Imam zelju prokomentirati iako sam u svojem domu dimil meso samo 2 godine jer nisam imal zadovoljavajuce uvjete za ispravno dimiti i posusiti, a i to je bilo prije 13-tak godina dok se je u Turopolju moglo lijepo susiti. Sad vise ne susim nista, kupim od poznatih ko ima robu gotovu. Daklem; za sjeceno-mljeveno, za kobasice, kulen, kulenovu seku udio ledjne masnoce i masnoce opcenito je presudan za kvalitet susenja, hladan dim takodjer iako svi previse dimimo (istrijani ne dime uglavnom), soli koliko ko voli ugl. 1,8/2,0%, a vjetar u staglju di se meso susi da je suh i da kinder vrecicu propuh samo lagano ljulja. Eto dogodilo se meni sa mojima dosta puta da gazdarica hvali svoj kulen; super izgleda u presjeku ali crn izvana, a crven iznutra; to bi znacilo da je prebrzo susen. Bez masnoce vlaga nema puta van kobaje i nastaje upala-uzegnuce, ili tanje crijevo ili vise masnoce. Za ove prilike od proslih 5 godina nije skupo imati komoru u diy za dim i susenje za 50-150kg mesa.Dobro ova za susenje kosta ali imperativ je domace i znam sta jedem. Pid regulatori i logeri su danas dostupni povoljnije nego ikad, ko zna sklepati sklopociju.