• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,570
Koristi tko ovakve oštraće za noževe? Na puno videa u mesnicama koriste takve, ja koristim standardne ali bi pokušao i nešto drugo. Brušenje strojno još uvijek dajem drugima za sad dok nešto ne složim svoje.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,873
To je štreiher i pri nama 2 susjeda mesara ih rabe (ali ih nisu kupili ;) ).

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,570
Meni cjena alata je uvijek opravdana ako radi i zadovoljava posao. Možda je samo moj problem što volim imati puno alata al ne mogu si pomoći 😂.
Nisam to nikad u živo vidio a reklamama baš i ne vjerujem previše. Ja koristim klasika štrajhere al nisu ni oni baš jeftini.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,148
1000032176.jpg

Salame nakon susenja.
Tvrde su i lijepo izgledaju izvana.
Zasad je jedna ovakva. Druge nisam rezao.
Jesu li se prebrzo susile pa su istrulile u sredini ili kaj?

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
661
Fila ti je samo crveno meso sa malo masnoće- špeka. Drugi put stavi narezanog na kockice tvrdog leđnog špeka barem 10%. Crveno meso mora biti od svinjceta barem 250 kg onda je to dobro meso za salame.Meso od svinje teske samo 120 kg nije dobro.Kada dimiš salame, dim mora biti HLADAN.Ako je vatra prejaka, zapeces vanjski dio salame i zajebes ju.Dobro je staviti i sredstvo za povezivanje file...

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,148
Radio sam zimsku salamu od cistog krmica bez kosti. Tu nejde trunke masnog.
Dakke dim je kriv, a ne jaki vjetar?

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,922
Ja.mislim da.ne.moze vjetar tako zapeci iz vana...nagla visoka temperatura odmah na.pocetku...i to ti je zatvorilu salamu...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,922
Ja dimim sa relativno toplim dimom. Lozim ispod samog mesa i salama. Lozim sa cjepanicama ali lagano. Ali mi temp u pravilu neide preko 45°C. Drzim vecinom oko 30-35°C. Iznad vatre imam mrezu na kojoj je batuda. Ispod samog mesa su i limovi koji stite da mast ne kapa po kamenju i vatri. Visina je preko 3m..nije mi se do sad to dogodilo jos...

gost1975

Član
Tu od
20 Pro 2022
Poruka
31
Imam zelju prokomentirati iako sam u svojem domu dimil meso samo 2 godine jer nisam imal zadovoljavajuce uvjete za ispravno dimiti i posusiti, a i to je bilo prije 13-tak godina dok se je u Turopolju moglo lijepo susiti. Sad vise ne susim nista, kupim od poznatih ko ima robu gotovu. Daklem; za sjeceno-mljeveno, za kobasice, kulen, kulenovu seku udio ledjne masnoce i masnoce opcenito je presudan za kvalitet susenja, hladan dim takodjer iako svi previse dimimo (istrijani ne dime uglavnom), soli koliko ko voli ugl. 1,8/2,0%, a vjetar u staglju di se meso susi da je suh i da kinder vrecicu propuh samo lagano ljulja. Eto dogodilo se meni sa mojima dosta puta da gazdarica hvali svoj kulen; super izgleda u presjeku ali crn izvana, a crven iznutra; to bi znacilo da je prebrzo susen. Bez masnoce vlaga nema puta van kobaje i nastaje upala-uzegnuce, ili tanje crijevo ili vise masnoce. Za ove prilike od proslih 5 godina nije skupo imati komoru u diy za dim i susenje za 50-150kg mesa.Dobro ova za susenje kosta ali imperativ je domace i znam sta jedem. Pid regulatori i logeri su danas dostupni povoljnije nego ikad, ko zna sklepati sklopociju.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,922
To je istina. Uvjeti za susenje su svake godine sve gori. Tokom zime temeprature ide na +15°C kao npr sad kad dolazi i preko 15°C...ako se zadrzi ta temp duze od tjedan dana trebalo bi skloniti salame i budzole barem u frizider...

gost1975

Član
Tu od
20 Pro 2022
Poruka
31
Koristi tko ovakve oštraće za noževe? Na puno videa u mesnicama koriste takve, ja koristim standardne ali bi pokušao i nešto drugo. Brušenje strojno još uvijek dajem drugima za sad dok nešto ne složim svoje.
Samo za pomoci forumu; Strajher-Štrajer ne koristim jer mi je moja Majka Priroda dala da sam ljevoruk, tak da ga vucem naopak, a ne kak treba. Koristim sistem "drk :)" (slika u prilogu) sa puno opcija za bruseve dia ili obicni kamen; nakon 2-3 godine imao sam sve nozeve u kuci pod kutem i ostrinom koja se ocekuje. Malo je ženica u pocetku drhtala, ali ipak smo se manje porezali na ostre nego prije na tupe.
Moje misljenje je da za mesare ili ekipe koje cesto rezu meso i odvajaju kozu najpovoljnije uzeti dick-ov setup. Kad se pogleda kako se to u mesari radi sa izrezivanjem i odvajanjem mesa od kostiju po meni jedino taj dick-ov sistem za sada radi posao. Za lovce; gdje je i brzina obrade bitnija (a i ciji je veci), preporuka ili ovo na sipku sa slike ili japansko (siroko) kamenje i mirna ruka u kombinaciji sa nozem kojeg lovci i slicni vec vrlo dobro poznaju. Nisam nikaj zmislil, dick sa svojim nozevima ima brusac i njemu se svaki mesar pomoli u mesari kad vidi da mu noz ne reze kak je rezal koju minutu prije, koji se tim cjenama priblizi slobodno postavi svoje. Tak da dick je bljak dok ga koja ne okusi.

Prilozi

• drk.jpg
    drk.jpg
    58 KB · Pregleda: 1
Na vrh