Prvi sam kineski atomizer koristio 5 godina, prije mjesec dana sam kupio drugi, novi, s kojim imam bezbroj problema. Dopustite da na temelju osobnih iskustava napravim jedan mali osvrt na atomizere kineske proizvodnje.
Motor je bolji dio atomizera i ima dovoljno snage potrebne za rad.
Na čepu rezervoara za gorivo mi se dosta brzo pokidao „poklopac“ s kojim je montirana vezica i na kojem je otvor za ulazak zraka u rezervoar. Sanirao sam to ugradnjom PVC gumba za fiksiranje tapecirunga u auto.
Sito na rezervoaru za gorivo je jako fino tako da treba s dosta opreza ulijevati gorivo.
Čepovi na rezervoaru za škropivo imaju očajno lošu dimenziju navoja i gumene brtve, rezultat su „uvijek mokra leđa od škropiva“. Škropivo se cijedi preko „promjerom premale“ brtve i preko navoja za čep, po rezervoaru dolje po leđima, do cipela. Uživancija do ludila. (Isprobao sam 3 kom poklopaca, probao razne „akrobacije s brtvama“ za sada sam i dalje mokar po leđima.)
Fergazer / rasplinjač, je jednostavan, ali i najslabija karika tog motora. Meni je počeo praviti probleme poslije tri godine korištenja atomizera. Nabavio sam "na staroj krami" jedan polomljeni i izraubani atomizer, s polu zaribanim motorom i prebacio na svoj njegov fergazer /rasplinjač. Iza toga je moj motor ponovo radio kao nov. Ove sam godine prilikom čiščenja polomio ušicu, nosač za plovak u fergazeru i cijeli atomizer sam time penzionirao, kupio sam novi.
Novi atomizer u odnosu na stari ima malo drugačiji i bolji starter za paljenje, stari je bio efikasan, ovaj je duplo bolji.
Ima i „đojstik ručicu“ sa komandom za gas, te polugom za mogućnost fiksiranja gasa i prekidač struje za gašenje motora.
Motor je najbolji dio.
Polopac rezervoara za škropivo je i tu odvratno krivo izrađen i konstruiran, škropivo curi po leđima. Izradio sam novo gumenu brtvu, podlagao originalnu, ništa ne pomaže – za sad.
Atomizer na sebi ima dograđenu pumpu za škropivo – „koja nikad ne bi smjela ostati bez tekučine u sebi“. Jako pazim da u rezervoaru ostane barem 1 cm po visini škropiva. Zvjezdasti rotor pumpe je "od najlošije plastike na svijetu". Semering na osovini pumpe mi je več jučer procurio, „nakon samo 5 upotreba atomizera“. Nije da me nije šokirao i izludio, jer me i tu jučer dodatno zalijevalo, „imao sam otrova pune gaće“. Riješio budem i to ovih dana, več imam na pameti dva načina: ugradnju boljeg semeringa i ležaja, ili demontažu / uklanjanje pumpe i preinaku na tzv. slobodni pad, otom potom.
Ovaj novi atomizer je takav da sada "ja njemu služim, a ne on meni", a to ne bude dugo trajalo. Stari me barem služio 5 godina i isplatila se time svaka lipa uložena u njega, ako zanemarim opisane probleme.