• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,916
Dok se dovleče trupac na cjepač i namjesti ja već napravim dva reza motorkom i imam tri komada furki. One za koje prepostavim da neće puknuti odmah zarežem uzduž još malo motorkom. I onda ručnim kalačem na zemlji iskalam furčece na komade koji idu u peć. Drvo je mokro i ako nema nekakvih kvrga, a u pravilu ih nema, kalanje ide kao od šale (samo jedan udarac kalačem) i odmah je sav posel gotov. Drva idu na prikolicu i u šupu. Takva drva su lagana i za utovar pa nije nekakav preveliki napor. Za jedan sat, sat i pol, otprilike utovarim sam prikolicu zapremnine 7 kubika. Za 8 sati mogu porušiti, navuči na jedno mjesto, izrezati na kratko i iskalati deblje komade cca 5-6 metara. Normalno, to mogu napraviti samo 2-3 dana za redom, a onda dobar odmor.

Posljednje uređivanje:

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,278
A kako vam se suse drva rezana na cca 33 cm duzine...bacate na hrpu ili slazete negdje....
Meni treba 35-40 metara drva i kad su u stivi meterica to je onako impozatno a nemogu niti zamisliti kako bi to izgledalo da je na kratko narezano?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,102
Tamo na Forum.hr, na temi "Centralno grijanje na drva..." , tip je složio nekoliko redova tih od 30tak cm, a tako da između njih prolazi.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,713
Najbolje kad dofuram trupce iz šume doma , onda kad ulovim vremena jer idem na posao spilim na metar, kalam sa cjepačem koji ima vitlo jer vitlo vrijedi ko i cjepač, i pilim na 33 cm sa cirkularom na struju.
Da sam doma i da imam viška vremena preko tjedna, opet bi radio najvjerojatnije isto.

Veseli me kad si netko olakša posel. :love: Šteta kaj pola metrice pada na zemlju. :( Kalači za metrice obično imaju jedan oslonac koji osigurava da se druga polovica samo nasloni pa je ne treba dizati sa zemlje. 👌

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,278
Tamo na Forum.hr, na temi "Centralno grijanje na drva..." , tip je složio nekoliko redova tih od 30tak cm, a tako da između njih prolazi.
Ova moja štiva je 18 metara x 2 metra kako bi to bilo s kratkima i koliki puta bi se prevrnuli pa ponovno slaži....ne tvrdim da je metrica idealna ali nisam nasao laksi model....
P.S. najradije bi solarku na krov cca 10kW i dizalicu topline ali za to treba para...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,713
Ova moja štiva je 18 metara x 2 metra kako bi to bilo s kratkima i koliki puta bi se prevrnuli pa ponovno slaži....ne

Visina oko 220 cm, 3 reda po 30 cm.

P.S. najradije bi solarku na krov cca 10kW i dizalicu topline ali za to treba para...

Solarka radi, a nadam se da bu do proljeća instalirana dizalica topline i da bu postojeća zaliha drva trajala još nekoliko godina kao backup. Penez se uvijek nekaj najde, samo je pitanje na kaj se potroše. Svatko ima druge prioritete i to je ok.

Luka93

Aktivni član
Tu od
14 Lip 2020
Poruka
155
To je to za ovu godinu. Jedan 'rast, puna prikolica drva.

Prilozi

• 20241231_121013.jpg
    20241231_121013.jpg
    97.7 KB · Pregleda: 26
  • 20241231_120939.jpg
    20241231_120939.jpg
    98.6 KB · Pregleda: 26

