• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Klipnjača Acme motor

tv 732 A

Član
Tu od
31 Ožu 2012
Poruka
138
Pozdrav kolege, javljam se nakon duze pauze, sa jednim malo vecim problemom na mojoj samohodnoj kosačici, a to je pucanje druge za redom klipnjace za par dana ili 5 radnih sati. Dakle, prije toga je sve godinama bilo ok, da bi mi neki dan pukla klipnjaca bez ikakve najave, opterecenja itd, sve je bilo normalno kao i do sad, da bih tu puknutu zamjenio drugom polovnom, koja je isto tako za par dana pukla ponovo sto cete vidjeti i na slikama, pa Vas molim za misljenje sta bi mogao biti uzrok ovog problema.
Motor je Acme-in, dizel model 45 Sx 449 cm3. uvijek redovno odrzavan. Radilica kao i klip su u besprijekornom stanju, sve je standard, nikada motor nije otvaran ranije, dakle, samo je problem u pucanju klipnjace. Evo i slike klipnjaca.

viewer.php
[/URL][/IMG]

viewer.php
[/URL][/IMG]

viewer.php
[/URL][/IMG]

viewer.php
[/URL][/IMG]

viewer.php
[/URL][/IMG]

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Po ovim slikama bi se moglo zaključiti da je klipnjača nekvalitetna (loš materijal) pogotovo na ovoj slici gdje je puknuta po cijeloj dužini u dva dijela i to simetrično.:icon_sad:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Jel bilo udara noža u nešto tvrdo,panj ili kamen?

tv 732 A

Član
Tu od
31 Ožu 2012
Poruka
138
kada se ovo dogodilo nije, a prije sam nekada, da kažem prije 3-4 godine, sjekao sam željezo-armaturu, naš narod kao narod poturi u travu namjerno pa et, a ovo kada se desilo nije baš ni ušto udarilo,, dalje me zanima pošto se radi o mesinganoj klipnjači, šta vi mislite dali bi bilo rješenje da se ubaci klipnjača, klip i cilindar od željeza, pošto i to bi me izašlo oko 250 eura a bojim se da se opet nebih desilo isto ili slično.

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Čini mi se da je tu dolazilo do zaribavanja ležaja pa zato pucaju klipnjače.

tv 732 A

Član
Tu od
31 Ožu 2012
Poruka
138
nebih rekao da je dolazilo do zaribavanja ležaja iz razloga što sam, kada mi se prvi put desilo da je pukla klipnjača, vratio sam opet iste ležaje, jer mi majstor kod kojeg sam kupio klipnjaču kaže da su bolji ovi moji ležaji nego novi što ih postavim, a i primjetilo bi se na radilici, nema "anzeca" nimalo na radilici.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Rekel bi da je kolegas JD mislil na zaribavanje ležaja na maloj pesnici (dakle na kolben bolcnu), možda radi nedostatka podmazivanja istog.
Valja li uljni kanal na klipnjači i jesu li dobro okrenute polutke letećeg lagera?

tv 732 A

Član
Tu od
31 Ožu 2012
Poruka
138
polutke su okrenute ok, a kroz klipnjaču onaj uljni kanal je sipato ulje prije postavljanja i prolazilo je ok a i vidi se kada se podigne na svjetlost kroz kanal, a mislim da nije ni na maloj pesnici došlo do zaribanja, mislim da je do toga došlo nebih posle postavljanja jedne klipnjače bilo pokošeno oko 15-ak dunuma trave bez problema, mislim da bih odmah zaribao ali nije.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
A da se nije piksa na maloj pesnici okrenula iz nekog razloga, pa zaštopala uljni kanal?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ovo pucanje nema veze sa zaribavanjem pokretnih djelova,do pucanja dolazi samo iz dva razloga,ili je nož zapeo za nešto ili ti se javila detonacija,najčešče zbog premale oktanske vrijednosti benzina ispod 91 oktan.
Stari,loš benzin.
I naravno greška ljeva klipnjače.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ako je diesel takoder može doči do detonacije zbog premale cetanske vrijednosti nafte,očituje se večom bukom motora.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Ovo pucanje nema veze sa zaribavanjem pokretnih djelova.
Nemaš pojma kak ima veze baš sa ovim citiranim.
Sa slike i čorava kokoš vidi da je leteći loš, kaj je sa balansom radilice ja nevidim......

