC termometrom. Moguće je jer joj je veći teret radi lančanika, ali i dosta više temperature okoline nego prije, onda vrati originalni 7 zuba, pa mjeri opet, da se ne bi rastopila donja polovica sa semeringima.

Nemoj misliti da te zafrkavam, jer 545/550 imaju cijelo donje kućište od dva komada metala, a cilindar je na to spojen preko izolatora (dihtunga), pa se sigurno bolje hladi jer mu je veća površina i temperatura radilice i semeringa je manja.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,898
veći pogonski lančanik=veća brzina lanca=veće opterećenje na motor= pregrijavanje, ono što mene više zanima...koja je svrha na 560xp staviti 0.325 lanac, pogotovo ako je to "glavna" pila :unsure:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,953
veći pogonski lančanik=veća brzina lanca=veće opterećenje na motor= pregrijavanje, ono što mene više zanima...koja je svrha na 560xp staviti 0.325 lanac, pogotovo ako je to "glavna" pila :unsure:
Ako lanac u toj varijanti guši motorku, neće se pregrijavati. Motorka se pregrijava kad ima siromašnu smješu te izvlači max obraje ili kad se podižu obtraji bez otpor lanaca nepravilno zalaganje i završavanje rezova, tup lanac. Moj stav je da operater najviše utiče na pravilan rad.
I ti i ja koristimo daleko veće vodilice od uobičajnih i uz pravilno korištenje motorka i ne osjeti. Ma koliko bio dug lanac ili vodilica, opetrater treba da zalaže vodilicu tako da je konstantan broj okretaja bez ikakvih promjena. Za mene je komentar kolege o pregrijavanju interesantan dali je dobar rukovalac a mislim da tu škripi. On bi trebao prepoznati dali je uštimana uredno ili ne. Ako nije zna se gdje ide nova pila.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,898
slažem se, ali ovdje se ne radi o dužini lanca/vodilice, već o brzini lanca koja je uzrokovana veličinom pogonskog lančanika, slično kao u oranju da li oreš u drugoj ili trećoj brzini, u trećoj je, naravno, brži ali je definitivno teže motoru i sigurno se brže pregrijava, to je neka moja teorija, moguće da nisam u pravu.
Sa druge strane, ovisi i što njemu znači da je "cilindar jako vruć", ne znam, nisam nikada vodio računa o temperaturi u stupnjevima celzijusa na motorki, ali jako vruć, ako se računa na dodir...to je već od 50-60°

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
568
Zato kupiš pilu kako je tvornica napravila i samo gas. Normalno uz redovito održavanje. Netko je to negdje stavio na papir, malo računao i mjerio, malo testirao i na kraju napravio to sto je napravio. Valjda sve ima neke svoje proračune i izračune. Čim staviš veću vodilicu sve se mijenja. Evo @Ghost je koristio kao j ja na 592 dugačku vodilicu preko onog sto tvornica kaže pa ne znam jesi li obratio pažnju na zvono od kvačila. Na mojoj se vide tragovi pregrijavanja i promijenilo je boju. Zato ako hoćeš da traje ne čačkaj previše

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,953
slažem se, ali ovdje se ne radi o dužini lanca/vodilice, već o brzini lanca koja je uzrokovana veličinom pogonskog lančanika, slično kao u oranju da li oreš u drugoj ili trećoj brzini, u trećoj je, naravno, brži ali je definitivno teže motoru i sigurno se brže pregrijava, to je neka moja teorija, moguće da nisam u pravu.
Sa druge strane, ovisi i što njemu znači da je "cilindar jako vruć", ne znam, nisam nikada vodio računa o temperaturi u stupnjevima celzijusa na motorki, ali jako vruć, ako se računa na dodir...to je već od 50-60°
U tvojoj varijanti ta usporedba nije dobra. Oranje je uslovljeno oblikom brazde ( dubinaךirina) i njoj moraš prilagoditi traktor. Ja pričam o varijantama gdje se sve prilagođava pogonskom motoru. Ako hoćeš rezanje motorke i usporedbu sa traktorskim oranjem odna moraš da zanemariš oblik brazde pa kad ideš većom brzinom traktora ti napraviš užu brazdu ( recimo da je podesno) ili smanjiš dubinu da ne guši traktor.
Na rezanju motornom pilom nije uslovljeno da zubi moraju biti u maksimalnoj dubini, niti da svi zubi na jednoj strani moraju biti založeni u rezanje, sve to koriguje operater.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,898
Ja pričam o varijantama gdje se sve prilagođava pogonskom motoru.
Znam, ali ja pričam o konkretnoj varijanti gdje NIŠTA nije prilagođeno pogonskom motoru, već se iz istog motora želi izvući više od maksimuma.
Ako hoćeš rezanje motorke i usporedbu sa traktorskim oranjem odna moraš da zanemariš oblik brazde pa kad ideš većom brzinom traktora ti napraviš užu brazdu ( recimo da je podesno) ili smanjiš dubinu da ne guši traktor.
Opet, govorim o teoriji u kojo se plug ne dira, jednako kako je namješten (dubina, širina brazde) ideš u drugoj brzini gdje traktor "pjeva" pa da bi brže odradio prebaciš u treću.
sve to koriguje operater.
točno tako, ali opet, govorimo o istom operateru koji samo "prebaci u veću brzinu", ništa se ne koriguje i ništa se ne prilagođava

