• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kineski šaš - Miscanthus

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
856
Re: miscanthus

to je energetska višegodišnja biljka,
na ha daje do 400 kubika mase.

skida se u zimi, kad se osuši. bere se silokombajnom i može se koristit u pećima na sekance.
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,570
Re: miscanthus

Šta bi bilo kad bi se zelena kosila i spremala za krave? Jel bi vrijedilo?
 

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
837
Re: miscanthus

bilo navodno na tv jučer o tome, čul sam priču ali nisam gledal. Malo sumljivo mi to, vjerojatno neki lobi hoče biznis prodaje sadnica toga i okrenuti lovu, a ko bu to poslje otkupljival to je pitanje. Inače bi to trebalo biti za biodizel i te stvari.
 

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
jedan od najvećih hrvatskih površinskih prevaranata, mutikaša, lopova i smradova - marinko mikulić, je najavio nekakav pogon u slatini u kojemu bi, navodno prerađivao miskantus. inače, dotični je vlasnik papirne industrije pan. do sada je uništio borince (jedna od većih europskih plantaža jabuka) i trgopromet - đakovo. jasno, u čitavoj priči su najviše popušili radnici. dapače, čak je doveo i svog nećaka, kojemu je dao prostor u centru đakova da otvori sakupljalište papirnog otpada (tvrtka kongora), koji je, nasreću, izbačen peticijom, pa je uspio samo 3-4 radnika zaribat za par mjesečnih plaća.
ako smijem pitati, gdje se nalazite? mislim da nema smisla kontaminirati kvalitetnu zemlju s ovakvim čudima. ali, ako se i odlučite za to, najbolje bi vam bilo da se povežete s nekim proizvođačem peleta, jer koliko mi je poznato, miskantus ima visok udio lignina (dobra plastičnost) i veliku kalorijsku vrijednost (veću od žetvenih ostataka). jedino tako vidim njegovu primjenu u nas s eventualnom zaradom.
 

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
hvala vam na iscrpnom odgovoru.
nalazim se u Zagrebu ali zemlju imam u zagorju.
Ne planiram u nista ulaziti, vec se samo raspitujem posto sam vidjela clanak u novinama, a djedovina stoji zapustena.
 

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314
O ovoj biljnoj vrsti sam prvi put čuo od jedne naučne radnice iz Beograda. Tema našeg razgovora nije bila miscanthus, spomenuli smo ga samo onako usput. Znam samo da je to još u fazi ispitivanja kod nas i da je dobar kao alternativni, obnovljivi izvor energije, tj. za loženje.
 

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
ja sam prije par godina kontaktirao te austrijance, ali onda se to sve svodilo na prodaju rizoma i nekakve velike planove. znam da su kod vinkovaca i slatine mislili instalirati tvornice peleta, ali kad sam ove godine vidio marinka mikulića, sve mi je bilo jasno. mada, mislim da austrijanci nemaju veze puno s marinkom. ili ga barem ne poznaju.
ma dobar je on ako imaš mogućnost prerade. da imamo pametnu vlast, pa da podjele melioracijske kanale u koncesiju, bilo bi i mjesta di bi ga se moglo sadit bez problema, ali dok mi nadođemo do toga...
 

Najnoviji postovi

Na vrh