• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kakve motorne pile preporučujete.....???

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
143
još samo mi objasni kako si zaključio da sam smanjio protok ulja u podmazivanju od tvorničke postavke prvobitno ugrađene neregulirajuče pumpe , opisao sam sadašnje stanje vodilice i od prije ima tekst gdje sam opisivao kako se dimilo iz utora vodilice, za sve ostalo dovoljno si napisao da ja steknem zaključak i o tvojoj vodilici sa kojom si porezao 5000 metara drva i o tvojem opčenitom načinu pisanju, ili ču dobiti odgovor kao i za vodilicu 🤣 😂 :hahah: 😅
ne znam koliko imaš godina ali 90ih sam sa ocem koristio za rušenje bukvi visokih 10ak metara samo više (kao rakete sa malo granja) i puno manje hrastove promjera 60tak cm koji su bili dosta razgranati sa Stihl AV 056 i to rezali Stihl AV 041 (eno je u očevoj garaži sa vodilicom i lancem na sebi ali nije upaljena cca.10 godina) koje je stari kupio u Frankfurtu krajem 70ih godina, kurila se štadlerica i nije se pitalo koliko se troši jer bilo je drva u šumi mukte a šuma naša i otac i ja mladi puni snage a i oba traktora su još bila nova :ppozdrav: ;)

Posljednje uređivanje:

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
143
evo potrudio sam se da nađem svoj spomenuti tekst da mi lakše objasniš svoj zaključak o smanjenju protoka ulja za podmazivanje lanca, prosvijetli me :

06.04.2025.
1. em se nakon reza iz vodilice dimilo zagorjelo ulje (lancol) sve u 3pm se dimilio iz proreza između lanca i lista pile, okrenul sam motorku prema zidu i turirao je da baci piljevinu dok nisam vidio novi mlaz ulja na zidu kak lanac baca, iz cijelog mača se dimilo dok je obgarjalo ulje u kanalu vodilice,

u međuvremenu je urađeno:

promijenjena je original bezregulacijska pumpa za podmazivanje vodilice koja je ugrađena original u motorku, stavljena je nova pumpa sa regulacijom kakva je u XP modelima, promijenjen je original bubanj sa križnim prijenosom ,325" 7 koraka za bubnj sa prstenastim prijenosom i stavljen je prsten ,325" 8 koraka, promijenjen je i original pužni prijenos za uljnu pumpu sa pužnim prijenosom iz XP motorki koje imaju regulacijsku pumpu ulja

17.07.2025.
2. podešena je uljna pumpa na drugi položaj od moguća tri,
nakon jednog rezervara list pile/vodilica nije uopće bila vruća a ulja za podmazivanje je još bilo u rezervaru,

osim iz gore novog opisa iz ovoga sa samo da zaključiti da vjerojatno u drugom slučaju postoji veče potrošnje ulja jer sam naveo da ga još samo ima a nisam specificirao količinu s obziron na količinu potrošnje sa original neregulirajučom pompom i zamisli nisam spominjao nikakvo i nigdje dimljenje vodilice/lanca kao kod neregulirajuče pumpe ;)

Posljednje uređivanje:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,981
još samo mi objasni kako si zaključio da sam smanjio protok ulja u podmazivanju od tvorničke postavke prvobitno ugrađene neregulirajuče pumpe , opisao sam sadašnje stanje vodilice i od prije ima tekst gdje sam opisivao kako se dimilo iz utora vodilice, za sve ostalo dovoljno si napisao da ja steknem zaključak i o tvojoj vodilici sa kojom si porezao 5000 metara drva i o tvojem opčenitom načinu pisanju, ili ču dobiti odgovor kao i za vodilicu 🤣 😂 :hahah: 😅
ne znam koliko imaš godina ali 90ih sam sa ocem koristio za rušenje bukvi visokih 10ak metara samo više (kao rakete sa malo granja) i puno manje hrastove promjera 60tak cm koji su bili dosta razgranati sa Stihl AV 056 i to rezali Stihl AV 041 (eno je u očevoj garaži sa vodilicom i lancem na sebi ali nije upaljena cca.10 godina) koje je stari kupio u Frankfurtu krajem 70ih godina, kurila se štadlerica i nije se pitalo koliko se troši jer bilo je drva u šumi mukte a šuma naša i otac i ja mladi puni snage a i oba traktora su još bila nova :ppozdrav: ;)
Neki od tvoji komentara je bio kako ti je bitna regulacija na pumpi da možeš da smanjiš potrošnju ulja. Možda sam i pogriješio pa nek bude da sam pogrešne komentare svatio.
Koliko može izrezati vodilica sam po tebi napisao glupost, nemisliš samo ti tako ima ih još od članova, neću ništa više oko tog jer je bespotrebno, nisu nam ista iskustva a oda nemogu biti ni isti zaključci. Svoje idkustvo pdijeli nakon nekoliko godina rada. Vidi js sam ovdje član od 2017g, tad sam pisao o jednoj staroj motorki h61, mnogu su rekli i uporedili sa " pojelo ju vrijeme". Ta motorka još aktivno radi i vrlo uspješno čak se ne predaje drugima u svojoj klasi novim. H61 je kupljena 89 nova, do 2001 godine i ne računam rad. 0d 2001 sam radio uslugu ogreva, godišnji bilans 125 prikolica ili 500 metara ogreva na furke, tako je radila do 2014. Prvi kvar je bio osigurač na klipu ispao i pojeo cilindar i klip. U istom periodu sam radio neke drvene objekte, sve od hrastovine, dva kočaka, kozinjak, krov na štali, drveni ambar sve jedna greda ispiljena ručno.
Od 2019 godine h61 je dobila ponovo kvalitetan cilindar ovaj put veći, još uvjek je vrlo ajtivna motorka ne baš toliko jer ima ispomoć u dvije h372. Najčešće je sad opremljena sa dugom vodilicom za malo ozbiljnije trupce. Kad sam postavio sliku nastavljene vodilice ( to su moje razlozi) mnogi su se ovdje smijali i stavljali komenntare, takva vodilica jos radi i vrlo je aktivan. Svi koji su stavili negativan komentar nisu dovoljno upućeni u parametre koje treba da obezbijedi. Iz tvojih komentara a dovoljan mi je jedan ja to isto zaključujem. 20240215_095533.jpg
Ovako je obrađena ručka, a i ona je mijenjata. 20221010_113902.jpg
Možda je smiješno ali rez je savršeno ravan. Eto malo nek ima moih gluposti, jer nemam što korusno napisat.