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,871
Ja bih na neku standardnu hobi motorku uglavio najveći mač. Tu dolazi puno zuba pa ne moraš stalno brusiti, a ostalo je do poslužitelja.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,953
Opet, govorim o teoriji u kojo se plug ne dira, jednako kako je namješten (dubina, širina brazde) ideš u drugoj brzini gdje traktor "pjeva" pa da bi brže odradio prebaciš u treću.

točno tako, ali opet, govorimo o istom operateru koji samo "prebaci u veću brzinu", ništa se ne koriguje i ništa se ne prilagođava
Usporedba bi išla ovako, Imaš motorku sa standardnim lancem 36z, promijeniš vodilicu i staviš 46z, pokretač motor je isti, na obe varijante imaš istu brzinu rezanja ili istu količinu piljevine koju može motor izvući. Ako želiš usporedbu sa traktorom to bi bilo promjena pluga a ne brzine kretanja. Znači ako si ima 10col, staviš 14col ( recimo) e nemože traktor imati istu brzinu rezanja( oranja) sa oba pluga. Nemože se uspoređivati na taj način jer u oranju imaš uslov na reznim ivicma da iznesu uvjek punu brazdu, na rezanju motorkom nemaš uslov i može korekcija u piljevini makorone i sitno ko brašno, ili čitavom dužinom vodilice ili 1/3 dužine vodilice, pa umjesto tih 46 u stvarnosti reže samo 20 z ili čak manje.

popopboat

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2021
Poruka
200
slažem se, ali ovdje se ne radi o dužini lanca/vodilice, već o brzini lanca koja je uzrokovana veličinom pogonskog lančanika, slično kao u oranju da li oreš u drugoj ili trećoj brzini, u trećoj je, naravno, brži ali je definitivno teže

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,898
Usporedba bi išla ovako.
Ne, usporedba bi išla upravo onako kako sam ja opisao, čovjek je rekao da je stavio pogonski lančanik sa 8 zuba
nije mjenjan motor, nije stavljana veća vodilica, samo je na istu brzinu i snagu motora povećana brzina vrtnje lanca
a preko prstenastog lančanika sa 8 zuba

popopboat

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2021
Poruka
200
I ja sam eksperimentirao na svojoj ms650 prstenom s 8 zuba 3/8", cak sam gledao da stavim 325" sa 9 zuba, i nakon svog tog eksperimentiranja i mudrovanja zaključak je bio da sam vratio 7 zuba 3/8.

8 zuba eventualno za kresanje manjih grana.

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
129
usporedba sa plugovima je totalni promašaj, nazivna snaga 3,2ks u 50ccm je na nazivnoj brzini 9000 okretaja u minuti predviđena za prosječno pokretanje u vodilici od 13" do 20" sa lancom ,325" 1,3 debljine zuba, nije isto vrtjeti 32 zuba povečanom cca,14% brzinom i nazivnom snagom ili vrtjeti npr. 36 istih zuba istom tom povečanom brzinom na 18" vodilici i istom snagom kao kod 32 zuba, u drugom slučaju smo dobili veći put kretanja više zubi koji uzrokuju veći otpor tom večom površinom kretanja a koristimo istu brzinu i istu snagu, čista fizika, smanjiti put i smanjiti broj zuba uz povečanje brzine i nazivna snaga neće se proporcionalno neutralizirati brzinom jer se smanjio otpor kretanjem zubima u manjem prevaljenom putu istih, kako sam naveo da 15" 32 zuba brzine cca.11000 okretaja u minuti koje pokreće snaga od 3,2 ks u 50 ccm nije za konstantno rušenje 35~40 cm grabovog drveta ali je za pilenje 20~30cm i kresanje još manjih grana grabovine itekako ugodno i komotno nego uz istu snagu i isti broj zubi ali pri manjoj brzini, sama cijela motorka nije predviđena tj. konstruirana za rad u profesionalne svrhe, za to postoji druga motorka iste snage u istim kubicima konstruirana da izdrži kontinuirana naprezanja u profesionalnom radu sa njom, ali za povremeni opisani rad trošak rada sa profesionalnom naspram opisanom pokučnom je neopravdan naspram troška poboljšanja pokućne za njezino pobolšanje kao motorke za povremeni rad

