• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Koju voćku bi preporučili da posadim?

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
241
Najprije ispitaj kvalitetu zemlje/ph s obzirom na crnogoricu koja tu raste.
Ta crnogorica je tu posađena. Reko mi je tu jedan agronom da garantira da je ta kiselost samo povrsinska baš zbog te nasađene crnogorice. Kaže da će se to promijeniti za dvije godine što i ima nekog smisla. Naime susjed je također ocistio jedan takav plac od crnogorice i sad za dvije godine raste normalna trava ko i na ostatku dvorišta. Jedina razlika su panjevi

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,003
Ako je zemlja kisela ta kiselost ne nestane sama po sebi. Treba napraviti kalcizaciju tla ovisno koji je ph. Nije dobro ni davati odjedanput puno kalcizata već bi trebalo kalcizaciju vršiti u više navrata sa manjim količinama.

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
241
Ne vjerujem da ima volje/želje za nekim zahvatima po tom pitanju
Neki velikipothvat sigurno ne dolazi u obzir jer je velika strmina, ima dosta panjeva i nekakav agresivniji zahvat napravil bi više ste nek koristi. E sad da je tu stvarno kisela zemlja, posadio bih američku borovnicz, ali msm da bi to bio pucanj u prazno jer je susjed napravil takav potez i borovnice nisu ni mrdnule, a onda su propale. Rekli su mu da nije dovoljno kiselo za to. 🤔
@lijeskakc kaj se tiče kalcizacije napravil bi ja to sa agrokalom godinu, dvije samo kad bi imal nekakve koristi. Čak sam mislio lješnjak, ali kazu da treba više spricanja od bilo kojeg voća

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,003
Lijesku osim monilije, pepelnice i bakterioza napada ljeskotoč i stjenice. Stjenice su ove godine napravile veliku štetu, a za njih nema rješenja. Pogotovo ako je nasad u ekološkoj proizvodnji. Svake godine neko novo iznenađenje, a rješenja sve manje ili ga nema. Uglavnom, ne piše se dobro.

Na vrh