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,649
Dok se dovleče trupac na cjepač i namjesti ja već napravim dva reza motorkom i imam tri komada furki. One za koje prepostavim da neće puknuti odmah zarežem uzduž još malo motorkom. I onda ručnim kalačem na zemlji iskalam furčece na komade koji idu u peć. Drvo je mokro i ako nema nekakvih kvrga, a u pravilu ih nema, kalanje ide kao od šale (samo jedan udarac kalačem) i odmah je sav posel gotov. Drva idu na prikolicu i u šupu. Takva drva su lagana i za utovar pa nije nekakav preveliki napor. Za jedan sat, sat i pol, otprilike utovarim sam prikolicu zapremnine 7 kubika. Za 8 sati mogu porušiti, navuči na jedno mjesto, izrezati na kratko i iskalati deblje komade cca 5-6 metara. Normalno, to mogu napraviti samo 2-3 dana za redom, a onda dobar odmor.
Znači ima i onih koji rade sporo i bez uštede kao i ja. Upravo tako i ja radim i neko me želi ubijediti kako je to sporo. Šta reći, i nakon cijepanja u metricu reže cikularom, i ponovo u ruke uzima te mu sigurno neko mora dodavati i ...
Ova moja štiva je 18 metara x 2 metra kako bi to bilo s kratkima i koliki puta bi se prevrnuli pa ponovno slaži....ne tvrdim da je metrica idealna ali nisam nasao laksi model....
Potreba i uslovi rada su jedno. Ja sam započeo komentar kako treba skratiti proces rada. To sam rekao iz ličnog iskustva, sve opcije sam radio i izuzetno znam o čemu pričam. Za onog ko tvrdi suprotno , jasno mi je kako radi.
To što neko mora tako je druga priča, nek me ne ubeđuje kako mu je tako lakše i brže. Ni pod razno ne prihvatam da neko 10 metara cjepanice može izrezati cikularom brze nego ja iz trupca motorkom, a gdje je cijepanje u metricu. Zaboravljaju ili prećute da svakih 10 metara ima 7t.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,825
U subotu napunili tri kiperice, cca prek 10 metri, jučer cijepanje i slaganje. Za složiti ostalo još nesto malo, uhvatila nas noć pa smo samo spremili pod krov ostatak.

Prilozi

• IMG-4f14fe5efb9d66f24e3af059d387d720-V.jpg
    IMG-4f14fe5efb9d66f24e3af059d387d720-V.jpg
    53.7 KB · Pregleda: 31
  • IMG-5d132b9edf822df7316e15f6eab9dc79-V.jpg
    IMG-5d132b9edf822df7316e15f6eab9dc79-V.jpg
    38 KB · Pregleda: 31

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,278
Banzekom se meterice rezu u kratko a ne pilom i vjerojatno brze nego ti pilom @smilan ..a piljevina?
10 m3 u meterice bar 3 tacke, a kasnije 3x vise rezova banzekom 3 kante?
Al nebitno nek radi kako tko voli i moze....
Malo smo zatrpali krivu temu...sorry...

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,968
To što neko mora tako je druga priča, nek me ne ubeđuje kako mu je tako lakše i brže
Mi od kad smo počeli raditi metrice u šumi,preporodili se, tebi možda @smilan nije ali meni da, i to me ne možeš ubjediti, pa kom pravo kom krivo
Kod tebe je možda takav teren da ti je lakše u trupiće rezati nego metricu raditi, ne znam, al znam da moja kičma manje trpi kad radim metrice.

Posljednje uređivanje:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,968
Ovakav čok promjera 60-ak cm ima oko 80 kg (procjena). Tak debele nisam sam utovarival. Dva ga utovarimo bez brige tak da nijedan ne digne više od 25 kg.
Nešto mi to matematika ne štima🤔

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,825
Mi od kad smo počeli raditi metrice u šumi,preporodili se, tebi možda @smilan nije ali meni da, i to me ne možeš ubjediti, pa kom pravo kom krivo
Kod tebe je možda takav teren da ti je lakše u trupiće rezati nego metricu raditi, ne znam, al znam da moja kičma manje trpi kad radim metrice.
Ja sam poklonik rezanja u trupiće. Za metrice moram onda i kalač vući u šumu.
Ok, ja sebi spremam cca 10 metara, nije neka količina ali lakše nas dva dignemo neki teži trupić nego se još zezat i sa cijepanjem.
U subotu smo nas tri srušili, izvukli i srezali u trupiće te to i natovarili u tri prikolice.
Da sam to radio u metrice ne bi sigurno toliko napravio, znam jer tako radimo kod kuma i max kaj napravimo je 7-8 metara s tim da smo uvijek četvorica.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,844
Susjedu već godinama radi jedna ekipa drva, trojica su, naprave40- 42metara u metrice u tri dana od 7do 4 su u šumi stim da treći dan su oko 2 doma kod njega na pijaći i isplati, dva traktora, čeza, vitlo, cjepač.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,649
Slažem se da je tako tebi lakše, možda i većini i ok jest lakše. Ali ìšli su komentari i ušteda vremena i novca. Pa bih htjeo da čujem kolike su tu uštede svega.
Evo tvoja situacija imaš cjepac jel jedan traktor ili dva idu u sumu ili jedanom odeš i izcijepaš a poslije sa prikolicom.

Najnoviji postovi

Na vrh