Posljednje uređivanje:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,953
Ne, usporedba bi išla upravo onako kako sam ja opisao, čovjek je rekao da je stavio pogonski lančanik sa 8 zuba
nije mjenjan motor, nije stavljana veća vodilica, samo je na istu brzinu i snagu motora povećana brzina vrtnje lanca
Ja sam pisao i komentarisao tvoju objavu i tvoju pilu ili moju sa manjomvi većom vodilicom, ne tu sa većim pogonskim lančanikom. Nema veze.
usporedba sa plugovima je totalni promašaj, nazivna snaga 3,2ks u 50ccm je na nazivnoj brzini 9000 okretaja u minuti predviđena za prosječno pokretanje u vodilici od 13" do 20" sa lancom ,325" 1,3 debljine zuba, nije isto vrtjeti 32 zuba povečanom cca,14% brzinom i nazivnom snagom ili vrtjeti npr. 36 istih zuba istom tom povečanom brzinom na 18" vodilici i

istom snagom kao kod 32 zuba, u drugom slučaju smo dobili veći put kretanja više zubi koji uzrokuju veći otpor tom večom površinom kretanja a koristimo istu brzinu i istu snagu, čista fizika, smanjiti put i smanjiti broj zuba uz povečanje brzine i nazivna snaga neće se proporcionalno neutralizirati brzinom jer se smanjio otpor kretanjem zubima u manjem prevaljenom putu istih, kako sam naveo da 15" 32 zuba brzine cca.11000 okretaja u minuti koje pokreće snaga od 3,2 ks u 50 ccm nije za konstantno rušenje 35~40 cm grabovog drveta ali je za pilenje 20~30cm i kresanje još manjih grana grabovine itekako ugodno i komotno nego uz istu snagu i isti broj zubi ali pri manjoj brzini, sama cijela motorka nije predviđena tj. konstruirana za rad u profesionalne svrhe, za to postoji druga motorka iste snage u istim kubicima konstruirana da izdrži kontinuirana naprezanja u profesionalnom radu sa njom, ali za povremeni opisani rad trošak rada sa profesionalnom naspram opisanom pokučnom je neopravdan naspram troška poboljšanja pokućne za njezino pobolšanje kao motorke za povremeni rad
Napisao si mnogo cifara i mnogo usporedbi pa ih nebi pojedinačno razmatrao. Rećiću ti ukratko niša od tog nije tako ako je motorka u pravim rukama. Imam motornu pilu h61 uz koju je došla vadilica sa 32 zuba nakon kratkog rada dobila je vodilicu sa 36 zuba 3/8. Tako je mnogo godina broj izrezanih kubika je ogroman i blizu desetine hiljada, u svom radu poderala je sigurno 50 lansca od 41 i 42 zuba, možda i desetak od 45-46. Nije profesionalna motorka kako se priča, ali nikada nije se pregrijavala ni sa 45 zuba lancem presjecajući stabla debljine 1,5- 1,6 metara, sigurno je više od stotinu srušila stabala debljih od 150 cm. Još uvjek je u dobrom stanju, samo zbog ruku koje su sa njom znale šta rede. Ponovit ću sve što si nave da si mi blizu pokaza bih ti prsktično da nije tako.
Drugi opis sa automobilskim motorem sam izvukao na desetine hiljada kubika trupca, nije predviđen za to, nije predviđen ni da stoji na mjestu i da se zrak koji ventilator izgura kruzi ponovo ide kroz hladnjak na +40 ili više cijeli dan vitlom izvlači trupce, sa gasom na max a koliko može podiçi obrtaja. Ali to radi, radi perfektno, odrađuje posao prema koeficijentu potrošenog goriva i učinka malo je tako operstivnih šumskih strojeva. 20221010_113902.jpg 20221011_122918.jpg
VideoCapture_20230816-023853.jpg Nekad je potreban cio rezervar da se sruši stablo, i nema pregrijavanja.

LukaR

Novi član
Tu od
13 Lip 2025
Poruka
2
Zdravo!
Izbor motorne testere: polovni Stihl (proizvodnja SAD) ili nova kineska?
Preporučite, koju trenutno ima smisla razmatrati za kupovinu?
Glavni kriterijumi – opšta pouzdanost, čvrsta plastika i vešanje, da ne curi ulje dok miruje, dostupnost delova. Potrošnja i buka nisu važni, bitno je da uvek pali.
Namena – radovi oko vikendice, manji i srednji poslovi.

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
812
Legendarna Tomos-Husqvarna 61 f, imao sam u posjedu, radu, dobra motorka,u rukama dobrog majstora.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,672
Kupovao sam i rabljene kineske i nove STIHL, i osobno ne vjerujem da bi više ikad kupio rabljenu pilu. Razlika je u antivibracijskom sistemu, potrošnji goriva. Tast ima ove kineske i to guta goriva i bučna je ko da prolazi avion kraj tebe a u biti slabo radi. Dok sam radio sa kineskim uvijek je bilo pitanje da li će upaliti ili ne, zbog toga sam kupio nove pile i već godina sam bez brige, nema veze to što su Stihl, isto bi kupio i druge renomirane marke. Uz njih imam staru Tomos 61 i to je to za osobne potrebe.

Najnoviji postovi

Na vrh