O oktanima i cetanima ja pojma nemam, mene to odmah asocira na tvoje zimsko luftiranje rezervara.

tv 732 A

Član
Tu od
31 Ožu 2012
Poruka
138
drug nije mi benzin motor, dizel je

Nemaš pojma kak ima veze baš sa ovim citiranim.
Sa slike i čorava kokoš vidi da je leteći loš, kaj je sa balansom radilice ja nevidim......

O oktanima i cetanima ja pojma nemam, mene to odmah asocira na tvoje zimsko luftiranje rezervara.
Kolega ovdje nema ležaja izvađen je, sada je ok da je uništen, ali nema oštećenja na radilici uopšte stručnjaci gledali, a što se tiče balansa radilice i tu je ok, bar mislim, jer nema lufta na ležajima ništa. Vjerujte da neznam više sam šta da mislim i o čemu da mislim, izgleda da je sve uredu, ali nije uredu što puca, a nije jeftina klipnjača 75 eura je bez ležaja itd.. ta bila polovna a što je još gore kažu da je nema nigdje.

Posljednje uređivanje od moderatora:

tv 732 A

Član
Tu od
31 Ožu 2012
Poruka
138
pa nisam ni provjeravao, ali vidim da su ležaji na njoj ok i da nema lufta a nemogu da shvatim da bi taj balans odjednom pravio problem, kako i zašto, jer nije mi nikada ribala, vjeruj da sam ulje u njoj mjenjao čim malo pocrni, znači nisam dozvolio da ulje bude izrađeno tako da nisam nikada ni provjeravao da li i motor troši ulje jer sam non stop mjenjao ga (čim počne da crni).

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Je li bilo gareži oko dizne? Možda je klip udarao po gareži? Možda dizna otvara pre rano pa su veće detonacije? Jesi li primjetio kakve čudne zvukove iz motora kao da lupa ili nešto takvo?

Poslano sa mog SQ-45E01B koristeći Tapatalk

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Ako se dobro sjecam tu pase i metalna klipnjaca.Mislim ako je to onaj motor od 14 KS.Inace taj motor je rađen sa tom klipnjacom za neko azijsko trziste i nije dobro odrađen.Daj sliku motora i bolje cemo znati o kojem se motoru radi..

tv 732 A

Član
Tu od
31 Ožu 2012
Poruka
138
nije bilo ništa čudno-neobično, rad normalan par dunuma što sam pokosio, kada mi je pukla prvi puta, to je ova što je samo otkinulo ćoška, samo najednom zaklepa, odmah sam je ugasio odvezao kući otvorio vidio i to je to, postavio drugu, ovu što je pukla po dužini, i pre nego što je opet došlo do "klepanja-lupanja", osjetio sam promjenu rada motora, kao da je neki lim zakačao za nešto koji nije dobro pričvršćen, a ja bio lijen pa nisam htio stati niti pogledati nego nastavio kositi jedno pola dunuma, pa kad opet zaklepa, ja je odmah ugasim, odvezem je na traktoru kući i opet problem, ali neznam do čega je, gareži ima ali nema toliko, onako malo da nesmeta, a isto sam provjeravao da se može ubaciti klipnjača metalna, ali opet ide posebno klip pa cilindar, karike ležaji, ali nije ni to problem, to bi me izašlo oko 250 eura, ali neznam hoću li riješiti problem.

Pozajmio sam slike od nekoga sa PIK-a od motora isti je i moj ovakav, nemogu ga uslikati jer nisma kući sutra.

http://www.olx.ba/artikal/15073325/kosacica-bcs-dizel/

Posljednje uređivanje od moderatora:

tv 732 A

Član
Tu od
31 Ožu 2012
Poruka
138
Neki dan sm našao opet klipnjaču postavio je i sad za sad radi ok, kada sam je kupio od čovjeka, koji se bavi popravkama tih i takvih motora, reče mi da je klip udario od glavu i reče mi da postavim da ima prostora između glave i cilindra oko 0,15, mjereno šublerom.

Najnoviji postovi

Na vrh