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
143
Svaka čast na iskustvu sa h61, ne znam.kako si ti reagirao kod pisanja o svojem zahvatu na motorki h61 kad su ti članovi foruma izvračali riječi i ismijavali tvoj uspješan rad, kad pogriješim ispričam se, kad primim pomoč zahvalim se, kad sam u pravu čvrsto branim svoj stav-argumentirano, ja nikad nisam spominjao prioritet smanjenja ulja za intervenciju kod zamjene pumpe ulja, kad sam počeo pisati o preinakama pojedini članovi foruma su mi napomenuli da li mi se isplati izgubiti jamstvo zbog uštede par litara ulja, prioritet mi je bio osigurati rad pumpe ulja prema potrebi a ne automatski unaprijed zadano, ponavljam da to nisu bile moje riječi več drugog forumaša kao reakcija na moje pisanne o zamjeni automatske za regulirajuču uljnu pumpu, sve se može isčitati tražeči istinu čitajuči unatrag, da sam imao namjere koristiti motorku u tvojim razmjerima sigurno ne bi kupio hq450ll, meni je potrebna pokučna motorka kojoj sam poboljšao rezna svojstva sa original dijelovima istog proizvođaca koje ugrađuje u skullje motorke a samo kučište iste je več tvorničkk bilo predviđeno za njihovu ugradnju-namjerno je tvornički osakačena

Posljednje uređivanje:

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,708
Prijatel, naj se srditi kaj ti bum rekel. Ako buš ti tolko vremena pilil sa tom prerađenom motorkom koliko o njoj pišeš oko tebe nadaleko nebu više raslo niti jedno drevo. Vužgi ti nju i raspali, naj ju žaliti.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,981
Svaka čast na iskustvu sa h61, ne znam.kako si ti reagirao kod pisanja o svojem zahvatu na motorki h61 kad su ti članovi foruma izvračali riječi i ismijavali tvoj uspješan rad, kad pogriješim ispričam se, kad primim pomoč zahvalim se, kad sam u pravu čvrsto branim svoj stav-argumentirano, ja nikad nisam spominjao prioritet smanjenja ulja za intervenciju kod zamjene pumpe ulja, kad sam počeo pisati o preinakama pojedini članovi foruma su mi napomenuli da li mi se isplati izgubiti jamstvo zbog uštede par litara ulja, prioritet mi je bio osigurati rad pumpe ulja prema potrebi a ne automatski unaprijed zadano, ponavljam da to nisu bile moje riječi več drugog forumaša kao reakcija na moje pisanne o zamjeni automatske za regulirajuču uljnu pumpu, sve se može isčitati tražeči istinu čitajuči unatrag, da sam imao namjere koristiti motorku u tvojim razmjerima sigurno ne bi kupio hq450ll, meni je potrebna pokučna motorka kojoj sam poboljšao rezna svojstva sa original dijelovima istog proizvođaca koje ugrađuje u skullje motorke a samo kučište iste je več tvorničkk bilo predviđeno za njihovu ugradnju-namjerno je tvornički osakačena
Proizvodi nemoraju da zadovolje sve tehničko- tehnološke uslove. Nekad se proizvođači odluče za neko tehničko rešenje iako postoje druga bolja ili daleko bolja. Politika poslovanja nekog proizvođača je samo njemu znana kao i ciljevi tog.
Dobar dio zivotnog rada sam proveo radu u šumi, izradi i popravkama šumskih vitlova i pomagala, popravkama i prepravkama pojedinih strojeva tako da mi je iskustvo ozbiljno na tom polju. Odnosno vrijeme pokaže koliko sam promašio ili bio u pravu. Postao sam član ovog foruma da tu stavim svoje mišljenje, neko će ga čitati i usporediti.

Najnoviji postovi

Na vrh